Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода 2023.

zrtve saobracajnih nesrecaТреће недеље новембра месеца широм света се обележава Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода, дан посвећен десетинама милиона оних који су изгубили живот или су повређени у саобраћајним незгодама на путевима, као и њиховим ближњима, свима онима који се дуги низ година, а често и до краја живота, суочавају и боре са многобројним физичким и психолошким последицама саобраћајних незгода.

С обзиром да опомиње на величину проблема и утицај последица саобраћајног трауматизма - на појединца и његову породицу, али и на заједницу у целини, овај дан је веома значајан за све оне који креирају и спроводе активности у циљу спречавања настанка или санирања и ублажавања последица саобраћајних незгода, јер уједно представља и прилику да се преиспитају и сагледају све досадашње активности и предложи побољшање постојећих или креирање нових, у складу са потребама, како би број погинулих и повређених лица био што мањи.

Овогодишњи Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода званично је обележен у недељу, 19. новембра, под слоганом "Сети се. Подржи. Уради.“

zrtve saobracajnih nesreca


ЗАШТО СЕ ОВАЈ ДАН ОБЕЛЕЖАВА?

Сваке године, милиони жртава на путевима само се додају цифри од преко 50 милиона погинулих и стотинама милиона повређених од тренутка прве забележене саобраћајне незгоде са смртним исходом на путевима, пре 125 година – и ови немили догађаји се дешавају свакога дана, у свим земљама света.

Сваке 24 секунде једна особа изгуби живот у саобраћајним незгодама на путевима, а неко остане без оца, мајке, сестре, брата, детета... бројни животи бивају прерано угашени, а читаве породице завијене у црно...

Повреде у друмском саобраћају предстaвљају водећи узрок смрти деце узраста 5-14 и младих узраста од 5 до 29 година!

Сходно томе, овај дан који има за циљ да јавност потсети на све оне изгубљене животе који су могли бити спасени и да укаже на величину проблема безбедности у сабраћају ће током нове Деценије акције безбедности на путевима 2021-2030. имати важну улогу да помогне у постизању циља смањења саобраћајних незгода за читавих 50%.

Повреде у саобраћају у Републици Србији

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, у протеклих пет година (2018-2022.) у саобраћајним незгодама у нашој земљи смртно је страдало 2.648 лица, док је 97.409 лица повређено (16.251 теже, 81.158 лакше). Готово сваки други погинули учесник у саобраћају био је у путничком возилу- у својству возача или путника, док је сваки четврти је страдао као пешак. Скоро  80% смртно страдалих и 60% повређени учесника  у саобраћају било је мушког пола.

У Београду је у наведеном периоду погинуло 460 лица, док је 30.285 `било повређено. Највећи број смртно страдалих учесника у саобраћају чинили су путници у моторним возилима  и пешаци.
 
#WDoR2023saobracajne nesrece obelezje

Слично претходним годинама, циљеви Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода 2023. су да пружи платформу за:

•    сећање на све погинуле и тешко повређене на путевима;
•    признавање рада хитних служби који је од суштинске важности;
•    скретање пажње на недовољан глобални правни одговор код утврђивања и санкционисања кривице за смртне исходе и повреде на путевима, и залагање за озбиљан одговор и деловање правосудних органа по овом питању;
•    залагање за већу подршку жртвама и њиховим породицама;
•    промовисање ефикасних активности, заснованих на доказима, у циљу спречавања смртних случајева и повреда у саобраћају.

Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода 2023. у центар пажње поставља ПРАВДУ.

Адекватно спровођење закона о саобраћају, детаљна истрага након удеса у циљу спречавања околности и ризичних понашања који би довели до сличних незгода, кривично гоњење лица одговорних за настанак саобраћајне незгоде и грађанска компензација део су активности које би сваки правосудни систем требало да интензивно и континуирано спроводи. Жртве саобраћајних негода заслужују озбиљно, правично и доследно спровођење закона, јер оно представља један од главних фактора превенције који неће дозволити да се понове трагедије које су оне и њихове породице доживели.
    
За више информација о Светском дану сећања на жртве саобраћајних незгода можете посетити званичан сајт овог догађаја: https://worlddayofremembrance.org/

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351