Обележен Дан здравих градова – 20. мај 2022.

Obelezavanje DZG 2022Градски завод за јавно здравља Београд у сарадњи са Домом ученика „Милутин Миланковић“, обележио је Дан здравих градова пригодном здравствено-васпитном манифестацијом.

У дворишту Дома ученика, организован је разговор са ученицима неколико средњих школа на централне теме од важности за свеукупно здравље градских популација – о могућностима за унапређење безбедности у саобраћају, о важности размишљања о овом проблему, као и о начинима на које појединац може да допринесе безбеднијем учешћу у саобраћају.

Ученицима су представљени подаци о броју саобраћајних незгода у свету, о њиховим различитим последицама, а заједнички је и дискутовано о добрим праксама понашања у саобраћају. Најважнији сегмент догађаја била је демонстрација утицаја умора, психоактивних супстанци и алкохола на брзину и способност извршавања различитих задатака.

dzg 2022 -1
Припремљен је полигон на коме су ученици добили неколико задатака за извршавање, уз мерење времена, на следећи начин - носећи наочаре које симулирају ометеност перцепције под утицајем поменута три фактора, или без наочара, како би се упоредио ефекат. Задаци су били сипање воде у чашу, ношење чаше на тацни, као и убацивање лоптице у кош.

dzg 2022. 2
Ученицима је јасно наглашавано да је умањена способност реаговања и процене ситуације коју примећују при ношењу различитих наочара, управо основни разлог зашто су стања која наочаре симулирају опасност по здравље и живот, уколико се у таквим стањима учествује у саобраћају. Додатно, ученицима су подељени здравствено-промотивни материјали који обрађују различите аспекте из безбедности у саобраћају.

dzg 2022 -3

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351