Opekotine u kući - problem koji se može sprečiti

opekotineUšli smo u treću godinu pandemije izazvane virusom SARS-CoV-19. Iako pokušavamo da živimo „novu normalnost“, strah od zaražavanja i težnja da se maksimalno zaštitimo, vodi ka redukovanju mnogih životnih aktivnosti što opet dovodi do toga da i dalje dosta vremena provodimo u ušuškanim ali zatvorenim kućnim prostorima. Upravo zato, ni povrede u kući nisu retke, a najčešće se kućnim uslovima dešavaju opekotine.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, godišnje u svetu umre oko 180 000 ljudi usled povreda koje su uzrokovane opekotinama. Opekotine koje nisu fatalne su vodeći uzrok morbiditeta uključujući produženu hospitalizaciju, unakaženost i onesposobljenost, što često rezultira stigmom i odbacivanjem.

U svetu svakoga dana 260 dece umre od posledica opekotina!

Drugi vodeći uzrok smrti usled povreda u starijoj populaciji!

Treći uzrok povreda dece uzrasta 1 - 4 godine!


Opekotine se najčešće dešavaju kod kuće i na radnom mestu.


Ko je u povećanom riziku od nastanka opekotina?

Žene su u većem riziku od opekotina u odnosu na muškarce zbog češće izloženosti otvorenom plamenu, vrelim tečnostima i predmetima prilikom obavljanja kućnih poslova (kuvanje, peglanje i sl.)

Pod povećanim rizikom od opekotina su i mala deca i starije osobe zbog svojih psihofizičkih karakteristika (tanja koža i veća osetljivost). Kod njih opekotine brže nastaju, skloniji su infekcijama, a oporavak je duži. Smrtni ishod je češći 2 - 4 puta kod male dece i starijih osoba.

OPEKOTINE SE MOGU SPREČITI!

UČINITE VAŠ DOM BEZBEDNIM!

BUDITE OPREZNI PRI KUVANJU!

KUPANJE MORA DA BUDE BEZBEDNO!

POSEBAN OPREZ KOD DECE!


Detaljnije o nastanku, prevenciji opekotina kao i o načinu postupanja ako nastane, informišite se kroz novu publikaciju GZZJZ.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351