U poseti školama

skolaPredstavnici Centra za promociju zdravlja Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd započeli su tokom meseca decembra proces neposrednog praćenja realizacije sva tri zdravstveno-edukativna programa namenjena osnovnim i srednjim školama, koji se sprovode uz podršku Sekretarijata za zdravstvo Gradske uprave Grada Beograda.

Nakon edukativnih seminara za prosvetne radnike i saradnike koji su realizovani u Gradskom zavodu tokom oktobra i novembra, nastavljena je dalja komunikacija sa polaznicima, a sve sa ciljem da im tim autora programa i realizatora obuka bude kontinuirana podrška u realizaciji aktivnosti u praksi.

Kao deo te stručne podrške, predviđene su i posete školama koje su započele primenu programom predviđenih aktivnosti.

Prva poseta upriličena je 11. decembra u Osnovnoj školi „Bisa Simić“ iz Velike Krsne, gde je uspešno započeta primena programa „Kreativni rad sa učenicima na prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci“. Program se u ovoj školi sprovodi istovremeno u više razreda i odeljenja, uz angažovanje čitavog tima nastavnika i stručnih saradnika. Prilikom ove posete, predstavnice Gradskog zavoda prisustvovale su času sedmog razreda, na kome je gost-predavač bila i medicinska sestra iz Doma zdravlja Mladenovac, inače majka jednog učenika škole. U odeljenju četvrtog razreda razgovaralo se o timskom radu, a zatim i o značaju emocija i njihovom uticaju na svakodnevni život i odnose među ljudima.
 
skola-1
skola-2










Druga poseta ostvarena je 13. decembra u Prvoj beogradskoj gimnaziji gde se sprovodi program „Psihoaktivne supstance i mladi – borba emocija i znanja“. Čas je realizovan u odeljenju prvog razreda i bio je posvećen prepoznavanju i tumačenju predrasuda i stereotipa, kojima smo svi skloni. Učenici su tokom ove radionice pokazali zavidan nivo razumevanja za ovu temu i kontekst u kom je analizirana, dajući tokom radionice veoma zanimljive komentare i zapažanja.
 
gimnazija
gimnazija 2











Poslednja poseta sprovedena je 18. decembra u Osnovnoj školi „Banović Strahinja“ gde je u toku sprovođenje programa „Škola zdravih navika“. Doktorke Centra za promociju zdravlja prisustvovale su časovima odeljenjske zajednice u čak četiri odeljenja drugog razreda u kojima se realizuju radionice. U razgovoru sa učenicima, zaključeno je da im je rad u okviru radionica veoma interesantan i da su dosta toga naučili, što se prepoznavalo iz primera zdravih navika koje su počeli da svakodnevno da primenjuju (smanjen unos nezdravih namirnica, raniji odlazak na spavanje, poštovanje preporuka za dobar san, svakodnevna fizička aktivnost i sl.).

skola3skola4












Sva tri programa nastavljaju svoj život u beogradskim školama i u narednom polugodištu.


Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351