Повреде пиротехничким средствима - Новогодишњи изазов који нам није потребан

pirotehnika 2021За нама је година пуна изазова и брига насталих услед пандемије вируса КОВИД -19. Како се приближавамо новогодишњим празницима јасно је да се ове године неће одржати бројне планиране прославе, од којих су многе ранијих година биле праћене професионалном употребом пиротехничких средстава.

Сходно томе, биће и знатно већи број оних који у породичним домовима и окружењу планирају да својим најмилијима приреде и визуелни испраћај ове, не тако добре, године. Сви они треба да имају у виду да употреба пиротехничких средстава у сопственом аранжману често може да буде веома опасна и да се отргне контроли.

Истраживања широм света показују да се повреде пиротехничким средствима најчешће дешавају на приватним и породичним прославама!

Сваке године током прославе бројних празника широм света велики број људи буде лакше или теже повређен, неки фатално, услед неадекватне и недозвољене употребе пиротехничких средстава, пре свега петарди и ватромета. Посебно забрињава чињеница да највећи број повређених јесу управо младе особе, а деца узраста до 16 година чине готово половину повређених.

Комисија за безбедност потрошача САД је истакла да је током периода „затварања“ („lockdown“) услед епидемије КОВИД-19 забележена већа употреба пиротехничких средстава, пре свега ватромета, у кућним условима, и да овај тренд има тенденцију да се настави и током предстојећих божићних и новогодишњих празника. Према извештају Комисије, током празника обележених од почетка ове године евидентиран је 10 пута већи број повреда пиротехничким средствима у односу на исти период претходне године.

Најчешће повреде изазване пиротехничким средствима су ОПЕКОТИНЕ, а углавном страдају лице, прсти и шаке. Често долази и до повреда очију, пре свега опекотина рожњаче, али и механичких оштећења насталих упадањем страног тела у око, која могу довести и до делимичног или потпуног губитка вида. Чести су и проблеми са слухом који могу варирати од тренутне заглушености и зујања у ушима до оштећења бубне опне и оштећења слуха различитог степена, понекад и доживотног. Експлозивним дејством пиротехничких средстава могу настати и делимичне или потпуне ампутације једног или више прстију.

Ампутације прстију, оштећења вида и слуха представљају озбиљне повреде које мењају живот повређеном и његовој породици!

pirotehnika 2021
Узрок сваке друге настале повреде је неадекватно руковање пиротехничким средствима, што пре свега подразумева непридржавање писаних упутстава за употребу, али и њихов неадекватан транспорт и чување. Неисправност пиротехничких средстaва узрок је сваке треће настале повреде.

ПОРЕД ПОВРЕДА, ПИРОТЕХНИЧКA СРЕДСТВА УЗРОКУЈУ И БРОЈНЕ ДРУГЕ НЕГАТИВНЕ ПОСЛЕДИЦЕ:

 • СТВАРАЈУ БУКУ И УГРОЖАВАЈУ ДРУГЕ! Петарде производе врло висок ниво буке, некад и преко 140 децибела, док људско ухо може да поднесе максимално 85. Звуци изнад ове границе доводе до привремене онеспособљености слуха, а могу узроковати и трајно оштећење. Код беба и мале деце звук који производе петарде и ватромет изазива интензиван осећај нелагоде. Петарде су велика сметња болесним и старијим грађанима који често не могу да поднесу изненадни шок или трауму, која их може и животно угрозити.
 • УГРОЖАВАЈУ ЖИВОТ ДРУГИХ ЖИВИХ БИЋА! Већина животиња и птица се панично плаши изненадних јаких звукова и боја. Код паса и мачака чуло слуха је знатно боље развијено од људског, тако да су они много осетљивији на гласне звуке, нарочито изненадне и интензивне, попут оних које производе петарде, ватромет или грмљавина, а који код њих изазивају велики стрес и интензиван осећај страха. Сваке године на хиљаде љубимаца бива повређено или страда од рана или срчаног удара услед стреса изазваног пиротехничким средствима. Без обзира да ли имате љубимца и да ли волите животиње или не, поштујте њихово право на живот и суздржите се од бацања петарди и активирања других пиротехничких средстава у њиховој близини!
 • МОГУ ИЗАЗВАТИ ПОЖАР! Паљење пиротехничких средстава без одговарајућих мера предострожности може довести до озбиљних пожара са фаталним последицама.
 • СМАЊУЈУ ВИДЉИВОСТ! Петарде садрже металне честице и када се запале, већина ствара густ дим који може довести до смањења видљивости. Такође, дим може изазвати и осећај недостатка ваздуха и гушења код возача, што доводи до попуштања њихове концентрације у току вожње.
 • ЗАГАЂУЈУ ВОДУ! Приликом јавних манифестација активирање ватромета се често врши изнад водених површина, како би се спречио настанак пожара. Ватромет садржи честице перхлората, а најновија истраживања показују да се ове честице мешају са водом и могу довести до контаминације водених површина, а оне такође пролазе кроз земљиште и могу загадити подземне воде.
 • ЗАГАЂУЈУ ЗЕМЉИШТЕ! Неке петарде су направљене од материјала који су само делимично биоразградиви. Ови материјали не пропадају и полако загађују тло представљајући озбиљну претњу по плодност земљишта са којим су у контакту. Хемикалије и металне супстанце коришћене у ватрометима такође продиру кроз тло и могу створити трајна оштећења и загађење тла.
 • ДОПРИНОСЕ ЗАГАЂЕЊУ ВАЗДУХА! Петарде сагоревањем ослобађају велику количину веома ситних отровних честица које лако продиру у плућа и могу оштетити дисајне органе. Дим из петарди садржи сумпорна једињења, тешке метале и друге токсичне хемикалије и штетне гасове попут сумпор-диоксида, озона, итд. Људи који имају астму и друге проблеме са дисањем су њима посебно угрожени. Такође, угљен-диоксид, озон и други гасови са “ефектом стаклене баште“ које петарде ослобађају, имају велики негативни утицај по нашу атмосферу.
Уколико, упркос свим наведеним последицама, ипак желите да самостално користите пиротехничка средства придржавајте се следећих савета како бисте избегли/свели на минимум ризик да себе и своју околину изложите опасности:
 • Пиротехничка средства никако немојте правити самостално већ их купујте на овлашћеним продајним местима!
 • Чувајте их у оригиналним паковањима на тамном и сувом месту, ван домашаја деце!
 • Пре употребе увек пажљиво прочитајте и придржавајте се упутстава и упозорења произвођача!
 • Она садрже информације неопходне за вашу безбедност, попут оне о безбедној удаљености на којој особе треба да стоје у односу на ватромет који се активира и сл.
 • Пиротехнику користите само на отвореном, на безбедном растојању од запаљивих материја, тканина, других људи и животиња!
 • Никада немојте палити више од једне петарде у исто време и немојте покушавати да поново упалите петарде или ватромет који се нису активирали!
 • Немојте палити нити убацивати упаљене петарде у лименке/металне канте/контејнере или стаклене посуде!
 • Приликом употребе ватромета поред себе увек треба имати посуду са водом у случају пожара!
 • Посматрачи би требало да се држе на сигурној удаљености од онога ко пали пиротехничка средства, а особа која активира ватромет би требало да носи заштитне наочаре.
 • Деци немојте дозволити да вам помажу у постављању и активирању ватромета- она би у њему требало да уживају искључиво са безбедног растојања, по могућству из куће.
 • НИКАДА НЕМОЈТЕ БАЦАТИ ПЕТАРДЕ НИТИ ПАЛИТИ ВАТРОМЕТ У ПРАВЦУ ДРУГИХ ЉУДИ И ЖИВОТИЊА!
 • Имајте у виду да алкохол и пиротехника НИКАКО НЕ ИДУ ЗАЈЕДНО!
 • Родитељи и старатељи деци млађој од 14 година не треба да дозволе употребу пиротехничких средстава, док деца старија од 14 година треба да буду под строгим родитељским надзором приликом коришћења истих!
Шта каже закон?
У Републици Србији употреба петарди и осталих пиротехничких средстава регулисана је Законом о јавном реду и миру Републике Србије ("Сл.Гласник РС", бр. 6/2016 и24/2018), Члан 17, у коме се истиче да ће свако ко наруши исти или угрожава сигурност грађана паљењем пиротехничких средстава бити кажњен, новчано (50.000-100.000 РСД) или друштвено-корисним радом (40-120 сати), а уколико се прекршај изврши у групи, за починиоце је предвиђена и затворска у трајању од 30-60 дана.

pirotehnika povredeШТА УЧИНИТИ УКОЛИКО ДОЂЕ ДО ПОВРЕДЕ
Зависно од врсте и тежине повреде можете предузети одређене кораке како бисте помогли повређеном. Најчешће повреде од пиротехнике су опекотине.
У случају настанка опекотина неопходно је придржавати се основних корака:
 • Опечено место што пре охладите!
 • Мању опекотину ставите под млаз хладне воде или преко ње ставите хладне мокре облоге, никако лед! Опечену површину хладите све док не престане бол (10-20мин).
 • Опекотину прекријте стерилном газом како би спречили настанак инфекције!
 • Можете узети неко средство против болова, у складу са упутством произвођача!
 • Са опечене коже никада немојте на силу скидати одећу која се залепила, већ исеците материјал око ране, или је распарајте по шавовима!
 • Немојте додиривати опекотину нити бушити настале пликове!
 • Код тежих и опекотина које захватају већу површину коже, као и код било какве опекотине беба или мале деце обавезно потражите медицинску помоћ!

Код дубоких посекотина или откидања прстију и других делова екстремитета, обавезно потражите стручну помоћ! Док медицинска помоћ не буде доступна - трудите се да зауставите крварење, рану прекријте стерилном газом и подигните повређени део тела, а откинути део ставите у чисту кесу или умотајте у стерилну газу и ставите га на лед.

КОД ПОВРЕДА ОЧИЈУ ПИРОТЕХНИЧКИМ СРЕДСТВИМА ШТО ХИТНИЈЕ ПОТРАЖИТЕ МЕДИЦИНСКУ ПОМОЋ!

pirotehnika 2021САВЕТ +
Уколико вас захвати пламен, инстинкт ће вас терати да потрчите. Међутим, оно што треба урадити јесте зауставити се, лећи на земљу и ваљати се по њој са лицем прекривеним рукама, на тај начин ћете угасити пламен!

И на крају...

Не заборавите...
Само један тренутак непажње је довољан да вам заувек промени живот...

Мислите на себе и друге...
Размислите да ли заиста желите да новогодишње и божићне празнике проведете у чекаоницма здравствених установа уместо у топлом дому са најмилијима, и да ли здравствене раднике који су на измаку снага услед вишемесечне епидемије КОВИДА-19 заита треба додатно опретећивати збрињавањем инцидената који су у потпуности могли бити спречени.

Зашто да ризикујете?
Препустите пиротехнику онима који су за то обучени, а ви безбедно уживајте у забави са својим најмилијима!

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351