Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода 2022.

zrtve saobrac. nezg. 2022.Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода обележава се сваке године, треће недеље у новембру месецу, и посвећен је милионима оних који су изгубили живот, као и онима који су повређени у саобраћајним незгодама на путевима широм света, и члановима њихових породица и њиховој дугогодишњој, често и доживотној, борби са физичким и психолошким последицама саобраћајних незгода.

С обзиром да представља потсетник на величину проблема и утицаја саобраћајног трауматизма, како на појединца и његову породицу, тако и на читаву заједницу, овај дан је веома значајан и за доносиоце одлука, али и за све друге који раде на спречавању настанка или збрињавању последица саобраћајних незгода, јер уједно представља и прилику да сагледају своје досадашње активности и средство да се међусобно ускладе и побољшају ефикасност свог деловања, како би број погинулих и повређених био што мањи.

Овогодишњи Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода званично се обележава у недељу, 20. новембра, под слоганом "Сети се. Подржи. Уради.“

zrtve saobrac. nesreca 2022

ЗАШТО ПОСТОЈИ ПОТРЕБА ЗА ОБЕЛЕЖАВАЊЕМ ОВОГА ДАНА?

Сваке године, милиони жртава на путевима само се придодају цифри од преко 50 милиона погинулих и стотинама милиона повређених од тренутка прве забележене саобраћајне незгодеса смртним исходом на путевима, пре 125 година – и ови немили догађаји се дешавају свакога дана, у свим земљама света. То је стварна пандемија, која погађа пре свега нашу децу и младе, а која поред психичке и физичке трауме за појединца и његову породицу, има и разоран економски утицај на државе, заједнице и породице.

Сходно томе, овај дан има за циљ да јавност потсети на све оне изгубљене животе који су могли бити спасени, као и да укаже на величину проблема безбедности у саобраћају.

Због тога ће током нове Декаде акције безбендости на путевима 2021 - 2030, Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода имати важну улогу да помогне у постизању циља смањења саобраћајних незгода за 50%.


Повреде у саобраћају у Републици Србији

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, у протеклих пет година (2017-2021.) у саобраћајним незгодама у нашој земљи смртно је страдало 2.674 лица, док је 99.754 лица повређено (16.474 теже, 83.280 лакше). Готово сваки други погинули учесник у саобраћају био је у путничком возилу- у својству возача или путника, сваки четврти је страдао као пешак, док су корисници моторизованих двоточкаша и бициклисти заједно чинили око 18% погинулих.

У Београду је у наведеном периоду погинуло 461 лице, док је 3.706 било теже, а 28.185 лакше повређено. Највећи број смртно страдалих учесника у саобраћају чинили су путници у моторним возилима- њих 208, односно 45%, и пешаци, који су чинили 42% укупног броја погинулих у саобраћајним незгодама у главном граду.


#WDoR2022

Као претходних година, циљеви Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода 2022. су да пружи платформу за:

•    сећање на све погинуле и тешко повређене на путевима;
•    признавање рада хитних служби који је од суштинске важности;
•    скретање пажње на недовољан глобални правни одговор код утврђивања и санкционисања кривице за смртне исходе и повреде на путевима, и залагање за озбиљан одговор и деловање правосудних органа по овом питању;
•    залагање за већу подршку жртвама и њиховим породицама;
•    промовисање ефикасних активности, заснованих на доказима, у циљу спречавања смртних случајева и повреда у саобраћају.

Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода 2022. у центар пажње поставља ПРАВДУ.

Адекватно спровођење закона о саобраћају, детаљна истрага након удеса у циљу спречавања околности и ризичних понашања који би довели до сличних незгода, кривично гоњење лица одговорних за настанак саобраћајне незгоде и грађанска компензација део су активности које би сваки правосудни систем требало да интензивно и континуирано спроводи. Жртве саобраћајних негода заслужују озбиљно, правично и доследно спровођење закона, јер оно представља један од главних фактора превенције који неће дозволити да се понове трагедије које су оне и њихове породице доживели.
    
За више информација о Светском дану сећања на жртве саобраћајних незгода можете посетити званичан сајт овог догађаја: https://worlddayofremembrance.org/

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351