Безбедни на мотоциклу

03. MOTORCIKLМотоциклисти тврде да вожња мотора представља јединствен сећај и искуство које се не може поредити ни са чим другим.

Без обзира да ли се возите на посао, више волите дружење кроз групну вожњу викендом или сами желите да уживате у погледу на свет далеко од градског асфалта, мотоциклизам ангажује сва ваша чула и ствара узбудљив осећај слободе. Међутим, уз ту слободу долази и одговорност

Вожња мотоцикла са собом носи бројне ризике. Она захтева појачан осећај свести, више снаге и координације него вожња аутомобила. Вожња такође укључује неке ризике са којима се не сусрећете приликом вожње других возила. Возачима мотоцикала неопходно је више вештине маневрисања и  рањивији су у судару. Мотоцикли се не виде тако лако као аутомобили или камиони, због њиховог уског профила. Други возачи, посебно они који не возе мотоцикл, можда не очекују мотоцикле у саобраћају. Ово доводи мотоциклисте у опасност, посебно на раскрсницама.

Возачи и путници на моторизованим двоточкашима-мотоциклима и мопедима представљају најрањивије учеснике у саобраћају.


Бројна истраживања су показала да је по једном километру путовања ризик од смртног страдања возача и путника на мопеду и мотоциклу 20 пута већи у односу на возача и путнике у путничком возилу, док је ризик од добијања тешких телесних повреда је чак 40 пута већи!

 С обзиром на своје карактеристике и изложеност, мотоциклисти имају преко 50 пута већу шансу да доживе саобраћајну незгоду у односу на остале учеснике у саобраћају!

Иако на неке факторе ризика- попут влажног и клизавог коловоза, понашања других возача и сл., не можемо утицати, потрудимо се да, придржавањем основних правила безбедне вожње и ношењем адекватне заштитне опреме, тај ризик од незгоде и повреда сведемо на минимум и заштитимо себе и друге!

САВЕТИ ЗА БЕЗБЕДНУ ВОЖЊУ

РЕДОВНО ПРОВЕРАВАЈТЕ ИСПРАВНОСТ И СЕРВИСИРАЈТЕ СВОГ ДВОТОЧКАША!
 
ДОБРО СЕ УПОЗНАЈТЕ СА СВОЈИМ МОТОРОМ!
·       Проучите упутство за употребу вашег мотоцикла и створите навику да га проверавате пре сваке вожње (исправност кочница, светала, притисак у гумама, показиваче правца и др.)
·       Будите сигурни у своју вештину вожње пре него што се упустите у саобраћај.
·       Вежбајте често како бисте одржали своје вештине.
·       Научите како да рукујете мотоциклом у неповољним условима као што је мокар или клизав коловоз, јаки ветрови и неравне површине!

 КОРИСТИТЕ АДЕКВАТНУ ОДЕЋУ И ЗАШТИТНУ ОПРЕМУ!
·       Носите квалитетну кацигу и заштиту за очи. Кацига за цело лице („full face“) пружа најбољу заштиту!
·       Руке и ноге треба да буду потпуно покривене када возите мотоцикл! Носите заштитну одећу (јакну, панталоне) од коже или других чврстих материјала, чизме или ципеле које прекривају глежњеве и адекватне рукавице које омогућавају боље пријањање и помажу у заштити руку у случају судара.Осим што пружа заштиту у случају судара, заштитна опрема такође помаже у спречавању дехидратације!

КАЦИГА ЈЕ ОБАВЕЗНА!
Употребна адекватних заштитних кацига смањује ризик од смртног исхода за 37%, а ризик од повреда главе за читавих 69%!

БУДИТЕ ВИДЉИВИ НА ПУТУ!
·       Запамтите да возачи често имају проблема да виде мотоцикле.
Већина незгода са више возила у којима су учествовали мотоциклисти је углавном узрокована чињеницом да други возачи једноставно нису видели мотоциклисту.
·       Проверите да ли вам фар ради и да је укључен дању и ноћу.
·       Имајте на уму да светла одећа и кацига светле боје повећавају шансе да будете виђени на путу!
Користите рефлектујуће траке или налепнице на својој одећи и на мотоциклу како бисте побољшали своју видљивост.
·       Избегавајте вожњу у мртвим тачкама аутомобила и камиона.
·       Имајте испланиран „пут за бекство“ у случају да вас возач не види.

ВОЗИТЕ ОБАЗРИВО И ПОШТУЈТЕ САОБРАЋАЈНЕ ПРОПИСЕ!

·       Возите „дефанзивно“!
·       Поштујте све прописе, саобраћајне знаке, сигнализацију на семафорима, ограничења брзине, ознаке на саобраћајним тракама.
·       Оставите довољно простора између вашег мотоцикла и других возила, како бисте на време могли да избегнете непредвиђене ситуације.
·       Пре сваког скретања и промене траке увек проверите иза себе и сигнализирајте користећи показиваче правца.
·       Возите средином траке да бисте видели и били виђени.
Обратите пажњу на возила која  могу скренути  са пута, посебно на раскрсницама.
·       Будите посебно опрезни на раскрсницама
и дајте предност пешацима и другим возилима.

НЕ СЕДАЈТЕ НА МОТОЦИКЛ УМОРНИ! Готово једна трећина саобраћајних незгода на путевима  последица  је умора возача моторних возила.

ИМАЈТЕ НА УМУ ДА АЛХОХОЛ И ВОЖЊА НИКАКО НЕ ИДУ ЗАЈЕДНО!
Немојте возити под утицајем алкохола нити других психоактивних супстанци. Алкохол и друге психоактивне супстанце, укључујући и одређене лекове који се прописују на рецепт, негативно утичу на ваше расуђивање, координацију, равнотежу, контролу и способност мењања брзина. Ове супстанце такође смањују вашу будност и продужавају време потребно да одреагујете.

ПОШТУЈТЕ ОГРАНИЧЕЊА БРЗИНЕ-
Имајте на уму да је боље „стићи 30 минута касније него никад“.
 
УВЕК ВОЗИТЕ ОДГОВОРНО И У СКЛАДУ СА СВОЈИМ МОГУЋНОСТИМА!
ОДГОВОРНИМ ПОНАШАЊЕМ ЗАШТИТИТЕ И СЕБЕ И ДРУГЕ!


Више текстова о овој теми

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351