Хало Беба - Телефоном до савета о здрављу деце

Savet nedelje

savet nedelje 155 lat
 • mb analize
  Laboratorijske analize: informacije
 • politika zastiet ziv sred
  Status laboratorijskih analiza
 • analiza vode 1
  Voda: Uputstva, zahtevi, preporuke
 • санитарни прегледи
  Sanitarni pregledi

PCR testiranje na polno prenosive bolesti

хпвGradski zavod za javno zdravlje Beograd je uvođenjem molekularne dijagnostike omogućio korisnicima svojih usluga da urade sledeće analize:

 • Skrining na prisustvo visokorizičnih genotipova humanog papiloma virusa (HPV skrining)
 • Određivanje pojedinačnog genotipa humanog papiloma virusa (HPV genotipizacija)
 • Dokazivanje prisustva Chlamydia trachomatis
 • Istovremeno dokazivanje prisustva Chlamydia trachomatis i Neisseria gonorrhoeae
Istovremeno dokazivanje prisustva dva ili više polno prenosivih patogena primenom „STD“ panela (Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma parvum, Ureaplasma urealyticum i Trichomonas vaginalis)

PCR testiranje NA COVID-19

Obaveštavamo vas da od 01.06.2023. godine u GZZJZ Beograd možete obaviti testiranje na COVID-19 na lični zahtev RT-PCR testom i antigenskim testom, svakog radnog dana i subotom od 8 do 12 časova.
Rezultati analiza će biti dostupni istog dana.
Prilikom dolaska na testiranje potrebno je poneti lični dokument (lična karta ili pasoš) i dokaz o izvršenoj uplati (informacija dostupna na sajtu RFZO).
Nije potrebno zakazivanje termina za testiranje

Svetski dan kontracepcije - 26. septembar 2023.

kontracepcijaSvetski dan kontracepcije se obeležava svake godine 26. septembra počevši od 2007. godine. Kampanja pokrenuta na globalnom nivou, ima za cilj da istakne važnost upotrebe različitih metoda kontracepcije i odgovornog seksualnog ponašanja. Uz to, neophodno je mladima omogućiti što adekvatniji pristup informacijama o seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

Planiranje porodice izuzetno je važno pitanje javnog zdravlja i sa individualnog i sa šireg društvenog aspekta jer omogućava pojedincima i parovima da planiraju i ostvare željeni broj dece i da planiraju vreme njihovog rađanja i razmak između porođaja.

Školski obrok, novi – stari izazov

Skolski obrok SLIKAPočetkom nove školske godine, u večitoj gunguli oko nabavke novih udžbenika, svesaka i pernica, pred roditelje se postavlja još jedan zadatak - ishrana školaraca, ili izazov obezbeđivanja hranljivih obroka koji će biti energetski i nutritivno dovoljni tokom dugih sati u školskoj klupi, a pritom prihvatljivi u pogledu ukusa i ostalih đačkih kriterijuma.

Održan završni sastanak ERASMUS Projekta na Univerzitetu Libereta u Udinama

erasmusPredstavnici Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd učestvovali su na Univerzitetu Libereta u Udinama (Università delle LiberEtà del FVG, Udine, Italy), na završnom sastanaku međunarodnog Projekta „Poređenje resursa različitih subjekata u vanrednim situacijama“ (CRxSiSS - Comparing Resources for Subjects in Severe Situation, ERASMUS, KA2).

Pregled stolice u laboratorijama GZZJZ Beograd

pregled stoliceGastroenterokolitisi kod ljudi mogu biti izazvani bakterijama, virusima ili parazitima. Zbog velikog broja uzročnika koji mogu izazvati gastroenterokolitise, lekar primarne zdravstvene zaštite treba prema simptomima i kliničkoj slici pacijenta da proceni na koju vrstu mikrobiološkog ispitivanja će poslati uzorak stolice.

Neprijatni mirisi u pojedinim delovima Beograda tokom letnjeg perioda

kanalizacijaU letnjem periodu, posebno kada su spoljne temperature vazduha veoma visoke, građani se često javljaju Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd, ukazujući na pojavu mirisa karakterističnih za raspad otpadnog organskog sadržaja, koji je najintenzivniji u delovima grada u blizini mesta ispuštanja kanalizacionih otpadnih voda.

Stručno metodološko uputstvo za rad polivalentne patronaže u funkciji procesa supervizije

patronazaGradski zavod za javno zdravlje Beograd je koordinisao proces pripreme i izrade Stručno metodološkog uputstva za sprovođenje kućnih poseta polivalentne patronažne službe porodicama sa trudnicama i sa decom (link za preuzimanje), dokumenta koji ima za cilj da doprinese unapređenju kvaliteta rada. Uputstvo je izrađeno kroz projekat „Podrška podsticajnom roditeljstvu“ koji se sprovodi uz podršku LEGO fondacije, a u okviru Programa saradnje UNICEF-a u Srbiji i Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Komora medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije je pomogla štampanje, distribuciju i predstavljanje Uputstva u cilju pružanja podrške svojim članovima da unapređuju svoja znanja, veštine i profesionalnu praksu.

Svetska nedelja dojenja 2023 - Omogućimo dojenje

nedelja-dojenja 2023Svetska nedelja dojenja je kampanja Svetske alijanse za dojenje koja se obeležava širom sveta od 1. do 7. avgusta. Ove godine kampanja se obeležava pod sloganom „Omogućimo dojenje - napravimo razliku za zaposlene“.

Vlade, zdravstvene ustanove, poslodavci i udruženja treba da budu angažovani da bi odigrali svoje važne uloge u osnaživanju porodica i stvaranju okruženja koje podržava dojenje u životima zaposlenih.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351