Poseta Filološkoj gimnaziji

filoloska gimnazijaO psihoaktivnim supstancama, može i na norveškom...

Nakon edukativnog seminara „Psihoaktivne supstance i mladi – borba emocija i znanja“ koji je realizovan u Gradskom zavodu za javno zdravlje u novembru 2023. godine, nastavljena je kontinuirana komunikacija sa prosvetnim radnicima i saradnicima iz srednjih škola koji su bili polaznici obuke, a sve u cilju pružanja adekvatne podrške u realizaciji predviđenih aktivnosti u školskoj praksi.
.

Predstavnici Centra za promociju zdravlja tim povodom u martu mesecu su posetili Filološku gimnaziju i prisustvovali času koji je bio posvećen realizaciji programske aktivnosti koja je tematski usmerena na prepoznavanje i analizu predrasuda i stereotipa. Čas je realizovan u odeljenju četvrtog razreda koje je specijalizovano za norveški jezik, pa je zanimljivo naglasiti da je najveći deo radionice bio sproveden upravo na ovom jeziku. S tim u vezi, i sam scenario radionice je, od strane profesorke norveškog, koja je ujedno bila i voditelj aktivnosti, bio unapred preveden i kulturološki prilagođen. Učenici su tokom ove radionice pokazali izuzetno visok nivo zainteresovanosti za ovu delikatnu tematiku, kao i zavidnu analitičnost u tumačenju situacije koja im je bila zadata. Tokom dva školska časa, među učenicima je razvijena veoma interesantna diskusija, tokom koje su oni međusobno razmenjivali mišljenja, potkrepljujući ih brojnim argumentima i zanimljivim zapažanjima, dajući celoj situaciji širi i dublji kontekst, što i jeste cilj ovakvog načina rada sa mladima. Čak ni korišćenje norveškog jezika u najvećem delu radionice nije bio prepreka da se isprate svi pozitivni ishodi održanog časa.

gimnazija-cas
Program „Psihoaktivne supstance i mladi – borba emocija i znanja“, već drugu školsku godinu za redom, Gradski zavod za javno zdravlje sprovodi uz podršku Sekretarijata za zdravstvo Gradske uprave Grada Beograda.

gimnazija cas



filoloska

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351