Ђаци прваци у саобраћају - возачи обратите пажњу!

deca na putuПочетак септембра и полазак у школу представљају узбудљив али истовремено и период нових изазова и опасности и за родитеље и децу.
Са почетком нове школске године, повећава се број учесника у саобраћају, посебно пешака. И ове године велики број деце први пут седа у школске клупе, а управо су они ти на које треба обратити више пажње у саобраћају, научити их безбедном понашању уопште, а посебно правилима понашања на путу од куће до школе.

Деца су у опасности од повреда у саобраћају из више разлога. Због телесне висине, њима је отежано да виде саобраћај око себе, а возачима је такође тешко њихда уоче. Деца често другачије тумаче различите призоре и звукове, што може утицати на њихово расуђивање у вези са близином, брзином и смером кретања возила. Такође, кретање деце је често непредвидиво, због смањене пажње и опрезности.

Како би се спречила могућност повређивања деце у саобраћају, неопходно је да се и деца и возачи придржавају правила, одређених савета и препорука како би безбедност у саобраћају била што већа.
Управо зато, родитељи и сви они који брину о деци би требало да их уче правилима понашања у саобраћају, од момента када проходају и да им својим примером укажу како се та правила доследно примењују.

ПРЕПОРУКЕ ЗА РОДИТЕЉЕ

Родитељи деце која први пут крећу у школу, би требало да следе неке једноставне а веома важне савете:

√ Учите дете најважнијим правилима:

•    да је тротоар најсигурније место за кретање,
•    да никада не истрчава на улицу за другаром, лоптом или неком другом играчком,
•    да прелази улицу искључиво на обележеном пешачком прелазу,
•    да никада не трчи преко пешачког прелаза,
•    да буде опрезно и на пешачком прелазу са семафором – да ослушкује и осматра саобраћај са свих страна, иако је укључено зелено светло за пешаке,
•    да усвоји правило преласка преко улице – стани, чекај, гледај лево, десно, па опет лево, ослушни и крени,
•    да се не игра на паркиралишту и на улици,
•    да не прелази улицу између паркираних возила – (деца су често нижа од возила и возачи их не могу уочити)
•    да не користи слушалице и мобилни телефон у саобраћају.

√ Обавезно је да у почетку пратите децу до школе, научите их најсигурнијем, не и најкраћем путу од куће до школе и упозорите их на могуће опасности.

√ У случају да дете иде у школу током смањене видљивости (магла, мрак, рани јутарњи или касни поподневни сати током зиме и сл.) обуците детету светлу или одећу са рефлектујућим детаљима на школским торбама, гардероби или обући.

√ У случају падавина или ветра, боље је да детету обучете кишну кабаницу него да му дате кишобран – кишобран му обично смета и смањује му видно поље.

√ Уколико децу довозите у школу, деца у возилима морају бити у аутоседиштима која одговарају узрасту (телесној маси и висини). Када остављате или дочекујете дете пред школом, никада то не чините на супротној страни улице.

√ Уколико дете путује аутобусом у школу, објасните му начин уласка и изласка из превоза и покажите му како да пређе улицу на најбезбеднији начин (да увек сачека да прође аутобус како би му прегледност била боља).

ПРЕПОРУКЕ ЗА ВОЗАЧЕ

Возачи-посебан опрез!

√ СМАЊИТЕ БРЗИНУ ВОЖЊЕ!

Увек се придржавајте ограничења брзине, посебно будите опрезни у насељеним подручјима, у близини вртића и школа.

√ НЕМОЈТЕ ВОЗИТИ ПОД УТИЦАЈЕМ АЛКОХОЛА!

Конзумација алкохола повећава ризик од настанка саобраћајне незгоде и озбиљног повређивања и смрти.

√ АКО ВОЗИТЕ, НЕМОЈТЕ КОРИСТИТИ ЛЕКОВЕ КОЈИ УТИЧУ НА СПОСОБНОСТ ВОЖЊЕ КАО НИ ЛЕГАЛНЕ/ИЛЕГАЛНЕ ПСИХОАКТИВНЕ СУПСТАНЦЕ!

•    Забрањено је и кажњиво користити илегалне психоактивне супстанце при вожњи.
•    Немојте возити под дејством легалних психоактивних лекова (бензодиазепини, аналгетици…) или других лекова који утичу на психофизичке способности!
•    Увек прочитајте упутство о леку – обратите посебно пажњу на део који се односи на способност управљања возилима.

√ НЕ ДОЗВОЛИТЕ ДА ВАС ИШТА ОМЕТА У ТОКУ ВОЖЊЕ!

•    Немојте користити мобилне телефоне током вожње!
•    Немојте слушати прегласну музику у возилу!
•    Немојте се окретати сапутницима у току вожње!
•    Немојте јести и пити током вожње!
 
Свака појединачна дистракција, а посебно комбинација две или више утиче на смањену способност вожње и повећава ризик од изазивања саобраћајне незгоде.

√ ПОШТУЈТЕ ПРВЕНСТВО ПРОЛАЗА ПЕШАКА НА ОБЕЛЕЖЕНИМ ПЕШАЧКИМ ПРЕЛАЗИМА!


•    Уколико су пешаци деца, возач је обавезан да заустави возило и да их пропусти без обзира да ли постоји светлосна или нека друга сигнализација.

У вожњи не чините саобраћајне прекршаје да не бисте угрозили безбедност и живот свих учесника у саобраћају, а посебно деце. Будите опрезни и због себе и због њих!

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351