Bezbedni na motociklu

03. MOTORCIKLMotociklisti tvrde da vožnja motora predstavlјa jedinstven sećaj i iskustvo koje se ne može porediti ni sa čim drugim.

Bez obzira da li se vozite na posao, više volite druženje kroz grupnu vožnju vikendom ili sami želite da uživate u pogledu na svet daleko od gradskog asfalta, motociklizam angažuje sva vaša čula i stvara uzbudlјiv osećaj slobode. Međutim, uz tu slobodu dolazi i odgovornost

Vožnja motocikla sa sobom nosi brojne rizike. Ona zahteva pojačan osećaj svesti, više snage i koordinacije nego vožnja automobila. Vožnja takođe uklјučuje neke rizike sa kojima se ne susrećete prilikom vožnje drugih vozila. Vozačima motocikala neophodno je više veštine manevrisanja i  ranjiviji su u sudaru. Motocikli se ne vide tako lako kao automobili ili kamioni, zbog njihovog uskog profila. Drugi vozači, posebno oni koji ne voze motocikl, možda ne očekuju motocikle u saobraćaju. Ovo dovodi motocikliste u opasnost, posebno na raskrsnicama.

Vozači i putnici na motorizovanim dvotočkašima-motociklima i mopedima predstavlјaju najranjivije učesnike u saobraćaju.

Brojna istraživanja su pokazala da je po jednom kilometru putovanja rizik od smrtnog stradanja vozača i putnika na mopedu i motociklu 20 puta veći u odnosu na vozača i putnike u putničkom vozilu, dok je rizik od dobijanja teških telesnih povreda je čak 40 puta veći!

 S obzirom na svoje karakteristike i izloženost, motociklisti imaju preko 50 puta veću šansu da dožive saobraćajnu nezgodu u odnosu na ostale učesnike u saobraćaju!

Iako na neke faktore rizika- poput vlažnog i klizavog kolovoza, ponašanja drugih vozača i sl., ne možemo uticati, potrudimo se da, pridržavanjem osnovnih pravila bezbedne vožnje i nošenjem adekvatne zaštitne opreme, taj rizik od nezgode i povreda svedemo na minimum i zaštitimo sebe i druge!

SAVETI ZA BEZBEDNU VOŽNјU


REDOVNO PROVERAVAJTE ISPRAVNOST I SERVISIRAJTE SVOG DVOTOČKAŠA!

 DOBRO SE UPOZNAJTE SA SVOJIM MOTOROM!
·       Proučite uputstvo za upotrebu vašeg motocikla i stvorite naviku da ga proveravate pre svake vožnje (ispravnost kočnica, svetala, pritisak u gumama, pokazivače pravca i dr.)
·       Budite sigurni u svoju veštinu vožnje pre nego što se upustite u saobraćaj.
·       Vežbajte često kako biste održali svoje veštine.
·       Naučite kako da rukujete motociklom u nepovolјnim uslovima kao što je mokar ili klizav kolovoz, jaki vetrovi i neravne površine!

 KORISTITE ADEKVATNU ODEĆU I ZAŠTITNU OPREMU!
·       Nosite kvalitetnu kacigu i zaštitu za oči.
Kaciga za celo lice („full face“) pruža najbolјu zaštitu!
·       Ruke i noge treba da budu potpuno pokrivene kada vozite motocikl! 
Nosite zaštitnu odeću (jaknu, pantalone) od kože ili drugih čvrstih materijala, čizme ili cipele koje prekrivaju gležnjeve i adekvatne rukavice koje omogućavaju bolјe prijanjanje i pomažu u zaštiti ruku u slučaju sudara.Osim što pruža zaštitu u slučaju sudara, zaštitna oprema takođe pomaže u sprečavanju dehidratacije!

KACIGA JE OBAVEZNA!
Upotrebna adekvatnih zaštitnih kaciga smanjuje rizik od smrtnog ishoda za 37%, a rizik od povreda glave za čitavih 69%!

BUDITE VIDLjIVI NA PUTU!
·       Zapamtite da vozači često imaju problema da vide motocikle. Većina nezgoda sa više vozila u kojima su učestvovali motociklisti je uglavnom uzrokovana činjenicom da drugi vozači jednostavno nisu videli motociklistu.
·       Proverite da li vam far radi i da je uklјučen danju i noću.
·       Imajte na umu da svetla odeća i kaciga svetle boje povećavaju šanse da budete viđeni na putu! Koristite reflektujuće trake ili nalepnice na svojoj odeći i na motociklu kako biste pobolјšali svoju vidlјivost.
·       Izbegavajte vožnju u mrtvim tačkama automobila i kamiona.
·       Imajte isplaniran „put za bekstvo“ u slučaju da vas vozač ne vidi.

VOZITE OBAZRIVO I POŠTUJTE SAOBRAĆAJNE PROPISE!
·       Vozite „defanzivno“!
·       Poštujte sve propise, saobraćajne znake, signalizaciju na semaforima, ograničenja brzine, oznake na saobraćajnim trakama.
·       Ostavite dovolјno prostora između vašeg motocikla i drugih vozila, kako biste na vreme mogli da izbegnete nepredviđene situacije.
·       Pre svakog skretanja i promene trake uvek proverite iza sebe i signalizirajte koristeći pokazivače pravca.
·       Vozite sredinom trake da biste videli i bili viđeni. Obratite pažnju na vozila koja  mogu skrenuti  sa puta, posebno na raskrsnicama.
·       Budite posebno oprezni na raskrsnicama i dajte prednost pešacima i drugim vozilima.

NE SEDAJTE NA MOTOCIKL UMORNI! Gotovo jedna trećina saobraćajnih nezgoda na putevima  posledica  je umora vozača motornih vozila.

IMAJTE NA UMU DA ALHOHOL I VOŽNјA NIKAKO NE IDU ZAJEDNO!
Nemojte voziti pod uticajem alkohola niti drugih psihoaktivnih supstanci. Alkohol i druge psihoaktivne supstance, uklјučujući i određene lekove koji se propisuju na recept, negativno utiču na vaše rasuđivanje, koordinaciju, ravnotežu, kontrolu i sposobnost menjanja brzina. Ove supstance takođe smanjuju vašu budnost i produžavaju vreme potrebno da odreagujete.

POŠTUJTE OGRANIČENјA BRZINE
-Imajte na umu da je bolјe „stići 30 minuta kasnije nego nikad“.

UVEK VOZITE ODGOVORNO I U SKLADU SA SVOJIM MOGUĆNOSTIMA!
ODGOVORNIM PONAŠANјEM ZAŠTITITE I SEBE I DRUGE!

Više tekstova o ovoj temi

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351