Sanitarni pregled

Prijem pacijenata i izdavanje sanitarnih knjižica:

radnim danima od 07:15 - 14:00 časova, subotom od 07:15 - 11:00

Санитарни прегледи

Sanitarni pregledi su regulisani važećim zakonskim propisima – Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (Sl. glasnik RS broj 15/2016) i Pravilnikom o obaveznim zdravstvenim pregledima određenih kategorija zaposlenih lica u objektima pod sanitarnim nadzorom, obaveznim i preporučenim zdravstvenim pregledima kojima podležu određene kategorije stanovništva, (Sl. glasnik RS broj 3/2017.)

Sanitarni pregledi su obavezni za određene kategorije zaposlenih lica koji mogu doprineti pojavi i širenju zaraze i ugroziti zdravlje većeg broja ljudi koji su korisnici njihovih proizvoda i usluga.

sanitarni pregledi pravilnik 2017


Za sanitarni pregled neophodno je poneti:


1.     Važeći lični dokument sa fotografijom (lična karta, vozačka dozvola, pasoš).

2.     Sanitarnu knjižicu, ako imate, u kojoj su upisane generalije i zalepljena fotografija na odgovarajućem mestu.

3.     Dva uzorka fecesa (stolice) u predviđenoj ambalaži, napunjenoj do pola.

Napomena
: Na pregled doći sa kratkim, urednim i čistim noktima na rukama, bez prisustva laka i gela (Član 17. Pravilnika o obaveznim zdravstvenim pregledima određenih kategorija zaposlenih lica u objektima pod sanitarnim nadzorom, obaveznim i preporučenim zdravstvenim pregledima kojima podležu određene kategorije stanovništva („Sl. glasnik RS“ broj 3/2017.)

Ko podleže obavljanju zdravstvenih pregleda?

 1. Lica koji obavljaju poslove u proizvodnji, prometu, usluživanje hrane i drugim poslovima u kojima dolaze u neposredan kontakt s hranom ili ambalažom koja je u neposrednom kontaktu s hranom.
 2. Lica zaposlena na poslovima ishrane i nege dece u jaslenim grupama i održavanja higijene u predškolskim ustanovama, ustanovama za kolektivni smeštaj dece i omladine i ustanovama socijalne zaštite za smeštaj određenih kategorija lica.
 3. Lica zaposlenih na poslovima nege i ishrane bolesnika i poslovima održavanja higijene u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe, na odeljenjima utvrđenim u članu 2. tačka 3) Pravilnika objavljenog u Sl. glasniku RS 3/2017.
  • na odeljenjima za akušerstvo sa boksovima za novorođenu decu;
  • na odeljenjima za prevremeno rođenu decu;
  • na dečijim odeljenjima zdravstvenih ustanova u kojima se obavlja stacionarna zdravstvena zaštita;
  • u operacionim blokovima;
  • na odeljenjima intenzivne nege;
  • na odeljenjima za lečenje opekotina i transplantacije tkiva i organa;
  • na odeljenjima za hemodijalizu i peritonealnu dijalizu;
  • na odeljenjima onkologije i palijativne nege.
 4. Lica zaposlenih na poslovima proizvodnje i izrade lekova i medicinskih sredstava, odnosno koji na drugi način dolaze u neposredan kontakt sa lekovima i medicinskim sredstvima.
 5. Lica zaposlenih na poslovima pružanja higijenske nege i ulepšavanja lica i tela i na poslovima pružanja nemedicinskih estetskih intervencija kojima se narušava integritet kože, javna kupališta, „wellness“ centri, berberske, frizerske, maserske, pedikirske, manikirske, kozmetičke usluge, kao i usluge depilacije, tetovaže, pirsinga i sl. kao i na poslovima proizvodnje kozmetičkih sredstava.
 6. Lica zaposlenih na poslovima javnog snabdevanja stanovništva vodom za piće kao i lica koja dolaze u kontakt sa vodom i ambalažom u neposrednom kontaktu sa vodom, u proizvodnji flaširane vode.
 7. Lica zaposlenih na poslovima zdravstvenih pregleda, lečenja i drugim oblicima zdravstvene službe na odeljenjima utvrđenim u članu 2. tačka 3) Pravilnika objavljenog u Sl. glasniku RS 3/2017.
 8. Lica zaposlenih na poslovima prometa i izdavanja lekova i medicinskih sredstava, odnosno koji na drugi način dolaze u neposredan kontakt sa lekovima i medicinskim sredstvima.

Lica koja u toku školovanja obavljaju obaveznu praksu na navedenim poslovima dužna su da obave zdravstvene preglede pod uslovima, u rokovima i na način propisan za lica zaposlena na tim poslovima.

 

санитарни преглед београд санитарни преглед београд санитарни преглед београд
санитарни преглед београд  санитарни преглед београд 

Gde se obavlja zdravstveni pregled?

-  u Gradskom zavodu za javno zdravlje, Beograd , ul. Bulevar despota Stefana br. 54

-  u organizaciji naručioca (teren)

Radno vreme obavljanja zdravstvenih pregleda:

- radnim danom: 07:15 - 14:00

- subotom: 07:15 - 11:00

Izdavanje sanitarnih knjižica (Sanitarnu knjižicu preuzima lice koje je obavilo pregled ili predstavnik firme ovlašćen za preuzimanje sanitarnih knjižica)

- radnim danom: 07:15 - 14:00

- subotom: 07:15 - 11:00

Prijem zahteva za izdavanje predračuna

Faks: 011/3240-453

Obaveštenja o  zdravstvenim (sanitarnim) pregledima

Telefoni: 011/2078-733
             011/2078-735

Neophodno za obavljanje zdravstvenih (sanitarnih) pregleda

 • Lična karta
 • Novac ili garantno pismo
 • 2 uzorka stolice, za lica zaposlena pod tačkama 1), 2) , 3), 4), 5) i 6)

 
Cenovnik zdravstvenih (sanitarnih) pregleda na osnovu Odluke V-2 89/1. Primenjuje se od 07.02.2017. godine.

ZDRAVSTVENI PREGLED CENA USLUGE CENA  
ŠESTOMESEČNI  PREGLED
(sa brisom  g+n)

1.900,00

1. epidemiološka ocena
o ispunjavanju uslova za rad na poslovima koji podležu obaveznom zdravstvenom nadzoru (sanitarni pregled)
700,00

 
 - Lica koja obavljaju poslove u proizvodnji, prometu, usluživanje hrane i drugim poslovima u kojima dolaze u neposredni kontakt sa hranom ili ambalažom koja je u neposrednom kontaktu sa hranom

- Lica zaposlena na poslovima ishrane i nege dece u jaslenim grupama i održavanje higijene u predškolskim ustanovama, ustanovama za kolektivni smeštaj dece i omladine i ustanovama socijalne zaštite za smeštaj određenih kategorija lica

- Lica zaposlenih na poslovima nege i ishrane bolesnika i poslovima održavanja higijene u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe na odeljenjima (utvrđenim u  članu 2. tačka 3) Pravilnika objavljenog u Sl. glasnik R. Srbije 3/17

- Lica zaposlenih na poslovima proizvodnje i izrade lekova i medicinskih sredstava, odnosno koji na drugi način dolaze u neposredni kontakt sa lekovima i medicinskim sredstvima

- Lica zaposlenih na poslovima pružanja higijenske nege i ulepšavanja lica i tela i na poslovima pružanja nemedicinskih estetskih intervencija kojima se narušava integritet kože, javna kupališta, "welness" centri, berberske, frizerske, maserske, pedikirske, manikirske, kozmetičke usluge, usluge depilacije, tetovaže, pirsinga i sl. kao i na poslovima proizvodnje kozmetičkih sredstava.
2. rektalni bris
pregled stolice na
Salmonellae i Shigellae

 200,00

 
3. koprokultura
pregled stolice na
Salmonellae i Shigellae

500,00

 
4. pregled stolice na
 helminte (nativan preparat)

160,00

 
ŠESTOMESEČNI
(bez brisa g+n)

1.500,00

 5.pregled stolice na
crevne protozoe
(nativan preparat)
160,00

 
6. bakteriološki pregled
brisa grla
200,00

 
7. bakteriološki pregled
brisa nosa
200,00

 
   
VANREDNI PREGLEDI  

- istraživanje na
Salmonellae i Shigellae
 
 
 
- istraživanje na
Staphylococcus aureus


- istraživanje na
Salmonellae i Shigellae
sa istraživanjem na
Staphylococcus aureus

1.200,00
 
 

 
1.500,00
 

 
2.000,00

 
- Lica zaposlenih na poslovima javnog snabdevanja stanovništva vodom za piće kao i lica koja dolaze u kontakt sa vodom i ambalažom u neposrednom kontaktu sa vodom, u proizvodnji flaširane vode  
GODIŠNJI PREGLED
 
-
Lica zaposlenih na poslovima zdravstvenih pregleda, lečenja i drugim oblicima zdravstvene službe na odeljenjima (utvrđenim u članu 2. tačka 3) Pravilnika objavljenog u Sl. glasnik R. Srbije 3/17

- Lica zaposlenih na poslovima prometa i izdavanja lekova i medicinskih sredstava, odnosno koji na drugi način dolaze u neposredan kontakt sa lekovima i medicinskim sredstvima
900,00 

 
 


U cenu sanitarnog pregleda uračunat je i obrazac sanitarne knjižice i posuda za stolicu.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351