Градски завод на Конгресу „Serbia prevent“

serbia prevent 2023Конгрес превентивне кардиологије „Serbia prevent“ одржава се по други пут у организацији Удружења кардиолога Србије и Радне групе за превенцију и рехабилитацију кардиоваскуларних болести са циљем представљања најновијих достигнућа у овој области.


 
 

sds5

sds3
Градски завод за јавно здравље Београд већ низ година има успешну сарадњу са Удружењем кардиолога Србије у циљу промоције значаја здравља срца и оснаживања заједничког превентивног деловања. Ове године, Градски завод је имао ту част да организује посебну сесију на почетку првог дана Конгреса превентивне кардиологије, на тему јавноздравственог и персонализованог приступа здрављу срца.

sds4

sds2

У оквиру сесије одржана су три предавања, а излагачи су били представници Центра за хигијену и хуману екологију и Центра за промоцију здравља. Прва презентација је имала за циљ да представи  Програм превенције настанка хроничних незаразних болести у Београду, који је усмерен на примарну превенцију у области штетне употребе алкохола, недовољне физичке активности, неправилне исхране, пушења и изложености дуванском диму. Садржај друге презентације се односио на приказ ситауационе анализе саветовалишта за дијебетес у Београду, као и значаја адекватне контроле дијабетеса у циљу смањења компликација и појаве удружених обољења. Кроз трећу презентацију је на интересантан начин приказан утицај климатских промена на здравље срца и указано на важност приступа у превенцији који је прилагођен потребама сваког пацијента.

Промоција здравог начина живота је најделотворнија превентивна мера која доприноси смањењу оболевања и умирања од болести срца и крвнних судова. Присуство тема које су посвећене промоцији здравља и превентивној медицини на стручним скуповима доприноси размени искустава и унапређењу удруженог деловања различитих дисциплина у систему здравствене заштите.

sds1

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351