Повреде пиротехничким средствима – пиротехника није за игру!

vatrometСваке године током прославе различитих празника широм света десетине хиљада људи буде лакше или теже повређено, а неки и смртно страдају, услед недозвољене и неадекватне употребе пиротехничких средстава, пре свега петарди и ватромета. Посебно је забрињавајућа чињеница да највећи број повређених чине младе особе, а деца узраста до 16 година чине готово половину повређених.

Повреде пиротехничким средствима се најчешће дешавају на приватним и породичним прославама!

Мушкарци три пута чешће страдају у односу на жене, најчешће услед неадекватног руковања пиротехничким средствима, док жене углавном бивају задесно повређене на јавним местима и догађајима пиротехничким средствима које је активирао неко у њиховој близини. Због неправилне употребе петарди најчешће се повређују дечаци старости 10 - 14 година, док млади од 20 - 24 године бивају најчешћи посетиоци служби ургентне медицине услед непажљивог и неправилног руковања различитим врстама ватромета.

Најчешће повреде изазване пиротехничким средствима су ОПЕКОТИНЕ - скоро свака друга повреда, а од телова тела углавном страдају лице, прсти и шаке. Честе су и повреде очију, пре свега опекотине рожњаче, али и механичка оштећења настала упадањем страног тела у око (делова петарди, прскалица, прашине и сл.), која могу изазвати делимичан или потпуни губитак вида.

Нису ретки ни проблеми са слухом који се могу кретати од тренутне заглушености и зујања у ушима до оштећења бубне опне и оштећења слуха различитог степена, понекад и трајног.
Експлозивно дејство пиротехничких средстава може изазвати и делимичне или потпуне ампутације једног или више прстију.

Свака друга повреда настала је услед неадекватног руковања пиротехничким средствима, (непажљиво руковање, непридржавање писаних упутстава за употребу и неадекватан транспорт и чување), док је неисправност пиротехничких средстава узрок сваке треће настале повреде.

ПОРЕД ИЗАЗИВАЊА ПОВРЕДА, УПОТРЕБА ПИРОТЕХНИКЕ ИМА И БРОЈНЕ ДРУГЕ НЕГАТИВНЕ ЕФЕКТЕ.

Наводимо још неколико додатних разлога зашто не треба да користите пиротехничка средства!

√ СВАКО ИМА ПРАВО НА МИРАН САН!

Ви ћете се можда  сјајно забављати и уживати активирајући све те бучне пиротехничке справице, али то не значи да ће и ваша околина уживати заједно са вама. Ваше комшије ће можда пожелети да се одморе после дугог и напорног дана, а паљење ватромета и петарди може то да поремети. Право на сан и одмор представљају основна људска права и немате привилегију да им то ускратите!

√ УГРОЖАВАЈУ ЗДРАВЉЕ НАЈОСЕТЉИВИЈИХ!


Људско уво може да поднесе буку од максимално 85 децибела, док неке петарде производе ниво буке и преко 140 децибела. Бука ове јачине може изазвати привремену онеспособљености слуха, понекад и трајно оштећење.

o    Код беба и мале деце бука коју стварају петарде и ватромет изазива интензиван осећај нелагоде, узнемиреност и плач.
o    Петарде су велика сметња болесним и старијим грађанима који често не могу да поднесу изненадни шок или трауму, а која их може и животно угрозити.
o    Њихова плућа и ноздрве су такође веома нежни. Дим и други гасови настали приликом паљења петарди могу да код њих изазову гушење!

√ УГРОЖАВАЈУ ЖИВОТ ДРУГИХ ЖИВИХ БИЋА!
Већина животиња и птица се панично плаши изненадних јаких звукова и боја. Код паса и мачака чуло слуха је знатно боље развијено од људског, тако да су они много осетљивији на гласне звуке, нарочито изненадне и интензивне, попут оних које производе петарде, ватромет или грмљавина. Они код њих изазивају велики стрес и интензиван осећај страха. Сваке године на хиљаде љубимаца, најчешће паса и мачака, буде повређено или смртно страда од повреда или срчаног удара услед стреса изазваног пиротехничким средствима.
 
Без обзира да ли имате љубимца и да ли волите животиње или не, поштујте њихово право на живот и суздржите се од бацања петарди и активирања других пиротехничких средстава у њиховој близини!

√ СМАЊУЈУ ВИДЉИВОСТ!

Петарде садрже честице метала, и када се запале, већина њих ствара густ дим. На улицама и путевима могу довести до смањења видљивости и повећати ризик од настанка саобраћајних незгода Овај дим може изазвати и осећај недостатка ваздуха и гушења код возача, што доводи до попуштања њихове концентрације у току вожње.

√ МОГУ ИЗАЗВАТИ ПОЖАР!
Паљење пиротехничких средстава без одговарајућих мера предострожности може довести до пожара са озбиљним последицама.

√ ЗАГАЂУЈУ ВОДУ!
Приликом јавних прослава ватромет се често активира изнад водених површина, како би се спречио настанак пожара. Ватромет садржи честице перхлората, а најновија истраживања показују да се ове честице мешају са водом и могу довести до контаминације водених површина, а такође пролазе кроз земљиште и могу загадити подземне воде.

√ ЗАГАЂУЈУ ЗЕМЉИШТЕ!

Петарде су углавном направљене од материјала који су само делимично биоразградиви. Ови материјали не пропадају и полако загађују тло представљајући озбиљну претњу по плодност земљишта у које доспеју. Хемикалије и друге металне супстанце у пиротехничким средствима такође продиру кроз тло и могу створити трајна оштећења и загађење тла.

√ ДОПРИНОСЕ ЗАГАЂЕЊУ ВАЗДУХА!

Петарде сагоревањем ослобађају велику количину ситних отровних честица које лако продиру у плућа и могу оштетити дисајне органе. Дим петарди садржи сумпорна једињења, тешке метале и друге токсичне материје и штетне гасове попут сумпор-диоксида, озона и сл. Људи који имају астму и друге дисајне проблеме су нарочито угрожени. У данашње време када глобално загревање представља озбиљну претњу човечанству, угљендиоксид, озон и други гасови са “ефетком стаклене баште“ које петарде емитују, имају велики негативни утицај по нашу атмосферу.

Уколико и поред свих наведених разлога имате жељу да уживате у бучним новогодишњим празницима, неоходно је да се придржавате неких основних савета како бисте избегли или свели на минимум могућност да себе или своје најмилије доведете у ситуацију да буду повређени пиротехнички средствима:

Пиротехничка средства увек купујте на овлашћеним продајним местима!
Никако их немојте правити самостално, у тзв. у домаћој радиности!
Чувајте их у оригиналним паковањима, на тамном и сувом месту, ван домашаја деце и
 љубимаца!
Никада их немојте носити у џеповима!
Пре употребе увек пажљиво прочитајте и придржавајте се упутстава произвођача!
Користите их само на отвореном, на безбедној удаљености од запаљивих материја, тканина, других  људи и животиња!
Никада немојте палити више од једне петарде у исто време!
Немојте палити нити убацивати упаљене петарде у лименке/металне канте/контејнере или стаклене посуде!
Никада немојте покушавати да поново упалите петарде или ватромет који се из негог разлога нису активирали!
Приликом употребе ватромета поред себе увек имајте посуду са водом у случају избијања пожара!
Запамтите - Алкохол и пиротехника НЕ ИДУ ЗАЈЕДНО!
НИКАДА НЕМОЈТЕ БАЦАТИ ПЕТАРДЕ НИТИ ПАЛИТИ ВАТРОМЕТ У ПРАВЦУ ДРУГИХ ЉУДИ И ЖИВОТИЊА, МОЖЕТЕ ИХ ОЗБИЉНО ПОВРЕДИТИ!
 
Родитељи и старатељи деци млађој од 14 година не треба да дозволе употребу петарди и ватромета, док деца старија од 14 година треба да буду под строгим надзором одраслих уколико их користе!

Поштујте локалне прописе! Уколико употреба пиротехнике није легална тамо где живите, немојте је користити!
 
ШТА КАЖЕ ЗАКОН?

У суседним земљама, попут Црне Горе и Хрватске, од прошле године на снагу је ступила наредба о
забрани продаје и употребе петарди - пиротехничких средстава друге категорије.

У Републици Србији употреба петарди и осталих пиротехничких средстава регулисана је Законом о јавном реду и миру Републике Србије ("Сл.Гласник РС", бр. 6/2016 и24/2018), Члан 17, у коме се истиче да ће свако ко наруши исти или угрожава сигурност грађана паљењем пиротехничких средстава бити кажњен, новчано (50.000 - 100.000 РСД) или друштвено-корисним радом (40 - 120 сати), а уколико се прекршај изврши у групи, за починиоце је предвиђена и затворска казна у трајању од 30 - 60 дана. Грађани оне који бацају петарде или друга пиротехничка средства могу пријавити комуналној полицији, инспекцијским или другим органима Министарства унутрашњих послова.
 
КАДА ЈЕ РЕЧ О ПРСКАЛИЦАМА...
 
Светлуцаве, сјајне, различитих величина, облика и боја... прскалице предстaвљају незаобилазан декор новогодишњих и божићних празника, али и многих других прослава широм света. Родитељи прскалице често сматрају безопасном забавом за децу, и пуштају их да се са њима играју као са обичним играчкама. Међутим, треба имати у виду да се прскалицама мора пажљиво руковати, с обзиром да могу изазвати озбиљне опекотине, нарочито када је у питању нежна дечија кожа, која је знатно тања од коже одраслих особа. Више о безбедној употреби прскалица можете сазнати у тексту „Прскалице-безбедне или не?“
 
prskalice

ШТА УЧИНИТИ УКОЛИКО ДОЂЕ ДО ПОВРЕДЕ ПИРОТЕХНИЧКИМ СРЕДСТВОМ?

torba doktorЗависно од врсте и тежине повреде можете предузети одређене кораке како бисте помогли повређеном. Најчешће повреде од пиротехнике су опекотине. У случају настанка опекотина неопходно је придржавати се основних корака.
√   Опечено место што пре охладите!
Мању опекотину ставите под млаз хладне воде или преко ње ставите хладне мокре облоге, никако лед!
Опечену површину хладите све док не престане бол (10 - 20мин).
√   Опекотину прекријте стерилном газом како би спречили настанак инфекције!
√   Можете узети неко средство против болова, у складу са упутством произвођача!
√   Са опечене коже никада немојте на силу скидати одећу која се залепила, већ исеците материјал око ране, или је распарајте по шавовима!
√   Немојте додиривати опекотину нити бушити настале пликове!
√   Код тежих и опекотина које захватају већу површину коже, као и код било какве опекотине беба или мале деце обавезно потражите медицинску помоћ!
 

Код дубоких посекотина или откидања прстију и других делова екстремитета, обавезно потражите стручну помоћ! Док медицинска помоћ не буде доступна- трудите се да зауставите крварење, рану прекријте стерилном газом и подигните повређени део тела, а откинути део ставите у чисту кесу или умотајте у стерилну газу и ставите га на лед.

КОД ПОВРЕДА ОЧИЈУ ПИРОТЕХНИЧКИМ СРЕДСТВИМА ШТО ХИТНИЈЕ ПОТРАЖИТЕ МЕДИЦИНСКУ ПОМОЋ!
                                                                    
Док заједно чекамо и надамо се да ће и код нас ступити на снагу забрана продаје и бацања петарди...
Не заборавите...
Само један мали тренутак непажње довољан је да вам заувек промени живот...
Не ризикујте...
Препустите пиротехнику професионалцима, а ви уживајте у забави са најмилијима!

NG porodica

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351