Безбедни на бициклу

04. BICIKLВожња бицикла је један од најздравијих начина кретања у саобраћају. Не само да вас релативно брзо доводи до одредишта, већ укључује и вежбање умереног до високог интензитета. Вожња бицикла се боље уклапа у дневну рутину од било ког другог облика вежбања, зато што штеди време јер уједно вежбате и обављате друге дневне активности. Она представља здраву опцију, не само за оне који возе бицикл, већ и за њихово целокупно окружење, с обзиром да наноси минималну штету другима, било да су у питању повреде или загађење.

ПРЕДНОСТИ ВОЖЊЕ БИЦИКЛА ПО ЉУДСКИ ОРГАНИЗАМ СУ БРОЈНЕ!

Она снижава повишени крвни притисак, побољшава рад срца и плућа, повећава потрошњу енергије- што нашем телу омогућава да сагори вишак масти и регулише телесну тежину, одржава тонус мишића, пре свега ногу, седалне регије и стомака, а уједно смањује и ниво стреса и напетости- благотворно делује на побољшање нашег целокупног психофизичког стања!

Падови и саобраћајне незгоде на бициклу се дешавају, али је утврђено да здравствени бенефити вожње бицикла далеко премашују ризик од настанка повреда.

Према резултатима многобројних истраживања однос предности  и ризика у просеку износи 20:1 (20 година живота добијених побољшањем здравственог стања услед  вожње бицикла наспрам 1 године живота изгубљене услед повреда).

Наравно, безбедна вожња бицикла, употреба заштитне опреме и поштовање саобраћајних прописа додатно смањују ризик од евентуалног настанка саобраћајне незгоде или повреда насталих услед пада са бицикла.

САВЕТИ ЗА БЕЗБЕДНУ ВОЖЊУ

ПРЕ ВОЖЊЕ


- ПРОВЕРИТЕ ДА ЛИ ЈЕ ВАШ БИЦИКЛ ИСПРАВАН! Редовно одржавање бицикла је императив за безбедну вожњу, и сходно томе пре вожње проверите да ли кочнице раде, да ли су гуме довољно напумпане и сл.
НАБАВИТЕ АДЕКВАТНУ ЗАШТИТНУ ОПРЕМУ.
СТАВИТЕ БИЦИКЛИСТИЧКУ КАЦИГУ ОДГОВАРАЈУЋЕ ВЕЛИЧИНЕ И ПРАВИЛНО ПРИЧВРШЋЕНУ! Повреде главе представљају најчећи узрок фаталног повређивања код бициклиста, и бициклистичка кацига је неоходан део опреме, који ризик од озбиљних повреда смањује за половину, а од повреда лица и врата за трећину.
- ОБУЦИТЕ ОДЕЋУ ЈАРКИХ БОЈА! Жута, црвена или наранџаста боја вас чине лакше уочљивим на путу.
- КОРИСТИТЕ АДЕКВАТНЕ БИЦИКЛИСТИЧКЕ РУКАВИЦЕ! Оне пре свега омогућавају да вам дланови не клизе са ручица бицикла услед знојења. У случају пада, рукавице ће заштитити ваше дланове од огреботина и посекотина, а уједно помажу да се у току вожње смањи притисак на дланове и спречи настанак пликова.
СТАВИТЕ НАОЧАРЕ ЗА СУНЦЕ ИЛИ ЗАШТИТНЕ НАОЧАРЕ!  Оне ће заштитити ваше очи од сунца, прашине, крхотина, али и разних капљица које могу садржати штетне микроорганизме.

У ТОКУ ВОЖЊЕ

НА КОЛОВОЗУ УВЕК ВОЗИТЕ У ПРАВЦУ КРЕТАЊА САОБРАЋАЈА!
ПОШТУЈТЕ САОБРАЋАЈНЕ ПРОПИСЕ И СИГНАЛИЗАЦИЈУ!Не заборавите да је бицикл возило а ви сте возачи! Непоштовањем саобраћних павила можете довести у опасност себе и све остале учеснике у саобраћају.
УВЕК БУДИТЕ НА ОПРЕЗУ И СПРЕМНИ ДА РЕАГУЈЕТЕ! Не заборавите да рупе, боце, стакло, ивичњаци и решетке за канализацију представљају велики ризик од пада за бициклисте. Увек гледајте довољно далеко испред себе како бисте били у могућности да избегнете препреку или судар. Водите рачуна када возите поред паркираних аутомобила- имајте у виду да неко може изненада отворити врата возила.
СИГНАЛИЗИРАТЕ! Једини начин на који бициклисти могу комуницирати са осталим учесницима у саобраћају, пре свега возачима, јесте одговорајућом сигнализацијом рукама која преноси намере за окретањем или заустављањем, чинећи их безбеднијим за све.
ПОНАШАЈТЕ СЕ ПРЕДВИДИВО! Покушајте да не кривудате у току вожње. Препреке је потребно избегавати, али непажљива вожња и насумично кретање могу збунити или нервирати остале возаче, који неће бити у могућности правилно да реагују, чиме ћете и себе и њих довести у опасност.
ВОЗИТЕ У КОЛОНИ! било да сте на коловозу или на тротоару. Имајте у виду да на тај начин омогућавате безбедно мимоилажење, а уједно не сметате пешацима и не стварате гужву.
ОСТАВИТЕ ТЕХНОЛОГИЈУ ПО СТРАНИ! У току вожње избегавајте употребу мобилног телефона, као и слушање музике. Ношење слушалица вам смањује способност да адекватно чујете остале учеснике у саобраћају. ИМАЈТЕ У ВИДУ ДА СВАКО СКЛАЊАЊЕ РУКУ СА УПРАВЉАЧА ОМЕТА ВАШУ СТАБИЛНОСТ И МОЖЕ РЕЗУЛТОВАТИ ПАДОМ!

Увозите одговорно и у складу са својим могућностима!
одговорним понашањем заштитите и себе и друге!

Више текстова о овој теми

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351