Ватромет и петарде - новогодишњи изазови

vatrometСам појам ватромета, разнобојних искрица и шаренила на небу, изазива радост и узбуђење како код деце тако и код одраслих.

Али да ли сте се икад запитали колико штетних утицаја имају пиротехничка средства по животну средину, људе и друга жива бића? Наша одговорност је да све негативне ефекте пиротехничких средстава ублажимо, али пре свега, требало би да се са истим упознамо.

Сваке године уочи и током новогодишњих и божићних празника широм света велики број људи свих узраста бива повређен, а није занемарљив ни број оних који смртно страдају услед недoзвољене или неадекватне употребе пиротехничких средстава, најчешће петарди и ватромета. Посебно је забрињавајућа чињеница да готово половину повређених представљају деца до 16 година старости, а дечаци се повређују три пута чешће од девојчица.

petarde povredeОпекотине су најчешће повреде изазване пиротехничким средствима, а делови тела који углавном страдају су лице, прсти и шаке, а честе су и повреде очију, пре свега опекотине рожњаче, али и оштећења настала упадањем страног тела у око, као и проблеми са слухом настали услед оштећења бубне опне.

Неадекватно руковање пиротехничким средствима је узрок сваке друге настале повреде, док су неисправна пиротехничка средства узрок сваке треће повреде. Под неправилном употребом петарди и ватромета подразумева се непридржавање писаних упутстава за употребу, као и њихов неадекватан транспорт и чување.

Све наведене повреде су 100% превентабилне, односно, њихов настанак се може спречити. У циљу спречавања настанка ових повреда родитељи и старатељи деци млађој од 14 година не треба да дозволе употребу пиротехничких средстава (петарди и ватромета), док деца старија од 14 година треба да буду под строгим родитељским надзором приликом коришћења истих.

 

ШТА УЧИНИТИ АКО ДО ПОВРЕДЕ ИПАК ДОЂЕ?

  • Повређено место што пре охладити!
  • Мању опекотину ставити под млаз хладне воде или преко ње ставити мокру хладну крпу, али никако лед!
  • Код већих опекотина обавезно потражити медицинску помоћ!
  • Код дубоких посекотина или откидања прстију и других делова екстремитета- што пре зауставити крварење, рану прекрити стерилном газом и подићи повређени део тела, док се не пружи адекватна медицинска помоћ.

КОД ПОВРЕДЕ ОКА ОД ПЕТАРДИ И ВАТРОМЕТА НЕ ПОСТОЈИ АДЕКВАТНА ПРВА ПОМОЋ, ВЕЋ ТРЕБА ШТО ХИТНИЈЕ ПОТРАЖИТИ  СТРУЧНУ МЕДИЦИНСКУ ПОМОЋ!

Поред тога што може да изазове озбиљне повреде, употреба пиротехничких средстава има и бројне друге негативне ефекте:

9 ДОДАТНИХ РАЗЛОГА ЗАШТО НЕ ТРЕБА ДА КОРИСТИТЕ ПИРОТЕХНИЧКА СРЕДСТВА!

СВАКО ИМА ПРАВО НА МИРАН САН!

Можда ћете се сјајно забављати и уживати, активирајући све те бучне ватромете. Али то не мора да значи да ће и ваша околина уживати заједно са вама. Ваше комшије ће можда пожелети да се одморе после дугог и напорног дана, а паљење ватромета и петарди може то да поремети. Право на сан и одмор представљају основна људска права и немате привилегију да им то право ускратите.

УГРОЖАВАЈУ НАЈОСЕТЉИВИЈЕ!

Мала деца, старији и болесни људи захтевају мир и спокој. Они су углавном слабог срца и не могу да поднесу изненадни шок или трауму. Њихова плућа и ноздрве су такође веома нежни. Дим и други гасови настали приликом паљења петарди могу да код њих изазову гушење! Многи старији и болесни људи претрпе мождани или срчани удар због буке коју ствара овај ватромет. Неки чак могу умрети због великог шока! За бебе звук који производе петарде и ватромет је превише страшан и изазива интензиван осећај нелагоде. Петарде су велика јавна сметња посебно одојчади, болесним и старијим грађанима.

УГРОЖАВАЈУ ЖИВОТ ДРУГИХ ЖИВИХ БИЋА!

Искре, снажни звукови, бљештава светла и боје ватромета могу узбудити човеков ум. Али шта је са другим живим бићима? Већина животиња и птица се панично плаши изненадних јаких звукова и боја јер не знају шта се тачно дешава око њих. Код паса и мачака чуло слуха је знатно боље развијено од људског, тако да су они много осетљивији на гласне звуке, нарочито изненадне и интензивне, попут оних које производе петарде, ватромет или грмљавина, а који код њих изазивају велики стрес и интензиван осећај страха. Сваке године на хиљаде љубимаца бива повређено или страда од рана или срчаног удара услед стреса изазваног пиротехничким средствима.

Без обзира да ли имате љубимца или не, без обзира ли волите животиње или не, поштујте њихово право на живот и суздржите се од бацања петарди и активирања других пиротехничких средстава у њиховој близини и окружењу!

СТВАРАЈУ БУКУ!

Петарде производе врло висок ниво буке, понекад и преко 140 децибела, а вибрације могу да путују на велику удаљеност. Људско ухо може да поднесе максимално 85 децибела. Звуци изнад ове границе доводе до привремене онеспособљености слуха, а могу узроковати и трајно оштећење.

МОГУ ИЗАЗВАТИ ПОЖАР!

Слика која свакоме пада на памет када чује реч петарде или ватромет обично је „ватра.“ Паљење пиротехничких средстава без одговарајуће предострожности може довести до озбиљних пожарних инцидената. Догађа се да ракете (ватромет) не буду правилно лансиране и да заврше на крову или унутар оближњих објеката. У свету се сваке године забележи велики број пожара и последичних тешких повреда и смртних исхода услед непажљивог руковања ватрометом током фестивала и карневала.

МОГУ СМАЊИТИ ВИДЉИВОСТ!

Петарде садрже ситне металне честице и већина петарди, када се запали, ствара густ дим. Када се пале на улицама и путевима, могу довести до смањења видљивости и повећања ризика од настанка саобраћајних незгода. Дим може изазвати и осећај недостатка ваздуха и гушења код возача, што доводи до попуштања њихове концентрације током вожње. То је један од главних узрока већине саобраћајних незгода које настају током фестивала који се прослављају уз велике количине ватромета.

ЗАГАЂУЈУ ВОДУ!

Живимо у свету у коме је вода за пиће постала веома драгоцена и треба је енергично сачувати. Понекад се у оквиру јавних прослава и манифестација активирање ватромета врши изнад водених површина како би се спречио настанак пожара. Иако смањује ризик од настанка пожара, ватромет ствара велики проблем зато што садржи честице перхлората. Недавна истраживања доказала су да се ове честице мешају са водом и могу довести до контаминације водених површина. Ове честице такође пролазе кроз земљиште и могу загадити подземне воде, и учинити их неподобним за употребу!

ЗАГАЂУЈУ ЗЕМЉИШТЕ!

Неке петарде су направљене од материјала који су делимично биоразградиви, а остатак је неразградив. Ови материјали не пропадају и полако загађују тло представљајући озбиљну претњу по плодност земљишта са којим су у контакту. Хемикалије и друге металне супстанце коришћене у тим ватрометима такође продиру кроз тло и могу створити трајна оштећења и загађење тла.

ДОПРИНОСЕ ЗАГАЂЕЊУ ВАЗДУХА!

Петарде, када изгарају, ослобађају велику количину врло ситних отровних честица које лако продиру у плућа и могу оштетити дисајне органе. Дим из петарди садржи сумпорна једињења, тешке метале и друге токсичне хемикалије и штетне гасове попут сумпор-диоксида, озона, итд. Људи који имају астму, вишеструку хемијску осетљивост и друге проблеме са дисањем, трпе последице токсичних емисија из ових ватромета. У свету где глобално загревање представља озбиљну претњу, угљендиоксид, озон и други гасови са “ефетком стаклене баште“ које петарде емитују, имају велики негативни утицај по нашу атмосферу.

Уколико, упркос свим наведеним негативним ефектима, ипак желите да самостално користите пиротехничка средства придржавајте се следећих савета како бисте избегли или свели на минимум ризик да себе, своје најмилије и своју околину доведете у опасност:

petarda Пиротехничка средства никако немојте правити самостално, у тзв. домаћој радиности! 
petarda Искључиво их купујте на овлашћеним продајним местима!
petarda Чувајте их у оригиналним паковањима на тамном и сувом месту, ван домашаја деце!
petarda Никада их немојте носити у џеповима!
petarda Пре употребе увек пажљиво прочитајте и придржавајте се упутстава и упозорења произвођача!
petarda Користите их само на отвореном, на безбедном растојању од запаљивих материја, тканина, других људи и животиња!
petarda Никада немојте палити више од једне петарде у исто време!
petarda Немојте палити нити убацивати упаљене петарде у лименке/металне канте/контејнере или стаклене посуде
petarda Никада немојте покушавати да поново упалите петарде или ватромет који се нису активирали из непознатих разлога!
petarda Приликом употребе ватромета поред себе увек треба имати посуду са водом у случају избијања евентуалног пожара!
petarda БУДИТЕ РАЗУМНИ! Посматрачи би требало да се држе на сигурној удаљености од онога ко пали пиротехничка средства, а особа која активира ватромет би требало да носи заштитне наочаре.
petarda Имајте у виду да алкохол и пиротехника НИКАКО НЕ ИДУ ЗАЈЕДНО!
petarda НИКАДА НЕМОЈТЕ БАЦАТИ ПЕТАРДЕ НИТИ ПАЛИТИ ВАТРОМЕТ У ПРАВЦУ ДРУГИХ ЉУДИ И ЖИВОТИЊА, МОЖЕТЕ ИХ ОЗБИЉНО ПОВРЕДИТИ!
petarda Поштујте локалне прописе. Уколико употреба пиротехнике није легална тамо где живите, немојте је користити!

У Републици Србији употреба петарди и осталих пиротехничких средстава регулисана је Законом о јавном реду и миру Републике Србије ("Сл.Гласник РС", бр. 6/2016 и24/2018), Члан 17, у коме се истиче да ће свако ко наруши исти или угрожава сигурност грађана паљењем пиротехничких средстава бити кажњен, новчано (50.000-100.000 РСД) или друштвено-корисним радом (40-120 сати), а уколико се прекршај изврши у групи, за починиоце је предвиђена и затворска у трајању од 30-60 дана.

 Не заборавите...

Само један мали тренутак непажње довољан је да вам заувек промени живот...

Не ризикујте...

Препустите пиротехнику професионалцима а ви уживајте у забави са најмилијима!

vatromet

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351