Повреде пиротехничким средствима - празнични изазов који се може спречити

pirotehnikaПрошла је још једна година пуна неизвесности и брига изазваних епидемијом вируса КОВИД -19. Новогодишњи празници су пред нама - и ове године, као и претходне, мањи ће бити број прослава праћених професионалном употребом пиротехнике. Услед тога биће и више оних који планирају да у породичном окружењу визуелним и звучним ефектима испрате годину која је за нама. Сви они треба да имају на уму да употреба пиротехничких средстава у сопственом аранжману често може да се отргне контроли и изазове повреде и бројне друге нежељене последице.

Повреде пиротехничким средствима се најчешће дешавају на приватним и породичним прославама!
 
Комисија за безбедност потрошача САД је истакла да је током 2020. године услед епидемије вируса КОВИД-19 забележена већа употреба пиротехничких средстава, пре свега ватромета, у кућним условима. Према извештају Комисије, током протекле године евидентиран је за готово трећину већи број повредa узрокованих пиротехничким средствима које су захтевале хитно збрињавање у  здравственим установама,  у  поређењу са периодом пре пандемије.

Годинама уназад повреде пиротехничким средствима остављају озбиљне последице код десетина хиљада људи широм света.
Мушкарци три пута чешће страдају у односу на жене, најчешће услед неадекватног руковања пиротехничким средствима, док жене углавном бивају случајно повређене на јавним местима и догађајима.
Чињеница која посебно забрињава јесте да највећи број повређених предстваљају управо младе особе. Деца узраста до 16 година чине готово половину повређених, а најчешће се повређују дечаци старости 10 - 14 година.

Најчешће повреде изазване пиротехничким средствима - готово свака друга - су ОПЕКОТИНЕ, а углавном страдају лице, прсти и шаке. Честе су и повреде очију, пре свега опекотине рожњаче, али и механичка оштећења настала упадањем страног тела у око, која могу изазвати делимичан или потпуни губитак вида.

Неретко долази и до проблемa са слухом који могу варирати од тренутне заглушености и зујања у ушима до пуцања бубне опне и оштећења слуха различитог степена.
Експлозивно дејство пиротехничких средстава може изазвати и делимичне или потпуне ампутације једног или више прстију.

Узрок сваке друге настале повреде је неадекватно руковање пиротехничким средствима, (непридржавање писаних упутстава за употребу и неадекватан транспорт и чување). Неисправност пиротехничких средстава узрок је сваке треће настале повреде.

СВЕ НАВЕДЕНЕ ПОВРЕДЕ СУ 100% ПРЕВЕНТАБИЛНЕ, ОДНОСНО, ЊИХОВ НАСТАНАК СЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ!

Како бисте избегли или свели на минимум могућност да себе или своје најмилије доведете у ситуацију да буду повређени пиротехнички средствима, неопходно је да се придржавате следећих савета:

 •   Пиротехничка средства увек купујте у овлашћеним продавницама!
 •   Никако их немојте правити самостално, у тзв. у домаћој радиности!
 •   Чувајте их у оригиналним паковањима, на тамном и сувом месту, ван домашаја деце и љубимаца!
 •   Пре употребе увек пажљиво прочитајте и придржавајте се упутстава произвођача!
 •   Користите их само на отвореном, на безбедној удаљености од запаљивих материјала, људи и животиња!
 •   Никада немојте палити више од једне петарде у исто време!
 •   Никада немојте покушавати да поново упалите петарде или ватромет који се из непознатих разлога нису активирали!
 •   Приликом употребе ватромета поред себе увек имајте посуду са водом у случају избијања пожара!
 •    Алкохол и пиротехника НЕ ИДУ ЗАЈЕДНО!
Родитељи и старатељи деци млађој од 14 година не треба да дозволе употребу петарди и ватромета, док деца старија од 14 година треба да буду под строгим надзором одраслих уколико их користе!


КАДА ЈЕ РЕЧ О ПРСКАЛИЦАМА...

pirotehnika 2Родитељи прскалице често сматрају безопасном забавом за децу, и пуштају их да се са њима играју као са обичним играчкама. Међутим, треба имати у виду да се прскалицама мора пажљиво руковати, с обзиром да могу изазвати озбиљне опекотине, нарочито када је у питању нежна дечија кожа, која је знатно тања од коже одраслих особа. Више о безбедној употреби прскалица можете сазнати у тексту „Прскалице-безбедне или не?“.                                          

ПОРЕД ИЗАЗИВАЊА ПОВРЕДА, УПОТРЕБА ПИРОТЕХНИКЕ ИМА И БРОЈНЕ ДРУГЕ НЕГАТИВНЕ ЕФЕКТЕ:

♦  СТВАРА БУКУ И УГРОЖАВА ДРУГЕ! Људско ухо може да поднесе буку од максимално 85 децибела, док петарде производе врло висок ниво буке, понекад и преко 140 децибела. Бука ове јачине може изазвати привремену онеспособљеност слуха, понекад и трајно оштећење. Код беба и мале деце звук петарди и ватромета изазива интензиван осећај нелагоде. Петарде су велика сметња болесним и старијим грађанима који често не могу да поднесу изненадни шок или трауму, а која их може и животно угрозити.

ИМАЈТЕ НА УМУ  ДА НЕ ДОЖИВЉАВАМО СВИ БУКУ НА ИСТИ НАЧИН - СЕНЗОРНИ И ВИЗУЕЛНИ ЕФЕКТИ НЕ ПРИЈАЈУ СВИМА -  БУДИМО СОЛИДАРНИ ПРЕМА ОНИМА КОЈИ СУ ДРУГАЧИЈИ 

Деца у спектру аутизма реагују различито, најчешће веома бурно, на стресоре из околине, док је родитељима веома тешко да узнемирено дете умирe и уведu контролу над ситуацијом.

Најчешћи симптом деце са аутизмом јесте заправо екстремна осетљивост на буку. Свакодневни звукови могу изазвати екстремни бол, нападе вриштања и анксиозност. 

Деца са аутизмом реагују и на много тише звукове, а звук петарди и ватромета доживљавају као напад. Њима највише сметају непредвидиве и узнемирујуће ситуације, и њихове  реакције ће бити различите. За неке аутистичне људе, неочекиван догађај попут петарди или ватромета,  може изазвати анксиозност и стрес који могу трајати веома дуго, и по неколико сати. 

Деца која буку доживљавају као непријатан осећај, или чак као физички бол, развијају одбрамбене реакције (као што је покривање ушију) и реакције избегавања (тражење места без буке).

Али ... не треба им ускратити визуелно задовољство и осећај среће и задовољства које празнична атмосфера може да пружи. Препорука је придржавати се неких основних савета који родитељи вероватно и практикују... 

Неопходно је направити план и „припремити терен“:     
 • Погледајте неки филм са сценом ватромета и пратите реакције детета.      
 • Припремите га на догађаје од тренутка изласка из куће до стизања на место прославе -објасните шта може да очекује од саобраћајне гужве до самог мењања боја на небу услед ватромета.       
 • Понесите слушалице за поништавање буке или утишавање гласног звука. Можете му пустити и омиљену музику - која му прија и која ће га опустити.       
 • Припремите и наочаре за сунце које ће смањити јарка светла ватромета која такође могу изазвати сензорну нелагоду.      
 • Понесите и средства за ометање пажње у виду омиљених грицкалица или играчки.     Ватромет гледајте са  довољне удаљености како би  његов надражајни утицај на дете био што мањи.
И најважније - ЗАБАВИТЕ СЕ! Осмех на вашем лицу је веома важан савезник -  јер када вас  дете види насмејаним, смањиће се и његов страх и анксиозност и осећаће се сигурније.

♦ УГРОЖАВАЈУ ЖИВОТ ДРУГИХ ЖИВИХ БИЋА! Већина животиња и птица се панично плаши изненадних јаких звукова и боја. Пси и мачке имају знатно боље развијено чуло слуха него људи, тако да су уједно и много осетљивији на гласне звуке, посебно на оне изненадне и интензивне, попут звукова које производе петарде, ватромет или грмљавина. Они код њих изазивају велики стрес и интензиван осећај страха. Сваке године хиљаде љубимаца буде повређено или смртно страда од повреда или срчаног удара услед стреса изазваног пиротехником.

Без обзира да ли имате љубимца и да ли волите  животиње или не, суздржите се од бацања петарди и активирања других пиротехничких средстава у њиховој близини! Поштујте право на живот свих живих бића!

♦ МОГУ ИЗАЗВАТИ ПОЖАР! Паљење пиротехничких средстава без одговарајућих мера предострожности може довести до пожара са озбиљним последицама.

СМАЊУЈУ ВИДЉИВОСТ! Петарде садрже честице метала, и када се запале, стварају густ дим који може смањити видљивост. Овај дим може изазвати и осећај недостатка ваздуха и гушења код возача, што доводи до попуштања њихове концентрације у току вожње.

ЗАГАЂУЈУ ВОДУ! Приликом јавних прослава ватромет се често активира изнад водених површина, како би се спречио настанак пожара. Он садржи честице перхлората, а најновија истраживања показују да се ове честице мешају са водом и могу довести до контаминације водених површина, а такође пролазе кроз земљиште и могу загадити подземне воде.

ЗАГАЂУЈУ ЗЕМЉИШТЕ! Неке петарде су направљене од материјала који су само делимично разградиви. Ови материјали не пропадају и полако загађују тло представљајући озбиљну претњу по плодност земљишта у које доспевају.

♦ ДОПРИНОСЕ ЗАГАЂЕЊУ ВАЗДУХА! Петарде сагоревањем ослобађају велику количину ситних отровних честица које лако продиру у плућа и могу оштетити органе за дисање. Дим петарди садржи сумпорна једињења, тешке метале и друге токсичне материје и штетне гасове попут сумпор - диоксида, озона, и сл. Људи који имају астму и друге дисајне проблеме су нарочито угрожени.

ШТА УЧИНИТИ УКОЛИКО ДОЂЕ ДО ПОВРЕДЕ

Зависно од врсте и тежине повреде можете предузети одређене кораке како бисте помогли повређеном. Најчешће повреде од пиротехнике су опекотине. У случају настанка опекотина неопходно је придржавати се основних корака:  

 •      Опечено место што пре охладите!
 •      Мању опекотину ставите под млаз хладне воде или преко ње ставите хладне мокре облоге, никако лед! Опечену површину хладите све док не престане бол (10 - 20мин.)
 •      Опекотину прекријте стерилном газом како бисте спречили настанак инфекције!
 •      Можете узети неко средство против болова, у складу са упутством произвођача!
 •      Са опечене коже никада немојте на силу скидати одећу која се залепила, већ исеците материјал око ране, или је распарајте по шавовима!
 •      Немојте додиривати опекотину нити бушити настале пликове!
 •      Код тежих и опекотина које захватају већу површину коже, као и код било какве опекотине беба или мале деце обавезно потражите медицинску помоћ!
pirotehnika 3
Код дубоких посекотина или откидања прстију и других делова екстремитета, обавезно потражите стручну помоћ! Док медицинска помоћ не буде доступна - трудите се да зауставите крварење, рану прекријте стерилном газом и подигните повређени део тела, а откинути део  ставите у чисту  кесу или умотајте у стерилну газу и ставите га на лед.   КОД ПОВРЕДА ОЧИЈУ ПИРОТЕХНИЧКИМ СРЕДСТВИМА ШТО ХИТНИЈЕ ПОТРАЖИТЕ МЕДИЦИНСКУ ПОМОЋ!Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351