Повреде пиротехничким средствима - празнични изазов који се може спречити

pirotehnikaПрошла је још једна година пуна неизвесности и брига изазваних епидемијом вируса КОВИД -19. Новогодишњи празници су пред нама - и ове године, као и претходне, мањи ће бити број прослава праћених професионалном употребом пиротехнике. Услед тога биће и више оних који планирају да у породичном окружењу визуелним и звучним ефектима испрате годину која је за нама. Сви они треба да имају на уму да употреба пиротехничких средстава у сопственом аранжману често може да се отргне контроли и изазове повреде и бројне друге нежељене последице.

Повреде пиротехничким средствима се најчешће дешавају на приватним и породичним прославама!
 
Комисија за безбедност потрошача САД је истакла да је током 2020. године услед епидемије вируса КОВИД-19 забележена већа употреба пиротехничких средстава, пре свега ватромета, у кућним условима. Према извештају Комисије, током протекле године евидентиран је за готово трећину већи број повредa узрокованих пиротехничким средствима које су захтевале хитно збрињавање у  здравственим установама,  у  поређењу са периодом пре пандемије.

Годинама уназад повреде пиротехничким средствима остављају озбиљне последице код десетина хиљада људи широм света.
Мушкарци три пута чешће страдају у односу на жене, најчешће услед неадекватног руковања пиротехничким средствима, док жене углавном бивају случајно повређене на јавним местима и догађајима.
Чињеница која посебно забрињава јесте да највећи број повређених предстваљају управо младе особе. Деца узраста до 16 година чине готово половину повређених, а најчешће се повређују дечаци старости 10 - 14 година.

Најчешће повреде изазване пиротехничким средствима - готово свака друга - су ОПЕКОТИНЕ, а углавном страдају лице, прсти и шаке. Честе су и повреде очију, пре свега опекотине рожњаче, али и механичка оштећења настала упадањем страног тела у око, која могу изазвати делимичан или потпуни губитак вида.

Неретко долази и до проблемa са слухом који могу варирати од тренутне заглушености и зујања у ушима до пуцања бубне опне и оштећења слуха различитог степена.
Експлозивно дејство пиротехничких средстава може изазвати и делимичне или потпуне ампутације једног или више прстију.

Узрок сваке друге настале повреде је неадекватно руковање пиротехничким средствима, (непридржавање писаних упутстава за употребу и неадекватан транспорт и чување). Неисправност пиротехничких средстава узрок је сваке треће настале повреде.

СВЕ НАВЕДЕНЕ ПОВРЕДЕ СУ 100% ПРЕВЕНТАБИЛНЕ, ОДНОСНО, ЊИХОВ НАСТАНАК СЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ!

Како бисте избегли или свели на минимум могућност да себе или своје најмилије доведете у ситуацију да буду повређени пиротехнички средствима, неопходно је да се придржавате следећих савета:

  •   Пиротехничка средства увек купујте у овлашћеним продавницама!
  •   Никако их немојте правити самостално, у тзв. у домаћој радиности!
  •   Чувајте их у оригиналним паковањима, на тамном и сувом месту, ван домашаја деце и љубимаца!
  •   Пре употребе увек пажљиво прочитајте и придржавајте се упутстава произвођача!
  •   Користите их само на отвореном, на безбедној удаљености од запаљивих материјала, људи и животиња!
  •   Никада немојте палити више од једне петарде у исто време!
  •   Никада немојте покушавати да поново упалите петарде или ватромет који се из непознатих разлога нису активирали!
  •   Приликом употребе ватромета поред себе увек имајте посуду са водом у случају избијања пожара!
  •    Алкохол и пиротехника НЕ ИДУ ЗАЈЕДНО!
Родитељи и старатељи деци млађој од 14 година не треба да дозволе употребу петарди и ватромета, док деца старија од 14 година треба да буду под строгим надзором одраслих уколико их користе!


КАДА ЈЕ РЕЧ О ПРСКАЛИЦАМА...

pirotehnika 2Родитељи прскалице често сматрају безопасном забавом за децу, и пуштају их да се са њима играју као са обичним играчкама. Међутим, треба имати у виду да се прскалицама мора пажљиво руковати, с обзиром да могу изазвати озбиљне опекотине, нарочито када је у питању нежна дечија кожа, која је знатно тања од коже одраслих особа. Више о безбедној употреби прскалица можете сазнати у тексту „Прскалице-безбедне или не?“.                                          

ПОРЕД ИЗАЗИВАЊА ПОВРЕДА, УПОТРЕБА ПИРОТЕХНИКЕ ИМА И БРОЈНЕ ДРУГЕ НЕГАТИВНЕ ЕФЕКТЕ:

♦  СТВАРА БУКУ И УГРОЖАВА ДРУГЕ! Људско ухо може да поднесе буку од максимално 85 децибела, док петарде производе врло висок ниво буке, понекад и преко 140 децибела. Бука ове јачине може изазвати привремену онеспособљеност слуха, понекад и трајно оштећење. Код беба и мале деце звук петарди и ватромета изазива интензиван осећај нелагоде. Петарде су велика сметња болесним и старијим грађанима који често не могу да поднесу изненадни шок или трауму, а која их може и животно угрозити.

ИМАЈТЕ НА УМУ  ДА НЕ ДОЖИВЉАВАМО СВИ БУКУ НА ИСТИ НАЧИН - СЕНЗОРНИ И ВИЗУЕЛНИ ЕФЕКТИ НЕ ПРИЈАЈУ СВИМА -  БУДИМО СОЛИДАРНИ ПРЕМА ОНИМА КОЈИ СУ ДРУГАЧИЈИ 

Деца у спектру аутизма реагују различито, најчешће веома бурно, на стресоре из околине, док је родитељима веома тешко да узнемирено дете умирe и уведu контролу над ситуацијом.

Најчешћи симптом деце са аутизмом јесте заправо екстремна осетљивост на буку. Свакодневни звукови могу изазвати екстремни бол, нападе вриштања и анксиозност. 

Деца са аутизмом реагују и на много тише звукове, а звук петарди и ватромета доживљавају као напад. Њима највише сметају непредвидиве и узнемирујуће ситуације, и њихове  реакције ће бити различите. За неке аутистичне људе, неочекиван догађај попут петарди или ватромета,  може изазвати анксиозност и стрес који могу трајати веома дуго, и по неколико сати. 

Деца која буку доживљавају као непријатан осећај, или чак као физички бол, развијају одбрамбене реакције (као што је покривање ушију) и реакције избегавања (тражење места без буке).

Али ... не треба им ускратити визуелно задовољство и осећај среће и задовољства које празнична атмосфера може да пружи. Препорука је придржавати се неких основних савета који родитељи вероватно и практикују... 

Неопходно је направити план и „припремити терен“:     
  • Погледајте неки филм са сценом ватромета и пратите реакције детета.      
  • Припремите га на догађаје од тренутка изласка из куће до стизања на место прославе -објасните шта може да очекује од саобраћајне гужве до самог мењања боја на небу услед ватромета.       
  • Понесите слушалице за поништавање буке или утишавање гласног звука. Можете му пустити и омиљену музику - која му прија и која ће га опустити.       
  • Припремите и наочаре за сунце које ће смањити јарка светла ватромета која такође могу изазвати сензорну нелагоду.      
  • Понесите и средства за ометање пажње у виду омиљених грицкалица или играчки.     Ватромет гледајте са  довољне удаљености како би  његов надражајни утицај на дете био што мањи.
И најважније - ЗАБАВИТЕ СЕ! Осмех на вашем лицу је веома важан савезник -  јер када вас  дете види насмејаним, смањиће се и његов страх и анксиозност и осећаће се сигурније.

♦ УГРОЖАВАЈУ ЖИВОТ ДРУГИХ ЖИВИХ БИЋА! Већина животиња и птица се панично плаши изненадних јаких звукова и боја. Пси и мачке имају знатно боље развијено чуло слуха него људи, тако да су уједно и много осетљивији на гласне звуке, посебно на оне изненадне и интензивне, попут звукова које производе петарде, ватромет или грмљавина. Они код њих изазивају велики стрес и интензиван осећај страха. Сваке године хиљаде љубимаца буде повређено или смртно страда од повреда или срчаног удара услед стреса изазваног пиротехником.

Без обзира да ли имате љубимца и да ли волите  животиње или не, суздржите се од бацања петарди и активирања других пиротехничких средстава у њиховој близини! Поштујте право на живот свих живих бића!

♦ МОГУ ИЗАЗВАТИ ПОЖАР! Паљење пиротехничких средстава без одговарајућих мера предострожности може довести до пожара са озбиљним последицама.

СМАЊУЈУ ВИДЉИВОСТ! Петарде садрже честице метала, и када се запале, стварају густ дим који може смањити видљивост. Овај дим може изазвати и осећај недостатка ваздуха и гушења код возача, што доводи до попуштања њихове концентрације у току вожње.

ЗАГАЂУЈУ ВОДУ! Приликом јавних прослава ватромет се често активира изнад водених површина, како би се спречио настанак пожара. Он садржи честице перхлората, а најновија истраживања показују да се ове честице мешају са водом и могу довести до контаминације водених површина, а такође пролазе кроз земљиште и могу загадити подземне воде.

ЗАГАЂУЈУ ЗЕМЉИШТЕ! Неке петарде су направљене од материјала који су само делимично разградиви. Ови материјали не пропадају и полако загађују тло представљајући озбиљну претњу по плодност земљишта у које доспевају.

♦ ДОПРИНОСЕ ЗАГАЂЕЊУ ВАЗДУХА! Петарде сагоревањем ослобађају велику количину ситних отровних честица које лако продиру у плућа и могу оштетити органе за дисање. Дим петарди садржи сумпорна једињења, тешке метале и друге токсичне материје и штетне гасове попут сумпор - диоксида, озона, и сл. Људи који имају астму и друге дисајне проблеме су нарочито угрожени.

ШТА УЧИНИТИ УКОЛИКО ДОЂЕ ДО ПОВРЕДЕ

Зависно од врсте и тежине повреде можете предузети одређене кораке како бисте помогли повређеном. Најчешће повреде од пиротехнике су опекотине. У случају настанка опекотина неопходно је придржавати се основних корака:  

  •      Опечено место што пре охладите!
  •      Мању опекотину ставите под млаз хладне воде или преко ње ставите хладне мокре облоге, никако лед! Опечену површину хладите све док не престане бол (10 - 20мин.)
  •      Опекотину прекријте стерилном газом како бисте спречили настанак инфекције!
  •      Можете узети неко средство против болова, у складу са упутством произвођача!
  •      Са опечене коже никада немојте на силу скидати одећу која се залепила, већ исеците материјал око ране, или је распарајте по шавовима!
  •      Немојте додиривати опекотину нити бушити настале пликове!
  •      Код тежих и опекотина које захватају већу површину коже, као и код било какве опекотине беба или мале деце обавезно потражите медицинску помоћ!
pirotehnika 3
Код дубоких посекотина или откидања прстију и других делова екстремитета, обавезно потражите стручну помоћ! Док медицинска помоћ не буде доступна - трудите се да зауставите крварење, рану прекријте стерилном газом и подигните повређени део тела, а откинути део  ставите у чисту  кесу или умотајте у стерилну газу и ставите га на лед.   КОД ПОВРЕДА ОЧИЈУ ПИРОТЕХНИЧКИМ СРЕДСТВИМА ШТО ХИТНИЈЕ ПОТРАЖИТЕ МЕДИЦИНСКУ ПОМОЋ!



Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351