У посети школама

skolaПредставници Центра за промоцију здравља Градског завода за јавно здравље Београд започели су током месеца децембра процес непосредног праћења реализације сва три здравствено-едукативна програма намењена основним и средњим школама, који се спроводе уз подршку Секретаријата за здравство Градске управе Града Београда.

Након едукативних семинара за просветне раднике и сараднике који су реализовани у Градском заводу током октобра и новембра, настављена је даља комуникација са полазницима, а све са циљем да им тим аутора програма и реализатора обука буде континуирана подршка у реализацији активности у пракси.

Као део те стручне подршке, предвиђене су и посете школама које су започеле примену програмом предвиђених активности.

Прва посета уприличена је 11. децембра у Основној школи „Биса Симић“ из Велике Крсне, где је успешно започета примена програма „Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци“. Програм се у овој школи спроводи истовремено у више разреда и одељења, уз ангажовање читавог тима наставника и стручних сарадника. Приликом ове посете, представнице Градског завода присуствовале су часу седмог разреда, на коме је гост-предавач била и медицинска сестра из Дома здравља Младеновац, иначе мајка једног ученика школе. У одељењу четвртог разреда разговарало се о тимском раду, а затим и о значају емоција и њиховом утицају на свакодневни живот и односе међу људима.
 
skola-1
skola-2










Друга посета остварена је 13. децембра у Првој београдској гимназији где се спроводи програм „Психоактивне супстанце и млади – борба емоција и знања“. Час је реализован у одељењу првог разреда и био је посвећен препознавању и тумачењу предрасуда и стереотипа, којима смо сви склони. Ученици су током ове радионице показали завидан ниво разумевања за ову тему и контекст у ком је анализирана, дајући током радионице веома занимљиве коментаре и запажања.
 
gimnazija
gimnazija 2











Последња посета спроведена је 18. децембра у Основној школи „Бановић Страхиња“ где је у току спровођење програма „Школа здравих навика“. Докторке Центра за промоцију здравља присуствовале су часовима одељењске заједнице у чак четири одељења другог разреда у којима се реализују радионице. У разговору са ученицима, закључено је да им је рад у оквиру радионица веома интересантан и да су доста тога научили, што се препознавало из примера здравих навика које су почели да свакодневно да примењују (смањен унос нездравих намирница, ранији одлазак на спавање, поштовање препорука за добар сан, свакодневна физичка активност и сл.).

skola3skola4












Сва три програма настављају свој живот у београдским школама и у наредном полугодишту.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351