Savet nedelje

savet nedelje 117 lat
 • politika zastiet ziv sred
  Status laboratorijskih analiza
 • analiza vode 1
  Voda: Uputstva, zahtevi, preporuke
 • санитарни прегледи
  Sanitarni pregledi

Određivanje prisustva anti SARS- CoV-2 IgG antitela na lični zahtev

korona odredjivanje antitelaOd ponedeljka, 25.10.2021.godine, u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd, je moguće uraditi analizu za određivanje prisustva anti SARS- CoV-2 IgG antitela na osnovu uputa osiguranim licima i na lični zahtev. Za određivanje antitela se primenjuje enzimski imuno test proizvođača Test Line(EIA Covid-19 IgG/S) koji je visoko specifičan i osetljiv (do 99%). Radno vreme ambulante za vađenje krvi je svakog radnog dana od 07-12h. Krv se vadi samo punoletnim osobama. Pre dolaska na testiranje je potrebno obaviti uplatu od 1800,00 dinara. Detaljne informacije oko uplate pogledati na sajtu RFZO. Testiranje se ne zakazuje. Rezultati se dobijaju u roku od 24 sata.

Testiranje na COVID-19 (PCR) na lični zahtev

covid testOd 01. oktobra 2020. godine na Portalu eUprava dostupna je nova elektronska usluga eZakazivanje za PCR testiranje na lični zahtev.
Kako da zakažete termin?
Ukoliko želite da zakažete PCR testiranje na lični zahtev, potrebno je da na Portalu eUprava odaberete uslugu eZakazivanje za PCR testiranje na lični zahtev i izaberete opciju Pokreni uslugu. Nakon što izaberete željenu laboratoriju, prikazaće se kalendar gde je potrebno da odaberete neki od slobodnih termina.

Antigensko testiranje na COVID-19 na lični zahtev

covid testU Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd moguće je uraditi antigensko testiranje na SARS-Cov-2 na lični zahtev građana, primenom brzih antigenskih testova (bris grla i nosa) u našoj ustanovi. Testiranje se ne zakazuje, a može se obaviti svakog radnog dana i subotom u periodu od 7.30-12 časova. Pre dolaska na testiranje treba obaviti uplatu od 1800,00 dinara. Detaljne informacija pogledajte na sajtu RFZO.

Brojevi telefona za putnike iz međunarodnog saobraćaja

Svi putnici iz međunarodnog saobraćaja sa prebivalištem u Beogradu, u vezi stavljanja pod zdravstveni nadzor, treba da se jave Centru za kontrolu i prevenciju bolesti na sledeći broj telefona:

064/8503-063 u vremenu od 8-15 časova
064/8503-057 u vremenu od 15-20 časovalink bar

 

Obeležen Dan zdravih gradova – 20. maj 2022.

Obelezavanje DZG 2022Gradski zavod za javno zdravlja Beograd u saradnji sa Domom učenika „Milutin Milanković“, obeležio je Dan zdravih gradova prigodnom zdravstveno-vaspitnom manifestacijom.

U dvorištu Doma učenika, organizovan je razgovor sa učenicima nekoliko srednjih škola na centralne teme od važnosti za sveukupno zdravlje gradskih populacija – o mogućnostima za unapređenje bezbednosti u saobraćaju, o važnosti razmišljanja o ovom problemu, kao i o načinima na koje pojedinac može da doprinese bezbednijem učešću u saobraćaju.

Bezbedniji saobraćaj - zdraviji grad: Dan zdravih gradova 20. maj 2022.

dan zdravih gradova 2022Rad na unapređenju zdravlja stanovnika urbanih zajednica, dobija poseban podsticaj promovisanjem kocepta zdravih gradova, koji se dinamično razvijao u poslednjih 30 godina. Na globalnom planu, posvećivanje pažnje zdravlju urbanih sredina, od posebne je važnosti prvenstveno zbog tri grupe zdravstvenih stanja koja najviše opterećuju zdravlje gradske populacije – hroničnih nezaraznih bolesti, epidemija zaraznih bolesti i povreda. Uzevši u obzir podatak da preko 55% svetskog stanovništva živi u gradovima, i da je procenjeno da će taj broj do 2050. iznositi 68%, potpuno je jasno da faktori koji utiču na zdravlje u gradskoj sredini značajno doprinose opštem izgledu parametara zdravstvenog stanja svetske populacije.

Promocija zdravlja na radnom mestu

nedelja javnog zdravlja petak  latRadno mesto pruža brojne mogućnosti za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti i povreda. Nastojanja relevantnih međunarodnih organizacija da se poboljša bezbednost i dobrobit radnika su evoluirala kroz vreme, ali je tek relativno nedavno promocija zdravlja posebno povezana sa radnim mestom. Danas kada govorimo o zdravlju na radu, to podrazumeva ne samo zaštitu zdravlja, već i promociju zdravlja na radnom mestu, odnosno udružene napore zaposlenih, poslodavaca i društva u celini za unapređenje zdravlja i dobrobiti ljudi na radu.

Mentalno zdravlje kao prioritet

nedelja javnog zdravlja cetvrtak  latU današnje vreme, usled intenzivnih promena kojima smo izloženi u okruženju, velikog broja obaveza i brzog načina života često se događa da sopstvene potrebe stavimo na poslednje mesto i zaboravimo da je pored fizičkog, ništa manje važno i naše mentalno zdravlje.

Klimatske promene i zdravlje stanovništva u gradskoj sredini

nedelja javnog zdravlja sreda  latS kraja prošlog i početkom ovog veka, sve veći stručni i naučni značaj se pridaje proučavanju klimatskih promena i njihovog mogućeg uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Tome je doprineo veći broj stručnih konferencija, kao i konvencija o klimatskim promenama Ujedinjenih nacija održana krajem 20.veka koja je podstakla značajnu medijsku i sveukupnu pažnju javnosti.

Ono što je, takođe, izraženo u prethodnom periodu je i urbanizacija, koja ima odlike globalnog trenda, odnosno predstavlja proces koji značajno utiče na ljudska naselja, društva, upotrebu energije i posledično može biti povezan sa klimatskim promenama.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351