Опрезно са прскалицама

прскалицеСветлуцаве, сјајне, различитих величина, облика и боја... прскалице предстaвљају незаобилазан декор новогодишњих и божићних празника, али и многих других прослава широм света.

Пошто се држе у руци, прскалице се често сматрају безопасном забавом за све узрасте, али треба имати у виду да, уколико се не користе правилно, оне и те како могу изазвати озбиљне повреде, нарочито када је у питању нежна дечија кожа.

Здравствене статистике широм света указују да сваке године велики број особа бива повређен управо овим „безазленим“ начином забаве, а посебно су угрожени најмлађи. Повреде од прскалица изазивају између 10 и 16% свих повреда у свету насталих употребом пиротехничких средстава.

прскалице

ДА ЛИ СУ ПРСКАЛИЦЕ ОПАСНЕ?

Прскалице су метални штапићи до пола обложени масом која сагорева стварајући посебне светлосне ефекте, а коју чини мешавина различитих метала (алуминијум, цинк, гвожђе,магнезијум...) који доприносе искрењу и боји искрица. Да би прскалица почела да гори потребно је упалити њен врх и она ће сагоревати од врха наниже ка металној дршци која не гори, што доприноси постепеном гашењу пламена.

Када се упале, зависно од своје величине и смеше метала у њима, неке врсте прскалица могу развити изузетно високе температуре, од више стотина степени Целзијуса, односно бити шест до десет пута врелије од кључале воде! С обзиром да је тело прскалице сачињено од метала, након употребе је потребно да прође одређено време, најчешће пар минута, како би се она охладила.

прскалице

TЕШКЕ ОПЕКОТИНЕ (ТРЕЋЕГ СТЕПЕНА) МОГУ НАСТАТИ ВЕЋ НА ТЕМПЕРАТУРИ ОД 100⁰C!

Уколико се правилно не употребљавају, прскалице могу изазвати и озбиљне опекотине, пре свега лица, прстију, шака, стопала, али и других делова тела, које захтевају хитно медицинско збрињавање, а могу остављати и дуготрајне последице.

КАКО ДА ПРАВИЛНО КОРИСТИТЕ ПРСКАЛИЦЕ

Како бисте на најмању могућу меру свели опасност да себе или своје најмилије доведете у ситуацију да буду повређени услед неадекватне употребе прскалица, неопходно је да се придржавате веома једноставних савета:

Прскалице увек чувајте на сувом и хладном месту, на безбедној удаљености од запаљивих материја и ван домашаја деце.
Никада немојте палити више од једне прскалице одједном! Више прскалица упаљених у исто време може изазвати озбиљне опекотине!
Прскалице увек користите у стојећем ставу, држите их у испруженој руци, и на безбедном одстојању од других!
Приликом коришћења прскалица, нарочито оних великих, које треба користити напољу, пожељно је носити рукавице- оне ће смањити шансу да се опечете!
Ма колико вам деловало забавно и лепо, никада немојте махати прскалицама јер тиме повећавате опасност да повредите и себе и друге искрицама које неконтролисано лете.
Никада немојте бацати упаљену прскалицу јер она веома лако може изазвати пожар.
Када прскалица изгори, никако немојте додиривати њен врх јер она још неко време остаје врела, него је положите врхом надоле у посуду са водом или песком.

 прскалице

 РОДИТЕЉИ, ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ

Научите децу да правилно држе прскалице- далеко од тела, на дужини руке. Када користите прскалице намојте држати дете у наручју
Научите децу да прскалицу не приносе себи и другима, и да не трче, скачу или машу рукама док их држе. Децу млађа од 12 година никада не остављајте без надзора када користе прскалице!
Уверите се да ваша деца не носе лабаву, широку одећу, предугих рукава, јер њу лакше може захватити искра прскалице. ДЕЦИ МЛАЂОЈ ОД 5 ГОДИНА НЕМОЈТЕ ДАВАТИ ДА ДРЖЕ ПРСКАЛИЦЕ - ОНА ЈОШ УВЕК НЕ МОГУ ДА СХВАТЕ КАКО И ЗБОГ ЧЕГА ТРЕБА ДА ИХ ПРАВИЛНО КОРИСТЕ!

 прскалице

 Од повреда изазваних прскалицама најчешће су опекотине!

ШТА РАДИТИ УКОЛИКО ДО ОПЕКОТИНЕ ДОЂЕ? 
  • Опекотину охладите под млазом, потапањем у хладну воду, или је прекријте хладнoм влажном облогом (никако ледом) најмање 10 минута, а затим, по потреби, потражите медицинску помоћ.
  • Са опечене коже никада на силу немојте скидати одећу, већ исеците материјал око ране.
  • Никада немојте додиривати опекотину, нити бушити настале пликове!
  • Опекотину прекријте стерилном газом како бисте спречили настанак инфекције.
  • Веће и озбиљније опекотине, као и све опекотине код беба и мале деце, захтевају медицинску помоћ!

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351