Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda 2020.

zrtve saobracajnih nezgoda 2020Svake godine, treće nedelje u novembru mesecu obeležava se Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.Taj dan je posvećen sećanju na milione onih koji su izgubili život ili bili povređeni u saobraćajnim nezgodama na putevima širom sveta, njihovim porodicama, kao i odavanju počasti svim pripadnicima hitnih službi i drugim profesionalcima koji se svakoga dana susreću i predano bore sa posledicama saobraćajnog traumatizma.

Ovaj dan je veoma značajan i za donosioce odluka i sve one čiji rad uključuje sprečavanje nastanka ili odgovor na posledice saobraćajnih nezgoda, budući da pruža priliku da se pokaže ogroman obim i uticaj smrtnih ishoda i povreda na putevima, kako na pojedinca i njegovu porodicu, tako i na društvo u celini, i poziva na hitno preduzimanje zajedničkih akcija kako bi se okončao gubitak ljudskih života koji je ogroman a može se sprečiti.

Ove godine Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda zvanično se obeležava u nedelju, 15. novembra, pod sloganom "Seti se. Podrži. URADI“

Ovaj dan ima dugu istoriju...

  • Od 1995. godine organizacije žrtava saobraćaja na putevima pod okriljem Evropske federacije žrtava drumskog saobraćaja (FEVR) zajedno su obeležavale ovaj dan - prvo kao Evropski dan sećanja, ali uskoro i Svetski dan, kada su se pridružile nevladine organizacije iz Afrike, Južne Amerike i Azije.
  • Deset godina kasnije - 26. oktobra 2005., uz pomoć snažne podrške Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i zemalja članica UN Kolaboracije za bezbednost na putevima, Generalna skupština UN usvojila je Svetski dan kao „odgovarajuće priznanje žrtvama saobraćajnih nezgoda i njihovim porodicama“.
  • Danas se Svetski dan obeležava na svim kontinentima - ne samo od strane nevladinih organizacija koje se zalažu za bezbednost na putevima i žrtava saobraćajnih nezgoda, već i od vlada i svih povezanih i relevantnih zainteresovanih strana.
zrtve saobracajnih nezgoda 2020
Zašto postoji potreba za danom sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda?

Smrtni ishodi i povrede na putevima su iznenadni, nasilni, traumatski događaji, čiji je uticaj dugotrajan, a često i trajan. Svake godine milioni novih slučajeva povređenih ljudi iz svih krajeva sveta dodaju se nebrojenim milionima koji su već pretrpeli povrede u saobraćajnim nezgodama Veliki broj žrtava su mladi ljudi, a mnoge saobraćajne nezgode su mogle biti sprečene.

Na svake 24 sekunde jedna osoba izgubi život u saobraćajnim nezgodama na putevima i neko ostane bez oca, majke, sestre, brata, deteta...

Najnoviji u nizu izveštaja SZO o Globalnom stanju bezbednosti na putevima ukazuje na to da saobraćajne nezgode godišnje odnesu živote preko 1,35 miliona ljudi. Više od jedne četvrtine ovih smrtnih slučajeva čine pešaci i biciklisti. Povrede u drumskom saobraćaju predstavljaju vodeći uzrok smrti dece i mladih uzrasta od 5 do 29 godina!

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, u proteklih pet godina (2015-2019.) u saobraćajnim nezgodama u Republici Srbiji smrtno je stradalo 2.867 lica, dok je 102.618 lica povređeno (16.984 teže, 85.634 lakše). Najveći broj poginulih bili su vozači i putnici u putničkim vozilima - 1.305, odnosno 46% od ukupnog broja poginulih, slede pešaci - 720, odnosno jedna četvrtina poginulih, zatim biciklisti i motorizovani dvotočkaši kojih je bilo 277, odnosno 244, što čini 10%, odnosno 9% poginulih.

U Beogradu je u navedenom periodu poginulo 496 lica, dok je 3.923 bilo teže, a 30.552 lakše povređeno.

U avgustu 2020. novom rezolucijom Generalne skupštine UN-a proglašena je Druga decenija akcije za bezbednost na putevima 2021-2030, sa ambicioznim ciljem da se spreči najmanje 50% smrtnih slučajeva i povreda u drumskom saobraćaju.

Pored toga, rezolucija podržava Stokholmsku deklaraciju, usvojenu tokom Treće globalne ministarske konferencije o bezbednosti na putevima u februaru 2020. Ona ohrabruje vlade da sprovedu aktivnosti u znak podrške postizanju 12 globalnih ciljeva performansi bezbednosti na putevima i zalaže se za politike koje promovišu hodanje, vožnju biciklom i ekološki prihvatljive načine kretanja.

#WDoR2020

Ciljevi Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda 2020 jesu pre svega postavljanje platforme namenjene žrtvama drumskog saobraćaja i njihovim porodicama u cilju:

  • potsećanja na sve poginule i teško povređene na putevima;
  • priznavanja esencijalnog rada hitnih službi;
  • skretanja pažnje na neadekvatan pravni odgovor na globalnom nivou kada je u pitanju utvrđivanje i sankcionisanje krivice za smrtne slučajeve i povrede na putu
  • zalaganja za bolju podršku žrtvama drumskog saobraćaja i njihovim porodicama;
  • promovisanja akcija zasnovanih na dokazima kako bi sprečile i na kraju zaustavile dalje smrtne ishode i povrede u saobraćaju

Povrede u saobraćaju i njihove posledice mogu biti sprečene odgovornim ponašanjem i izbegavanjem svih faktora rizika!

zrtve saobracajnih nezgoda 2020

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351