Хало Беба - Телефоном до савета о здрављу деце

Savet nedelje

savet nedelje 151 lat
  • politika zastiet ziv sred
    Status laboratorijskih analiza
  • analiza vode 1
    Voda: Uputstva, zahtevi, preporuke
  • санитарни прегледи
    Sanitarni pregledi

VAŽNO OBAVEŠTENJE – PCR TESTIRANJE

Obaveštavamo vas da od 01.06.2023. godine u GZZJZ Beograd možete obaviti testiranje na COVID-19 na lični zahtev RT-PCR testom i antigenskim testom, svakog radnog dana i subotom od 8 do 12 časova.

Rezultati analiza će biti dostupni istog dana.

 Prilikom dolaska na testiranje potrebno je poneti lični dokument (lična karta ili pasoš) i dokaz o izvršenoj uplati (informacija dostupna na sajtu RFZO).

Nije potrebno zakazivanje termina za testiranje

Stafilokokno trovanje hranom

StafilokokStaphylococcus aureus je bakterija koja kod zdravih ljudi najčešće naseljava kožu i sluzokožu nosa. Ova bakterija u određenim okolnostima može izazvati bolest. Između ostalog, Staphylococcus aureus stvara toksine koji mogu dovesti do trovanja hranom. Kontaminacija hrane stafilokokom i toksinima nastaje tokom skladištenja,  prerade, pripreme ili distribucije. Najčešće se  dešava  preko ruku osoba koje pripremaju  hranu i preko pribora za pripremu hrane, kao što su noževi, daske za sečenje mesa, posude u kojim se čuva hrana.

Hrana, ne duvan!

svetski dan bez duvana 2023Svetska zdravstvena organizacija, zajedno sa zemljama članicama, obeležava 31. maj kao Svetski dan bez duvana. Tema ovogodišnje globalne kampanje je „Gajimo hranu, a ne duvan“, koja za cilj ima isticanje dugoročne važnosti uzgoja održivih i hranljivih poljoprivrednih kultura umesto duvana, što u aktuelnom, veoma složenom trenutku za našu planetu i društvo, posebno dobija na značaju.

Javno zdravlјe: globalni izazovi, lokalne akcije – obeležena peta Evropska nedelјa javnog zdravlјa 22-26. maj 2023.

Evropska ned jav zdrav 1Povodom obeležavanja Evropske nedelјe javnog zdravlјa, Gradski zavod za javno zdravlјe Beograd (GZZJZ Beograd) je u saradnji sa Domom zdravlјa „Voždovac“, organizovao obeležavanje četvrtog tematskog dana ove nedelјe pod sloganom „Prevencija i kontrola hroničnih bolesti“. Ovim povodom je 25. maja 2023. godine, ispred ogranka „Šumice“ Doma zdravlјa „Voždovac“, organizovana zdravstveno-promotivna manifestacija.

U poseti OŠ „Danilo Kiš“

U poseti OS Kis 1Prva ovogodišnja poseta jednoj od škola sa najdužom i najbogatijom tradicijom u realizaciji programa „Kreativni rad sa učenicima na prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci“, OŠ "Danilo Kiš" sa Voždovca, realizovana je u utorak, 9. maja. Učenici petog razreda sa svojom nastavnicom Milenom Bogićević, toga dana su, kroz radionicu koja im je pružila atmosferu "pustinjske avanture", savladavali životno važna znanja i veštine koje se odnose na vrednosti i značaj timskog rada.

Poseta studijske delegacije Ministarstva zdravlјa i kancelarije UNICEF-a Republike Iraka

Poseta Irske 03 tumbnailGradski zavod za javno zdravlјe Beograd 24.05.2023. bio je domaćin delegaciji Ministarstva zdravlјa i kancelarije UNICEF-a Republike Irak. Cilј posete delegacije je da se upozna sa dobrim praksama sprovođenja Nacionalnog programa za unapređenje razvoja u ranom detinjstvu u Srbiji, kako bi stekli znanja i iskustva koja mogu da prenesu i ugrade u zdravstvene politike i programe za zdravlјe i rani razvoj dece u svojoj zemlјi.

Epidemiološki nadzor nad gripom - 20. nedelja

gripPrema izveštajima zdravstvenih ustanova primarne zdravstvene zaštite (domovi zdravlja, Zavod za zaštitu zdravlja studenata, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika ŽTP-a i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika MUP-a) na teritoriji Beograda u periodu 15.05.- 21.5.2023. godine od akutnih respiratornih infekcija (ARI) obolele su 9.692 osobe sa brojem novoobolelih od 575,0 na 100.000 stanovnika, a od oboljenja sličnih gripu (OSG) 240 (14,2 novoobolelih na 100.000 stanovnika).

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351