Недеља превенције повреда у саобраћају 2024

повреде у саобрацајуСпречимо повреде на време!

Сваке године, четврте недеље априла месеца, обележава се Недеља превенције повреда у саобраћају. Саобраћајни трауматизам, са својом високом стопом смртности, повређивања и последичним инвалидитетом, представља изузетно велики јавно здравствени проблем, али и оптерећење целог друштва, а не само система здравствене заштите.

Сваке године око 1,19 милиона људи изгуби живот, а више десетина милиона бива лакше и теже повређено у саобраћају на путевима широм света. Готово половину погинулих на путевима чине пешаци, бициклисти и мотоциклисти, а посебно рањиву категорију учесника у саобраћају представљају деца и млади, с обзиром да су управо у овом узрасту повреде у саобраћајним незгодама водећи узрок смрти и инвалидности.
 
У нашој земљи, само у протеклих пет година, скоро 2.700 људи је изгубило живот, а готово 98 000 је задобило лакше или теже телесне повреде у саобраћајним незгодама на путевима.

Превенција повреда у саобраћају подједнако је битна као и превенција хроничних незаразних болести, попут обољења срца и крвних судова, малигних болести и сл., с обзиром да повреде у саобраћају, поред фаталних исхода - где представљају један од водећих узрока смрти у свету, често остављају велики број тешких и дуготрајних последица. Сходно томе, у сваком тренутку неопходно је да водите рачуна о вашој и безбедности ваше околине, било да се крећете пешке, колима или неким другим превозним средством.

  ВЕЗИВАЊЕ СИГУРНОСНОГ ПОЈАСА ЈЕ ОБАВЕЗНО!
Везивање сигурносних појасева је обавезно за све путнике у возилу - без изузетка! Сигурносни појас смањује ризик од настанка озбиљних повреда за чак 50%. Труднице су такође у обавези да везују сигурносни појас - правилно постављен он је апсолутно нешкодљив, а може спасити живот и спречити настанак тежих повреда и код труднице и код детета!

√  ДЕЦА ТРЕБА ДА СЕ ВОЗЕ У ОДГОВАРАЈУЋИМ АУТОСЕДИШТИМА У СКЛАДУ СА УЗРАСТОМ, ВИСИНОМ И ТЕЖИНОМ!
Правилна употреба одговарајућих аутоседишта и других система за заштиту деце у возилима, смањује ризик од смртног исхода за готово 71% код одојчади и 54% код мале деце.

√  ПОШТУЈТЕ ОГРАНИЧЕЊЕ БРЗИНЕ!
Брзина је водећи фактор ризика и узрокује највећи број смрти у саобраћајним незгодама код свих учесника у саобраћају. Смањење просечне брзине од 5% доводи до смањења ризика за настанак саобраћајне незгоде са озбиљним или фаталним исходима за чак 30%.

√  АЛКОХОЛ И ВОЖЊА НИКАКО НЕ ИДУ ЗАЈЕДНО!
Немојте седати за волан уколико сте конзумирали алкохол! Вожња под утицајем алкохола повећава ризик од изазивања саобраћајне незгоде и до 20 пута, као и вероватноћу смртног исхода или настанка озбиљних повреда.

√   УМОРАН ВОЗАЧ ЈЕ ОПАСНОСТ НА ПУТУ!
Умор током вожње настаје услед психичког напрезања возача и појачане пажње у циљу избегавања опасности, исправног и брзог реаговања у ризичним ситуацијама у саобраћају, као и монотоније при дугој вожњи. Трећина саобраћајних незгода настаје због умора возача, при чему је возач или заспао или неадекватно реаговао. ЗАТО КАДА ОСЕТИТЕ УМОР ПРЕКИНИТЕ ВОЖЊУ - БОЉЕ ЈЕ ОДСПАВАТИ И ОДЛОЖИТИ ВОЖЊУ НА ПАР САТИ НЕГО НАСТРАДАТИ НА ДРУМУ!

√  НЕ КОРИСТИТЕ МОБИЛНИ ТЕЛЕФОН У ВОЖЊИ!
Возачи који користе мобилне телефоне у току вожње имају приближно 4 пута већу вероватноћу да учествују у саобраћајној незгоди него они који их не користе. Употреба телефона током вожње успорава време реакције (посебно време реакције кочења, али и реаговање на саобраћајне сигнале) и отежава задржавање у исправној траци и на адекватнхј удаљености од другог возила. Имајте у виду да ни употреба тзв. „HANDS FREE“ сетова ниje много безбеднијa, јер такође омета концентрацију возача, док слање текстуалних порука значајно повећава ризик од судара.

√  УВЕК НОСИТЕ КАЦИГУ!
Знајте да је код већине мотоциклиста који нису носили кацигу, а доживели су повреду главе - исход био фаталан. Правилна употреба кациге може довести до смањења ризика од фаталних повреда за 42% и смањења ризика од повреда главе за 69%.
 
saobracaj prevencija

БУДИТЕ САВЕСТАН ПЕШАК!
Никада немојте прелазити улицу ван пешачког прелаза или када је на семафору црвено светло за пешаке.

НА ВРЕМЕ УЧИТЕ СВОЈУ ДЕЦУ КАКО ДА ПРАВИЛНО ПРЕЛАЗЕ УЛИЦУ, КАО И ДА ПОШТУЈУ ПРАВИЛА У САОБРАЋАЈУ !

О томе како да будете што безбеднији учесник у саобраћају можете се детаљније информисати у неком од наших текстова:

У нашој земљи у протеклих пет година сваки пети погинули учесник у саобраћају био је возач или путник на возилу са сва точка! Како да што безбедније управљате вашим двоточкашем било да је он моторизовани или не, можете сазнати у нашим текстовима „Безбедни на мотоциклу“, „Безбедни на бициклу“, „Безбедни на електричном тротинету“.

О томе како да активним видовима транспорта – пешачењем и вожњом бицикла - побољшате своје здравље, а уједно и смањите могућност настанка повреда у саобраћају, можете се информисати овде.

О утицају безбедног саобраћаја на бољи квалитет живота и здравља становника у градовима можете прочитати у нашем посевном тексту посвећеном здравим градовима.  

Специфична здравствена стања и употреба лекова имају неоспоран утицај на безбедност у саобраћају, о чему се можете информисати путем нашег едукативног материјала намењеног овим темама.


умор у току вожње апнеја у спавању лекови и вожња Kardiovaskularne bolesti i voznja безбедност деце у саобраћају

    
НЕ ЗАБОРАВИТЕ...ОДГОВОРНО ПОНАШАЊЕ ЖИВОТ ЧУВА!


Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351