Повреде пиротехничким средствима - празнични изазов који нам није потребан

prskalicaГодинама уназад повреде различитим пиротехниким средствима остављају озбиљне последице код десетина хиљада људи широм света. Посебно је забрињавајућа чињеница да највећи број повређених чине младе особе, а деца узраста до 16 година чине готово половину повређених.

Више од половине повреда изазваних пиротехничким средствима су ОПЕКОТИНЕ, и то пре свега лица, прстију и шака. Честе су и повреде очију, пре свега опекотине рожњаче, али и механичка оштећења улед упадања страног тела (делова петарди, прскалица, прашине) у око, која могу изазвати делимичан или потпуни губитак вида. Чести су и проблеми са са слухом који могу бити од тренутне заглушености и зујања у ушима до оштећења бубне опне и оштећења слуха различитог степена, понекад и трајног. Експлозивно дејство пиротехничких средстава може изазвати и делимичне или потпуне ампутације једног или више прстију.

Свака друга повреда настала је услед неадекватног руковања пиротехничким средствима (непажљиво руковање, непридржавање писаних упутстава за употребу и неадекватан транспорт и чување), док је неисправност пиротехничких средстава узрок сваке треће настале повреде.

КОЈЕ СУ НАЈЧЕШЋЕ ИСТИНЕ И ЗАБЛУДЕ КАДА СУ У ПИТАЊУ ПИРОТЕХНИЧКА СРЕДСТВА?

♦ ПОВРЕДЕ ПИРОТЕХНИЧКИМ СРЕДСТВИМА НАЈЧЕШЋЕ СЕ ДЕШАВАЈУ МУШКАРЦИМА.

ИСТИНА: Мушкарци три пута чешће страдају у односу на жене, најчешће услед неадекватног руковања пиротехником, док жене углавном бивају задесно повређене на јавним местима и догађајима пиротехничким средствима које је активирао неко у њиховој близини. Због неправилне употребе петарди најчешће се повређују дечаци старости 10-14 година, док млади од 20-24 године бивају најчешћи посетиоци служби ургентне медицине услед непажљивог и неправилног руковања различитим врстама ватромета.

♦ ОД ПИРОТЕХНИЧКИХ СРЕДСТАВА СТРАДАЈУ САМО НЕПАЖЉИВИ ОДРАСЛИ ИЛИ ДЕЦА БЕЗ НАДЗОРА.

ЗАБЛУДА: Чак су и професионални пиротехничари понекад бивају повређени. Руковање пиротехничким средствима сваки пут са собом носи одређени ризик од повреде, који је већи уколико је особа мање стручна. Најбољи начин да избегнете повреде је да уопште не користите пиротехничка средства!

♦ САМО ОСОБЕ КОЈЕ РУКУЈУ ПИРОТЕХНИКОМ (ПАЛЕ ВАТРОМЕТ И СЛ.) СУ У ОПАСНОСТИ ОД ПОВРЕДА

ЗАБЛУДА: Са пиротехником нико није сигуран! Истраживања су показала скоро 40 % свих повреда пиротехничким средствима настаје код посматрача, од којих су многе узроковане пепелом, варницама и пепелом који доспевају у њихове очи. Људи који постављају и активирају ватромет треба да носе наочаре како би заштитили очи од експлодирајућих честица.

БАРУТ ЈЕ ГЛАВНИ САСТОЈАК ВЕЋИНЕ ПИРОТЕХНИЧКИХ СРЕДСТАВА И ЧИНИ ИХ ЈОШ ОПАСНИЈИМ

ИСТИНА: Већина пиротехничких средстава садржи барут који изазива експлозију ових уређаја. Пиротехника класе Ц (нпр. петарде) је легална у многим државама и садржи до 50mg. барута. Сва пиротехничка средства која садржи веће количине барута могу се упоредити са експлозивним направама- бомбама.

♦ НЕЕКСПЛОДИРАНИ ВАТРОМЕТ НЕ ТРЕБА ДИРАТИ.

ИСТИНА: Уколико пронађете неексплодирани ватромет, одмах се обратите локалној полицији или ватрогасној служби. Никада не покушавајте да поново упалите неисправан ватромет!

♦ ПЕТАРДЕ СУ ПОТПУНО БЕЗОПАСНЕ И ПОГОДНЕ ЗА УПОТРЕБУ БИЛО ГДЕ

ЗАБЛУДА: Петарде представљају неоспоран ризик, јер укључују експлозивне материјале који могу изазвати повреде, штету на имовини, па чак и пожаре. Коришћење петарди на неадекватним местима, као што су гужве или близина запаљивих материјала, може довести до озбиљних несрећа. Неопходно је пажљиво руковати њима и придржавати се безбедносних смерница.

♦ ПЕТАРДЕ СУ БЕЗБЕДНЕ ДА ДЕЦА ЊИМА РУКУЈУ

ЗАБЛУДА: Петардама адолесценти никада не би требало да рукују без надзора одрасле оособе, а млађа деца никако! Експлозивна природа ових уређаја захтева одговорну и пажљиву употребу како би се спречиле незгоде и повреде.

♦ ПРСКАЛИЦЕ СУ ПОТПУНО БЕЗБЕДНЕ ЗА ДЕЦУ

ЗАБЛУДА: Родитељи прскалице често сматрају безопасном забавом за децу, али треба имати у виду да се њима мора пажљиво руковати јер могу изазвати озбиљне повреде, пре свега када је у питању нежна дечија кожа. У зависности од састава и величине, неке врсте прскалица могу развити изузетно високе температуре, и до 1000 степени Целзијуса, односно бити десет пута врелије од кључале воде или уља у тигању.

Уколико се не употребљавају правилно оне могу изазвати веома озбиљне опекотине (најчешће лица, прстију и шака, али и других делова тела) које захтевају хитно медицинско збрињавање и могу оставити дуготрајне последице. Према истраживањима само повреде од прскалица чине више од 25% посета ургентним службама због повреда приротехничким средствима. Код деце млађе од 5 година чине скоро половину укупних повреда пиротехником. Размислите о коришћењу безбеднији алтернатива, као што су светлећи штапићи, конфете или шарене траке. ЗАПАМТИТЕ- ПИРОТЕХНИЧКА СРЕДСТВА НИСУ ИГРАЧКЕ!

ПОРЕД ИЗАЗИВАЊА ПОВРЕДА, УПОТРЕБА ПИРОТЕХНИКЕ ИМА И БРОЈНЕ ДРУГЕ НЕГАТИВНЕ ЕФЕКТЕ.

МОГУ ИЗАЗВАТИ ПОЖАР! Паљење пиротехничких средстава без одговарајућих мера предострожности може довести до пожара са озбиљним последицама.

ЗАГАЂУЈУ ВОДУ, ВАЗДУХ И ЗЕМЉИШТЕ! Ватромет садржи честице перхлората, а ове честице се мешају са водом и могу довести до контаминације водених површина, а такође пролазе кроз земљиште и могу загадити подземне воде. Петарде су углавном направљене од материјала који су само делимично биоразградиви. Ови материјали не пропадају и полако загађују тло представљајући озбиљну претњу по плодност земљишта у које доспеју. Хемикалије и друге металне супстанце у пиротехничким средствима такође продиру кроз тло и могу створити трајна оштећења и загађење тла. Петарде сагоревањем ослобађају велику количину ситних отровних честица које лако продиру у плућа и могу оштетити дисајне органе. Дим петарди садржи сумпорна једињења, тешке метале и друге токсичне материје и штетне гасове попут сумпор-диоксида, озона, и сл. Људи који имају астму и друге дисајне проблеме су нарочито угрожени. У данашње време када глобално загревање представља озбиљну претњу човечанству, угљендиоксид, озон и други гасови са “ефетком стаклене баште“ које петарде емитују, имају велики негативни утицај по нашу атмосферу

СМАЊУЈУ ВИДЉИВОСТ! На улицама и путевима могу довести до смањења видљивости и повећати ризик од настанка саобраћајних незгода. Такође, дим пиротехнике може изазвати и осећај недостатка ваздуха и гушења код возача, и последичног попуштања њихове концентрације у току вожње.

УГРОЖАВАЈУ ЗДРАВЉЕ НАЈОСЕТЉИВИЈИХ! Бука настала услед њихове употребе изазива узнемиреност посебно осетљивих група становништва- мале деце, старијих и болесних суграђана, а изненадни шок или траума услед јаког интензитета звука могу бити и животно угрожавајући!

Деца у спектру аутизма реагују различито, најчешће веома бурно, на стресоре из околине, док је родитељима веома тешко да умире тако узнемирено дете.

Најчешћи симптом деце са аутизмом јесте заправо екстремна осетљивост на буку. Свакодневни звукови могу изазвати екстремни бол, нападе вриштања и анксиозност.

Деца са аутизмом реагују и на много тише звукове, а звук петарди и ватромета доживљавају као напад. Њима највише сметају непредвидиве и узнемирујуће ситуације, и њихове  реакције ће бити различите. За неке аутистичне људе, неочекиван догађај попут петарди или ватромета,  може изазвати анксиозност и стрес који могу трајати веома дуго, и по неколико сати.

БУДИМО СОЛИДАРНИ ПРЕМА ОНИМА КОЈИ СУ ДРУГАЧИЈИ!

УГРОЖАВАЈУ ЖИВОТ ДРУГИХ ЖИВИХ БИЋА! Сваке године на хиљаде љубимаца, најчешће паса и мачака, буде повређено или смртно страда од повреда или срчаног удара услед стреса изазваног пиротехничким средствима.
 
Без обзира да ли имате љубимца и да ли волите  животиње или не, суздржите се од бацања петарди и активирања других пиротехничких средстава у њиховој близини!

ПОШТУЈТЕ ПРАВО СВИХ ЖИВИХ БИЋА НА ЖИВОТ!

Уколико
и поред свега наведеног не желите да се одрекнете употребе пиротехничких средстава, неопходно је да се придржавате следећих савета како бисте избегли или на минимум свели могућност да себе и своје ближње доведете у ситуацију да буду повређени:
  •       Пиротехничка средства увек купујте у овлашћеним продавницама!
  •       Никако их немојте правити самостално, у тзв. у домаћој радиности!
  •       Чувајте их у оригиналним паковањима, на тамном и сувом месту, ван домашаја деце и љубимаца!
  •       Пре употребе пажљиво прочитајте и придржавајте се упутстава произвођача!
  •       Користите их искључиво на отвореном, на безбедној удаљености од запаљивих материјала и материја, људи и животиња!
  •       Никада немојте палити више од једне петарде у исто време!
  •       Никада немојте упирати пиротахничка средства ка другоме!
  •       Никада немојте покушавати да поново упалите пиротехничка средства која се из
  •       непознатог разлога нису активирали!
  •       Алкохол и пиротехника НЕ ИДУ ЗАЈЕДНО!
  •       Приликом употребе ватромета поред себе увек имајте посуду са водом!
  •       Особа која пали ватромет увек треба да носи заштитне наочаре!
  •       Након употребе пиротехничких средстаа треба их одложити у посуду са песком или водом на пар сати како би се у потпуност угасили!

ПИРОТЕХНИКА НИЈЕ ЗА ИГРУ!

Родитељи и старатељи деци млађој од 14 година не треба да дозволе употребу петарди и ватромета, док деца старија од 14 година треба да буду под строгим надзором одраслих уколико их користе!

ШТА ДА РАДИТЕ УКОЛИКО ДОЂЕ ДО ПОВРЕДЕ

Зависно од врсте и тежине повреде можете предузети одређене кораке како бисте помогли повређеном. Најчешће повреде од пиротехнике су опекотине. У случају настанка опекотина неопходно је придржавати се следећег:
  • Опечено место што пре охладите!
  • Мању опекотину ставите под млаз хладне воде или преко ње ставите хладне мокре облоге, никако лед! Опечену површину хладите све док не престане бол (10-20мин.)
  • Опекотину прекријте стерилном газом како би спречили настанак инфекције!
  • Можете узети неко средство против болова, у складу са упутством произвођача!
  • Са опечене коже никада немојте на силу скидати одећу која се залепила, већ исеците материјал око ране, или је распарајте по шавовима!
  • Немојте додиривати опекотину нити бушити настале пликове!
  • Код тежих и опекотина које захватају већу површину коже, као и код било какве опекотине беба или мале деце обавезно потражите медицинску помоћ!
prva pomoc
Код дубоких посекотина или откидања прстију и других делова екстремитета, обавезно потражите стручну помоћ! Док медицинска помоћ не буде доступна - покушајте да зауставите крварење, рану прекријте стерилном газом и подигните повређени део тела, а откинути део  ставите у чисту  кесу или умотајте у стерилну газу и ставите га на лед.

КОД ПОВРЕДА ОЧИЈУ ПИРОТЕХНИЧКИМ СРЕДСТВИМА ШТО ХИТНИЈЕ ПОТРАЖИТЕ МЕДИЦИНСКУ ПОМОЋ!

САВЕТ ВИШЕ...

Уколико вас захвати пламен, инстинкт ће вас терати да потрчите. Међутим, оно што треба урадити јесте зауставити се, лећи на земљу и ваљати се по њој са лицем прекривеним рукама, на тај начин ћете угасити пламен!

И за крај...

ИМАЈТЕ НА УМУ...И ДОК СЕ РАДУЈЕМО ПРОСЛАВАМА НАША БЕЗБЕДНОСТ ТРЕБА ДА ЈЕ УВЕК НА ПРВОМ МЕСТУ!

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351