Недеља превенције повреда у саобраћају 2023 - одговорно понашање чува живот

saobracajСваке године, четврте недеље у априлу месецу обележава се Недеља превенције повреда у саобраћају. Саобраћајни трауматизам, са преко 1,25 милиона умрлих и више десетина милиона повређених на годишњем нивоу, представља девети водећи узрок превременог умирања у свету. Готово половину погинулих на путевима чине пешаци, бициклисти и мотоциклисти, а посебно рањиву категорију учесника у саобраћају представљају деца и млади, с обзиром да су управо у овом узрасту повреде у саобраћајним незгодама водећи узрок смрти и инвалидности.

У нашој земљи, само у протеклих пет година, скоро 2.700 људи је изгубило живот, а готово 100.000 је задобило лакше или теже телесне повреде у саобраћајним незгодама на путевима.

Саобраћајни трауматизам, са својом високом стопом смртности, повређивања и последичним инвалидитетом, представља изузетно велики јавно здравствени проблем, али и оптерећење целог друштва, а не само система здравствене заштите. Превенција повреда у саобраћају подједнако је важна као и превенција хроничних незаразних болести, попут обољења срца и крвних судова, малигних болести, дијабетеса и сл.,

Најчешћи фактори ризика који доводе до настанка саобраћајних незгода су такозвана небезбедна понашања на која се може утицати адекватном едукацијом и подизањем свести становништва. У њих пре свега спадају вожња неприлагођеном брзином, вожња под утицајем алкохола и других психоактивних супстанци, избегавање употребе сигурносних појасева, дечијих аутоседишта и кацига, умор, као и употреба мобилних телефона и других дистрактора у току вожње.

ШТА СВАКО ОД НАС МОЖЕ УЧИНИТИ КАКО БИСМО ПОБОЉШАЛИ БЕЗБЕДНОСТ У САОБРАЋАЈУ, ИЗБЕГЛИ НАСТАНАК САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА ИЛИ УБЛАЖИЛИ ЊИХОВЕ ПОСЛЕДИЦЕ?

1.    ВЕЗИВАЊЕ СИГУРНОСНОГ ПОЈАСА ЈЕ ОБАВЕЗНО!
Увек након уласка у возило вежите сигурносни појас - било да сте на предњем или задњем седишту. Везивање сигурносних појасева је обавезно за све путнике у возилу - без изузетка! Сигурносни појас смањује ризик од настанка озбиљних повреда за чак 50%. Труднице су такође у обавези да везују сигурносни појас - правилно постављен он је апсолутно нешкодљив, а може спасити живот и спречити настанак тежих повреда и код труднице и код детета!

2.    ДЕЦА ТРЕБА ДА СЕ ВОЗЕ У ОДГОВАРАЈУЋИМ АУТОСЕДИШТИМА У СКЛАДУ СА УЗРАСТОМ, ВИСИНОМ И ТЕЖИНОМ!
Правилна употреба одговарајућих аутоседишта и других система за заштиту деце у возилима, смањује ризик од смртног исхода за готово 71% код одојчади и 54% код мале деце.

3.    ПОШТУЈТЕ ОГРАНИЧЕЊЕ БРЗИНЕ!
Брзина је водећи фактор ризика и узрокује највећи број смрти у саобраћајним незгодама код свих учесника у саобраћају. Смањење просечне брзине од 5% доводи до смањења ризика за настанак саобраћајне незгоде са озбиљним или фаталним исходима за чак 30%.

4.    АЛКОХОЛ И ВОЖЊА НИКАКО НЕ ИДУ ЗАЈЕДНО!
Немојте седати за волан уколико сте конзумирали алкохол! Вожња под утицајем алкохола знатно повећава ризик од изазивања саобраћајне незгоде, као и вероватноћу смртног исхода или настанка озбиљних повреда.

5.    НЕ КОРИСТИТЕ ПСИХОАКТИВНЕ СУПСТАНЦЕ ПРЕ И У ТОКУ ВОЖЊЕ!
Ризик од изазивања саобраћајних незгода са фаталним исходом је 5 пута већи међу онима који користе амфетамине од ризика за некога ко није.

6.    УМОРАН ВОЗАЧ ЈЕ ОПАСНОСТ НА ПУТУ!
Вожња представља изузетно напорну активност - она умара, као и сваки други рад. Умор током вожње настаје услед психичког напрезања возача и појачане пажње у циљу избегавања опасности, исправног и брзог реаговања у ризичним ситуацијама у саобраћају, као и монотоније при дугој вожњи. Трећина саобраћајних незгода настаје због умора возача, при чему је возач или заспао или неадекватно реаговао. ЗАТО КАДА ОСЕТИТЕ УМОР ПРЕКИНИТЕ ВОЖЊУ - БОЉЕ ЈЕ ОДСПАВАТИ И ОДЛОЖИТИ ВОЖЊУ НА ПАР САТИ НЕГО НАСТРАДАТИ НА ДРУМУ!

7.    НЕ КОРИСТИТЕ МОБИЛНИ ТЕЛЕФОН У ВОЖЊИ!
Возачи који користе мобилне телефоне у току вожње имају приближно 4 пута већу вероватноћу да учествују у саобраћајној незгоди него они који их не користе. Употреба телефона током вожње успорава време реакције (посебно време реакције кочења, али и реаговање на саобраћајне сигнале) и отежава задржавање у исправној траци и на адекватнхј удаљености од другог возила. Умајте у виду да ни употреба тзв. „HANDS FREE“ сетова ниje много безбеднијa јер такође омета концентрацију возача, док слање текстуалних порука значајно повећава ризик од судара.

8.    УВЕК НОСИТЕ КАЦИГУ!
Имајте у виду да је код већине мотоциклиста који нису носили кацигу, а доживели су повреду главе - исход био фаталан. Правилна употреба кациге може довести до смањења ризика од фаталних повреда за 42% и смањења ризика од повреда главе за 69%.

9.    БУДИТЕ САВЕСТАН ПЕШАК!
Никада немојте прелазити улицу ван пешачког прелаза или када је на семафору црвено светло за пешаке.

10.    НА ВРЕМЕ УЧИТЕ СВОЈУ ДЕЦУ КАКО ДА ПРАВИЛНО ПРЕЛАЗЕ УЛИЦУ, КАО И ДА ПОШТУЈУ ПРАВИЛА У САОБРАЋАЈУ !

ПОШТОВАЊЕМ И ПРИДРЖАВАЊЕМ ОВИХ ВЕОМА ЈЕДНОСТАВНИХ САВЕТА И МЕРА БЕЗБЕДНОСТИ МОЖЕТЕ СПАСИТИ ЖИВОТ ВАМА И ВАШОЈ ПОРОДИЦИ!

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351