Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода 2020.

zrtve saobracajnih nezgoda 2020Сваке године, треће недеље у новембру месецу обележава се Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода. Тај дан је посвећен сећању на милионе оних који су изгубили живот или били повређени у саобраћајним незгодама на путевима широм света, њиховим породицама, као и  одавању почасти свим припадницима хитних служби  и другим професионалцима који се свакога дана сусрећу и предано боре са последицама саобраћајног трауматизма.

Овај дан је веома значајан и за доносиоце одлука и све оне чији рад укључује спречавање настанка или одговор на последице саобраћајних незгода, будући да пружа прилику да се покаже огроман обим и утицај смртних исхода и повреда на путевима, како на појединца и његову породицу, тако и на друштво у целини, и позива на хитно предузимање заједничких акција како би се окончао губитак људских живота који је огроман а може се спречити.

Ове године Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода званично се обележава  у недељу, 15. новембра, под слоганом "Сети се. Подржи. УРАДИ“

Овај дан има дугу историју...

  • Од 1995. године организације жртава саобраћаја на путевима под окриљем Европске федерације жртава друмског саобраћаја (ФЕВР) заједно су обележавале овај дан - прво као Европски дан сећања, али ускоро и Светски дан, када су се придружиле невладине организације из Африке, Јужне Америке и Азије.
  • Десет година касније - 26. октобра 2005., уз помоћ снажне подршке Светске здравствене организације (СЗО) и земаља чланица УН Колаборације за безбедност на путевима, Генерална скупштина УН усвојила је Светски дан као „одговарајуће признање жртвама саобраћајних незгода и њиховим породицама“.
  • Данас се Светски дан обележава на свим континентима - не само од стране невладиних организација које се залажу за безбедност на путевима и жртава саобраћајних незгода, већ и од влада и свих повезаних и релевантних заинтересованих страна.

zrtve saobracajnih nezgoda 2020
Зашто постоји потреба за даном сећања на жртве саобраћајних незгода?

Смртни исходи и повреде на путевима су изненадни, насилни, трауматски догађаји, чији је утицај дуготрајан, a често и трајан. Сваке године милиони нових случајева повређених људи из свих крајева света додају се небројеним милионима који су већ претрпели повреде у саобраћајним незгодама Велики број жртава су млади људи, а многе саобраћајне незгоде су могле бити спречене.

На сваке 24 секунде једна особа изгуби живот у саобраћајним незгодама на путевима и неко остане без оца, мајке, сестре, брата, детета...

Најновији у низу извештаја СЗО о Глобалном стању безбедности на путевима указује на то да саобраћајне незгоде годишње однесу животе преко 1,35 милиона људи. Више од једне четвртине ових смртних случајева чине пешаци и бициклисти. Повреде у друмском саобраћају предстaвљају водећи узрок смрти деце и младих узраста од 5 до 29
година!

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, у протеклих пет година (2015-2019.) у саобраћајним незгодама у Републици Србији смртно је страдало 2.867 лица, док је 102.618 лица повређено (16.984 теже, 85.634 лакше). Највећи број погинулих били су возачи и путници у путничким возилима - 1.305, односно 46% од укупног броја погинулих, следе пешаци - 720, односно једна четвртина погинулих, затим бициклисти и моторизовани двоточкаши којих је било 277, односно 244, што чини 10%, односно 9% погинулих.

У Београду је у наведеном периоду погинуло 496 лица, док је 3.923 било теже, а 30.552 лакше повређено.

У августу 2020. новом резолуцијом Генералне скупштине УН-а проглашена је Друга деценија акције за безбедност на путевима 2021-2030, са амбициозним циљем да се спречи најмање 50% смртних случајева и повреда у друмском саобраћају.

Поред тога, резолуција подржава Стокхолмску декларацију, усвојену током Треће глобалне министарске конференције о безбедности на путевима у фебруару 2020. Она охрабрује владе да спроведу активности у знак подршке постизању 12 глобалних циљева перформанси безбедности на путевима и залаже се за политике које промовишу ходање, вожњу бициклом и еколошки прихватљиве начине кретања.

#WDoR2020

Циљеви Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода 2020 јесу пре свега постављање платформе намењене жртвама друмског саобраћаја и њиховим породицама у циљу:

  • потсећања на све погинуле и тешко повређене на путевима;
  • признавања есенцијалног рада хитних служби;
  • скретања пажње на неадекватан правни одговор на глобалном нивоу када је у питању утврђивање и санкционисање кривице за смртне случајеве и повреде на путу
  •   залагања за бољу подршку жртвама друмског саобраћаја и њиховим породицама;
  • промовисања акција заснованих на доказима како би спречиле и на крају зауставиле даље смртне исходе и повреде у саобраћају

Повреде у саобраћају и њихове последице могу бити спречене одговорним понашањем и избегавањем свих фактора ризика!

zrtve saobracajnih nezgoda 2020

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351