Хало Беба - Телефоном до савета о здрављу деце

Savet nedelje

savet nedelje 167 lat
 • mb analize
  Laboratorijske analize: informacije
 • politika zastiet ziv sred
  Status laboratorijskih analiza
 • analiza vode 1
  Voda: Uputstva, zahtevi, preporuke
 • санитарни прегледи
  Sanitarni pregledi

Epidemiološki nadzor nad gripom - 7. nedelja 2024.

gripPrema izveštajima zdravstvenih ustanova primarne zdravstvene zaštite (domovi zdravlja, Zavod za zaštitu zdravlja studenata, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika ŽTP-a i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika MUP-a) na teritoriji Beograda u periodu 12.02.-18.02.2024. godine od akutnih respiratornih infekcija (ARI) obolela je 12.889 osoba sa brojem novoobolelih od 766,6 na 100.000 stanovnika, a od oboljenja sličnih gripu (OSG) 512 (30,5 novoobolelih na 100.000 stanovnika).

Informacija o aktuelnoj epidemiji velikog kašlja na teritoriji Beograda

 kasaljUvidom u prijave zaraznih bolesti u Servisu javnog zdravlja (SJZ) i prijave o laboratorijski utvrđenom uzročniku, na teritoriji Beograda od marta 2023. do 18.02.2024. godine registrovano je 857 slučajeva obolevanja od velikog kašlja, sa incidencijom 50,1/100.000. U prethodnoj nedelji (12.02 – 18.02.2024. godine) registrovana su 42 novoobolela.

Međunarodni dan dece obolele od raka - 15. februar 2024.

deca obolela od rakaObeležavanje Međunarodnog dana dece obolele od raka, nosi značaj koji se ogleda u više različitih polja – podizanjem svesti u društvu o važnosti malignih bolesti u dečjem uzrastu doprinosi se kvalitetnijem uključivanju svih pojedinaca u rešavanje najvažnijih pitanja, koja se prvenstveno ogledaju u osnaživanju napora za obezbeđenje neophodne dijagnostike, lečenja i nege obolelih, ali i pružanju potrebne podrške porodicama. Međunarodni dan dece obolele od raka ustanovljen je 2002. godine radi ujedinjavanja aktivnosti i slanja jasne poruke u kontekstu prethodno pobrojanih ciljeva, a deo Kalendara javnog zdravlja u Republici Srbiji postao je 2013. godine.

Enterobijaza

Dečija glista (lat. Enterobius vermicularis) je parazit iz grupe crva (helminta) koji kod ljudi, koji su im jedini prirodni domaćini, izazivaju bolest koju nazivamo enterobijaza. Glista izgleda poput belog končića, ženka je duga 8-13 mm, a mužjak 2-5 mm.

Morbile (male boginje)

morbile1.    Šta su morbile (male boginje)?
Male boginje su jedna od najzaraznijih virusnih infekcija.

2.     Kako se oboljenje prenosi sa osobe na osobu?
Male boginje se prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom (poljubac, rukovanje), putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba (kašalj, kijanje) i retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta.

Druga godina „Bebbo“ aplikacije

bebboAplikacija „Bebbo“, nastala na osnovu prototipa prethodne aplikacije koju su razvili Unicef i Gradski zavod za javno zdravlje Beograd uz podršku kompanije Nordeus je nakon dve godine postojanja zabeležila više od 115000 preuzimanja u Srbiji uz daleko veći broj preuzimanja kada se posmatra ceo region.

4. februar - Svetski dan borbe protiv raka 2024.

svetski dan borbe protiv rakaZavršetak trogodišnje kampanje: „Close the Care Gap / Together, we challenge those in power“

Svetski dan borbe protiv raka obeležava se 4. februara, uz podršku brojnih aktera, a u sklopu odabranih tematskih kampanja. U 2024. godini, tematski okvir koji je opredeljen još pre nekoliko godina, dobija svoj završetak – trogodišnja kampanja „Close the Care Gap“ biće okončana pod sloganom „Together, we challenge those in power“, a sa ciljem uvećanja svesti donosilaca odluka o pitanjima prevencije, lečenja i nege u sferi malignih bolesti.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351