Savet nedelje

savet nedelje
  • politika zastiet ziv sred
    Status laboratorijskih analiza
  • analiza vode 1
    Voda: Uputstva, zahtevi, preporuke
  • Стручни испити
    Sanitarni pregledi

Testiranje na COVID-19 (PCR) na lični zahtev

covid testOd 01. oktobra 2020. godine na Portalu eUprava dostupna je nova elektronska usluga eZakazivanje za PCR testiranje na lični zahtev.

Kako da zakažete termin?

Ukoliko želite da zakažete PCR testiranje na lični zahtev, potrebno je da na Portalu eUprava odaberete uslugu eZakazivanje za PCR testiranje na lični zahtev i izaberete opciju Pokreni uslugu. Nakon što izaberete željenu laboratoriju, prikazaće se kalendar gde je potrebno da odaberete neki od slobodnih termina.

Antigensko testiranje na COVID-19 na lični zahtev

covid testU Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd moguće je zakazati antigensko testiranje na SARS-Cov-2 na lični zahtev građana, primenom brzih antigenskih testova (nazofaringealni bris) u našoj ustanovi.

Termin za testiranje građani mogu zakazati radnim danima (ponedeljak - petak) od 12-13 časova, pozivanjem broja telefona 064 850-3062 kako bi se preciziralo vreme testiranja.

Pre dolaska na testiranje treba obaviti uplatu od 3500,00 dinara

Detaljne informacija pogledajte na sajtu RFZO.

Brojevi telefona za putnike iz međunarodnog saobraćaja

Svi putnici iz međunarodnog saobraćaja sa prebivalištem u Beogradu, u vezi stavljanja pod zdravstveni nadzor, treba da se jave Centru za kontrolu i prevenciju bolesti na sledeći broj telefona:

064-850-3063 od 08-15 časova radnim danima i subotom

Svetska nedelja dojenja 2021.

svetska nedelja dojenja 2021Svetska nedelja dojenja je globalna kampanja koja se obeležava u oko 170 zemalja sveta, kroz različite aktivnosti. Njen cilj je da jača društvenu svest o značaju i prednostima dojenja i da obezbedi podršku dojenju, a time unapredi i zaštitu zdravlja majke i deteta. Svetska alijansa za podršku dojenju (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) inicirala je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine pažnja je usmerena na različite teme od značaja za dojenje. Sve teme od 2016. godine su u skladu sa Ciljevima održivog razvoja koje su postavile Ujedinjene nacije.

Tema Svetske nedelje dojenja 2021. godine je: „Dojenje je naša zajednička odgovornost“

Ultravioletno (UV) zračenje - Činjenice na koje treba obratiti pažnju

suncevo zracenjeUltravioletno (UV) zračenje sastavni je deo sunčeve svetlosti koji dopire do površine Zemlje. Iako veći deo UV zračenja biva apsorbovan tokom prolaska kroz ozonski omotač Zemljine kugle, deo zračenja (UVA) koji prođe do površine može imati uticaja na zdravlje ljudi.

U zavisnosti od talasne dužine, postoje tri vrste zraka – UVA, UVB i UVC. Zraci se razlikuju u svojoj biološkoj aktivnosti i obimu u kome mogu da prodru u kožu. Krećući se od UVA do UVC zraka, njihova dužina se smanjuje, ali raste intenzitet zračenja, tako da najkraće, UVC zračenje, ujedno ima i najjači intenzitet. Međutim, UV zračenje kraće talasne dužine je manje sposobno da prodre u kožu.

Ubodi insekata - kako da se zaštitite?

prskanje komarciDugi letnji dani i prijatne večeri, podrazumevaju duži boravak i bavljenje mnogobrojnim aktivnostima na otvorenom, bilo da je u pitanju celodnevni izlet ili kratka večernja šetnja. Susreti sa različitim insektima koji su u ovo doba najaktivniji mogu narušiti boravak i uživanje na svežem vazduhu, ali i mnogo više od toga - mogu ugroziti vaše i zdravlje vaših najbližih.

Dolazak leta ove godine u naše krajeve propraćen je velikom vlagom i količinom padavina koje pogoduju razmnožavanju insekata, pre svega komaraca.

Šta treba znati o groznici Zapadnog Nila

Грозница западног нилаGroznica Zapadnog Nila je infektivno oboljenje iz grupe zoonoza, virusne etiologije, koje se na ljude i životinje prenosi ubodom zaraženog komarca. Virus Zapadnog Nila prvi put je izolovan i identifikovan 1937. godine u slivu Zapadnog Nila, u oblasti Ugande.

Nakon otkrivanja virus se proširio sa Afričkog kontinenta na Bliski istok, delove Azije i Australije, centralnu i istočnu Evropu i Mediteran. Danas je ovaj virus najrasprostranjeniji arbovirus na svetu.

Bezbedno kupanje i boravak pored vode - Kako sprečiti utapanje

utapanjeTokom čitave godine, a naročito u vrelim letnjim mesecima, boravak pored vode pričinjava veliko zadovoljstvo i olakšanje odraslima i deci svih uzrasta, ali često nosi sa sobom brojne rizike, a najveći od njih je upravo rizik od utapanja.

Utapanje predstavlja treći vodeći uzrok smrti od povreda u svetu u svim uzrasnim kategorijama. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, na godišnjem nivou preko 236.000 ljudi izgubi život usled utapanja i njegovih posledica, a smatra se da je broj nastradalih znatno veći u odnosu na dostupne podatke. Gotovo 90% nenamernih utapanja dogodi se u nerazvijenim i srednje razvijenim zemljama.

Kako bezbedno koristiti klima uređaje

klima uredjajKorišćenje klima uređaja se može smatrati bezbednim po zdravlje ljudi, samo ukoliko se redovno održavaju, prema definisanim specifikacijama proizvođača, kao i kada je režim rada klima uređaja podešen tako da ne ugrožava zdravlje ljudi. Stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje, Beograd takođe naglašavaju da klima uređaji treba koristiti na načine koje propisuju nadležne zdravstvene institucije u vreme pandemije/epidemije bolesti koje se prenose putem vazduha.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351