Đaci prvaci u saobraćaju-vozači obratite pažnju!

deca na putuPočetak septembra i polazak u školu predstavljaju uzbudljiv ali istovremeno i period novih izazova i opasnosti i za roditelje i decu.

Sa početkom nove školske godine, povećava se broj učesnika u saobraćaju, posebno pešaka. I ove godine veliki broj dece prvi put seda u školske klupe, a upravo su oni ti na koje treba obratiti više pažnje u saobraćaju, naučiti ih bezbednom ponašanju uopšte, a posebno pravilima ponašanja na putu od kuće do škole.

Deca su u opasnosti od povreda u saobraćaju iz više razloga. Zbog telesne visine, njima je otežano da vide saobraćaj oko sebe, a vozačima je takođe teško njihda uoče. Deca često drugačije tumače različite prizore i zvukove, što može uticati na njihovo rasuđivanje u vezi sa blizinom, brzinom i smerom kretanja vozila. Takođe, kretanje dece je često nepredvidivo, zbog smanjene pažnje i opreznosti.

Kako bi se sprečila mogućnost povređivanja dece u saobraćaju, neophodno je da se i deca i vozači pridržavaju pravila, određenih saveta i preporuka kako bi bezbednost u saobraćaju bila što veća.

Upravo zato, roditelji i svi oni koji brinu o deci bi trebalo da ih uče pravilima ponašanja u saobraćaju, od momenta kada prohodaju i da im svojim primerom ukažu kako se ta pravila dosledno primenjuju.

PREPORUKE ZA RODITELJE

Roditelji dece koja prvi put kreću u školu, bi trebalo da slede neke jednostavne a veoma važne savete:

√ Učite dete najvažnijim pravilima:

•    da je trotoar najsigurnije mesto za kretanje,
•    da nikada ne istrčava na ulicu za drugarom, loptom ili nekom drugom igračkom,
•    da prelazi ulicu isključivo na obeleženom pešačkom prelazu,
•    da nikada ne trči preko pešačkog prelaza,
•    da bude oprezno i na pešačkom prelazu sa semaforom – da osluškuje i osmatra saobraćaj sa svih strana, iako je uključeno zeleno svetlo za pešake,
•    da usvoji pravilo prelaska preko ulice – stani, čekaj, gledaj levo, desno, pa opet levo, oslušni i kreni,
•    da se ne igra na parkiralištu i na ulici,
•    da ne prelazi ulicu između parkiranih vozila – (deca su često niža od vozila i vozači ih ne mogu uočiti)
•    da ne koristi slušalice i mobilni telefon u saobraćaju.

√ Obavezno je da u početku pratite decu do škole, naučite ih najsigurnijem, ne i najkraćem putu od kuće do škole i upozorite ih na moguće opasnosti.

√ U slučaju da dete ide u školu tokom smanjene vidljivosti (magla, mrak, rani jutarnji ili kasni popodnevni sati tokom zime i sl.) obucite detetu svetlu ili odeću sa reflektujućim detaljima na školskim torbama, garderobi ili obući.

√ U slučaju padavina ili vetra, bolje je da detetu obučete kišnu kabanicu nego da mu date kišobran – kišobran mu obično smeta i smanjuje mu vidno polje.

Ukoliko decu dovozite u školu, deca u vozilima moraju biti u autosedištima koja odgovaraju uzrastu (telesnoj masi i visini). Kada ostavljate ili dočekujete dete pred školom, nikada to ne činite na suprotnoj strani ulice.

√ Ukoliko dete putuje autobusom u školu, objasnite mu način ulaska i izlaska iz prevoza i pokažite mu kako da pređe ulicu na najbezbedniji način (da uvek sačeka da prođe autobus kako bi mu preglednost bila bolja).

PREPORUKE ZA VOZAČE

Vozači - poseban oprez!

√ SMANJITE BRZINU VOŽNJE!

Uvek se pridržavajte ograničenja brzine, posebno budite oprezni u naseljenim područjima, u blizini vrtića i škola.

√ NEMOJTE VOZITI POD UTICAJEM ALKOHOLA!

Konzumacija alkohola povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode i ozbiljnog povređivanja i smrti.

√ AKO VOZITE, NEMOJTE KORISTITI LEKOVE KOJI UTIČU NA SPOSOBNOST VOŽNJE KAO NI LEGALNE/ILEGALNE PSIHOAKTIVNE SUPSTANCE!

•    Zabranjeno je i kažnjivo koristiti ilegalne psihoaktivne supstance pri vožnji.
•    Nemojte voziti pod dejstvom legalnih psihoaktivnih lekova (benzodiazepini, analgetici…) ili drugih lekova koji utiču na psihofizičke sposobnosti!
•    Uvek pročitajte uputstvo o leku – obratite posebno pažnju na deo koji se odnosi na sposobnost upravljanja vozilima.

√ NE DOZVOLITE DA VAS IŠTA OMETA U TOKU VOŽNJE!

•    Nemojte koristiti mobilne telefone tokom vožnje!
•    Nemojte slušati preglasnu muziku u vozilu!
•    Nemojte se okretati saputnicima u toku vožnje!
•    Nemojte jesti i piti tokom vožnje!
 
Svaka pojedinačna distrakcija, a posebno kombinacija dve ili više utiče na smanjenu sposobnost vožnje i povećava rizik od izazivanja saobraćajne nezgode.

√ POŠTUJTE PRVENSTVO PROLAZA PEŠAKA NA OBELEŽENIM PEŠAČKIM PRELAZIMA!


•    Ukoliko su pešaci deca, vozač je obavezan da zaustavi vozilo i da ih propusti bez obzira da li postoji svetlosna ili neka druga signalizacija.

U vožnji ne činite saobraćajne prekršaje da ne biste ugrozili bezbednost i život svih učesnika u saobraćaju, a posebno dece. Budite oprezni i zbog sebe i zbog njih!

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351