3. јун - Светски дан бицикла

covid bicikleСветски дан бицикла се, на иницијативу Светске бициклистичке алијансе, а уз подршку Уједињених нација, обележава 3. јуна.

Вожња бицикла има многобројне доказане бенефите по људски организам. Она утиче на побољшање нашег физичког али и психичког здравља - снижава крвини притисак, јача наше срце, побољшава функцију плућа, повећава потрошњу енергије чиме омогућава нашем огранизму да сагори вишак масти и регулише телесну тежину, одржава тонус наших мишића, пре свега ногу, седалне регије и стомака, а уједно смањује и ниво стреса и напетости.

Сходно свему наведеном смањује ризик од настанка гојазности, кардиоваскуларних и многих других хроничних обољења.

У тренутној ситуацији, када се готово све земље света увелико боре или се припремају за борбу са епидемијом вируса Covid-19, вожња бицикла декларисана је као један од најбезбеднијих видова транспорта. Социјална дистанца коју она пружа, као и боравак на отвореном простору, смањују могућност преноса инфекције и чине је мање ризичном у односу на вожњу аутомобилом или јавним превозом.

И сама Светска здравствена организација препоручује да се, кад год је то могуће, приликом одласка на посао или у набавку радије определите за шетњу или вожњу бицикла. То ће вам с једне стране омогућити одржавање физичке дистанце која представља једну од најзначајнијих мера у спречавању ширења инфекције Ковидом, а са друге стране вам омогућава да задовољите онај минимум потребе за свакодневном физичком активношћу, која је увек неопходна, а нарочито сада када велики број људи дуго времена проводи за рачунаром, и када је бављење спортом и рекреативним активностима ограничено.

covid bicikle

ПРЕДНОСТИ ВОЖЊЕ БИЦИКЛА У ДОБА КОРОНЕ

 • ИЗБЕГАВАЊЕ КОЛЕКТИВНОГ ПРЕВОЗА - ЗАШТИТА И СЕБЕ И ДРУГИХ!
 • БОРАВАК НА ОТВОРЕНОМ- МАЊИ РИЗИК ОД ИНФЕКЦИЈЕ!
 • БОЉЕ ПСИХОФИЗИЧКО СТАЊЕ!

Међутим, имајте у виду да сваки боравак ван куће, сваки контакт са другим људима, чак и у пролазу, повећава ризик да добијете или другоме пренесете инфекцију. Сходно томе, неопходно је да се пре, у току, и након сваке вожње бицикла адекватно заштитите.

 • ПРЕ И НАКОН СВАКЕ УПОТРЕБЕ БИЦИКЛА ПАЖЉИВО ДЕЗИНФИКУЈТЕ СВЕ ДЕЛОВЕ КОЈЕ ДОДИРУЈЕТЕ (ручице, сирену, кочнице, мењач брзина, седиште, корпу). Ово је веома важно када је у питању јавни бицикл, бицикл који се рентира или бицикл који делите са неким. Користите дезинфекционо средство или антибактеријске влажне марамице.
 • ПРЕ ВОЖЊЕ ОБАВЕЗНО ОПЕРИТЕ ИЛИ ДЕЗИНФИКУЈТЕ РУКЕ!
 • ТРУДИТЕ СЕ ДА У ТОКУ ВОЖЊЕ НЕ ДОДИРУЈЕТЕ ЛИЦЕ РУКАМА!
 • БИЦИКЛ ВОЗИТЕ САМИ ИЛИ У ДРУШТВУ ЧЛАНОВА ДОМАЋИНСТВА!
 • ИЗБЕГАВАЈТЕ ВОЖЊУ У ГРУПИ!
 • ИЗБЕГАВАЈТЕ ГУЖВУ И УСКЕ ТРАКЕ!
 • ДРЖИТЕ АДЕКВАТНО ОДСТОЈАЊЕ ! На раскрсницама и приликом сваког заустављања трудите се да одржите раздаљину од 2м у односу на друге. Уколико у току вожње желите да претекнете некога, претицање започните са безбедне удаљености.

ДА ЛИ БРЖЕ КРЕТАЊЕ ЗАХТЕВА ВЕЋУ ДИСТАНЦУ? Прелиминарни резултати истраживања спроведених у Белгији и Холандији у симулираним условима указала су да је препоручена социјална дистанца од два метра ефикасна уколико стојимо, било у затвореном простору или на отвореном, кад нема већих ваздушних струјања, али уједно сугеришу да ова дистанца треба да буде већа уколико се крећемо, односно да би приликом шетње она требало да буде намање 4м уколико се крећемо иза других особа, да они који трче треба да буду удаљени најмање 10м једни иза других, док се за бициклисте препоручује да, уколико возе умереном брзином, возе на дистаци од најмање 20м иза других. У сваком случају, непобитна је чињеница да што је већа дистанца и што је мањи број контаката са другима, ризик од преношења инфекције је мањи!

 • НАКОН ВОЖЊЕ БИЦИКЛА, А ПРЕ УЛАСКА У КУЋУ ГУМЕ ОБАВЕЗНО ОПЕРИТЕ ИЛИ ДЕЗИНФИКУЈТЕ!
 • Уколико бицикл уносите у кућу, водите рачуна да пре уласка у затворени простор дезинфикујете гуме вашег двотокаша средствима на бази алкохола или хлора.
 • НАКОН СВАКЕ ВОЖЊЕ ПОЖЕЉНО ЈЕ ДА СЕ ИСТУШИРАТЕ, ПРОМЕНИТЕ ОДЕЋУ, ОЧИСТИТЕ РУКАВИЦЕ, КАЦИГЕ, НАОЧАРЕ И ДРУГУ ОПРЕМУ ИЛИ ОДЕВНЕ ПРЕДМЕТЕ КОЈЕ СЕ КОРИСТИЛИ!

covid bicikle

Не заборавите да поред инфекције постоје и други ризици у току вожње, и сходно томе…

ВОЗИТЕ БЕЗБЕДНО! СМАЊИТЕ РИЗИК ОД ПОВРЕДА АДЕКВАТНОМ ОПРЕМОМ И БЕЗБЕДНИМ ПОНАШАЊЕМ! Бројни статистички подаци и истраживања указују да здравствени бенефити вожње бицикла 13-145 пута премашују ризик од повређивања. Али имајте у виду да могућност повређивања у току вожње бицикла увек постоји, и сходно томе, сваки пут када седамо на бицикл морамо предузети адекватне мере заштите, како бисмо настанак повреда свели на минимум. Ово је нарочито важно у садашњој ситуацији, када је велики део здравствених капацитета усмерен на лечење заражених ковидом и када свако непотребно повређивање које захтева болничко збрињавање додатно оптерећује здравствени кадар, а с друге стране може се десити да повређени дуже чека на збрињавање него у регуларним условима. Ношење заштитне опреме и поштовање саобраћајних прописа и мера безбедности ће значајно смањити вашу шансу да будете повређени.

ПРЕ ВОЖЊЕ

 • ПРОВЕРИТЕ ДА ЛИ ЈЕ ВАШ БИЦИКЛ ИСПРАВАН. Редовно одржавање бицикла је императив за безбедну вожњу, и сходно томе пре вожње проверите да ли кочнице раде, да ли су гуме довољно напумпане и сл.
 • НОСИТЕ АДЕКВАТНУ ЗАШТИТНУ ОПРЕМУ.
 • НОСИТЕ БИЦИКЛИСТИЧКУ КАЦИГУ ОДГОВАРАЈУЋЕ ВЕЛИЧИНЕ И ПРАВИЛНО ПРИЧВРШЋЕНУ- С обзиром да повреде главе представљају најчећи узрок фаталног повређивања код бициклиста, бициклистичка кацига је неоходан део опреме, који ризик од озбиљних повреда главе може смањити за 50%, а од повреда лица и врата за 33%.
 • НОСИТЕ ОДЕЋУ ЈАРКИХ БОЈА, попут жуте, црвене или наранџасте, како бисте на путу били лакше уочљиви.
 • НОСИТЕ АДЕКВАТНЕ БИЦИКЛИСТИЧКЕ РУКАВИЦЕ зато што су вишеструко корисне. Оне пре свега омогућавају да вам дланови не клизе са ручица бицикла услед знојења. У случају пада, рукавице ће заштитити ваше дланове од огреботина и посекотина, а уједно помажу да се у току вожње смањи притисак на дланове и спречи настанак пликова.
 • НОСИТЕ НАОЧАРЕ ЗА СУНЦЕ ИЛИ ЗАШТИТНЕ НАОЧАРЕ, које ће штитити ваше очи од сунца, прашине, крхотина, али и разних капљица које могу садржати штетне микроорганизме.

У ТОКУ ВОЖЊЕ

 • НА КОЛОВОЗУ ВОЗИТЕ У ПРАВЦУ КРЕТАЊА САОБРАЋАЈА!
 • ПОШТУЈТЕ САОБРАЋАЈНЕ ПРОПИСЕ И СИГНАЛИЗАЦИЈУ!- не заборавите да је бицикл возило а ви сте возачи! Непоштовањем саобраћних павила можете довести у опасност себе и све остале учеснике у саобраћају.
 • УВЕК БУДИТЕ НА ОПРЕЗУ И СПРЕМНИ ДА РЕАГУЈЕТЕ! Не заборавите да рупе, боце, стакло, ивичњаци и решетке за канализацију представљају велики ризик од пада за бициклисте. Увек гледајте довољно далеко испред себе како бисте биили у могућности да направите маневар избегавања или се зауставите на време како бисте избегли препреку или судар. Водите рачуна када возите поред паркираних аутомобила- имајте у виду да неко може изненада отворити врата возила.
 • СИГНАЛИЗИРАТЕ! Једини начин на који бициклисти могу комуницирати са осталим учесницима у саобраћају, пре свега возачима, јесте одговорајућом сигнализацијом рукама која преноси намере за окретањем или заустављањем, чинец́и их безбеднијим за све.
 • ПОНАШАЈТЕ СЕ ПРЕДВИДИВО! Покушајте да не кривудате у току вожње. Препреке је потребно избегавати, али непажљива вожња и насумично кретање могу збунити или нервирати остале возаче, који неће бити у могућности правилно да реагују, чиме ћете и себе и њих довести у опасност.
 • ВОЗИТЕ У КОЛОНИ, било да сте на коловозу или на тротоару. Имајте у виду да на тај начин омогућавате безбедно мимоилажење, а уједно не сметате пешацима и не стварате гужву.
 • ОСТАВИТЕ ТЕХНОЛОГИЈУ ПО СТРАНИ! Без обзира да ли путујете на посао или се рекреирате, док возите избегавајте употребу мобилног телефона, као и слушање музике. Ношење слушалица вам смањује способност да адекватно чујете остале учеснике у саобраћају. Поред тога, свако склањање руку са управљача било да бисте променили јачину звука, изабрали другу песму или прихватили / одбили позив на мобилном телефону омета вашу стабилност и може резултовати падом.

БИЦИКЛ ВОЗИТЕ ОДГОВОРНО И У СКЛАДУ СА СВОЈИМ МОГУЋНОСТИМА! Имајте на уму да ово није прави тренутак да испитујете границе своје издржљивости!

Опширније о Светском дану бицикла можете погледати на следећим линковима:

https://www.worldcyclingalliance.org/advocacy/celebrate-world-bicycle-day-on-june-3rd/

https://www.un.org/en/observances/bicycle-day

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351