Опекотине у кући - проблем који се може спречити

opekotineУшли смо у трећу годину пандемије изазване вирусом SARS-CoV-19. Иако покушавамо да живимо „нову нормалност“, страх од заражавања и тежња да се максимално заштитимо, води ка редуковању многих животних активности што опет доводи до тога да и даље доста времена проводимо у ушушканим али затвореним кућним просторима. Управо зато, ни повреде у кући нису ретке, а најчешће се кућним условима дешавају опекотине.

Према подацима Светске здравствене организације, годишње у свету умре око 180 000 људи услед повреда које су узроковане опекотинама. Опекотине које нису фаталне су водећи узрок морбидитета укључујући продужену хоспитализацију, унакаженост и онеспособљеност, што често резултира стигмом и одбацивањем.

У свету свакога дана 260 деце умре од последица опекотина!

Други водећи узрок смрти услед повреда у старијој популацији!

Трећи узрок повреда деце узраста 1 - 4 године!

Опекотине се најчешће дешавају код куће и на радном месту.

Ко је у повећаном ризику од настанка опекотина?

Жене су у већем ризику од опекотина у односу на мушкарце због чешће изложености отвореном пламену, врелим течностима и предметима приликом обављања кућних послова (кување, пеглање и сл.)

Под повећаним ризиком од опекотина су и мала деца и старије особе због својих психофизичких карактеристика (тања кожа и већа осетљивост). Код њих опекотине брже настају, склонији су инфекцијама, а опоравак је дужи. Смртни исход је чешћи 2 - 4 пута код мале деце и старијих особа.

ОПЕКОТИНЕ СЕ МОГУ СПРЕЧИТИ!

УЧИНИТЕ ВАШ ДОМ БЕЗБЕДНИМ!

БУДИТЕ ОПРЕЗНИ ПРИ КУВАЊУ!

КУПАЊЕ МОРА ДА БУДЕ БЕЗБЕДНО!

ПОСЕБАН ОПРЕЗ КОД ДЕЦЕ!

Детаљније о настанку, превенцији опекотина као и о начину поступања ако настане, информишите се кроз нову публикацију ГЗЗЈЗ.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351