3. jun - Svetski dan bicikla

covid bicikleSvetski dan bicikla se, na inicijativu Svetske biciklističke alijanse, a uz podršku Ujedinjenih nacija, obeležava 3. juna.

Vožnja bicikla ima mnogobrojne dokazane benefite po ljudski organizam. Ona utiče na poboljšanje našeg fizičkog ali i psihičkog zdravlja - snižava krvini pritisak, jača naše srce, poboljšava funkciju pluća, povećava potrošnju energije čime omogućava našem ogranizmu da sagori višak masti i reguliše telesnu težinu, održava tonus naših mišića, pre svega nogu, sedalne regije i stomaka, a ujedno smanjuje i nivo stresa i napetosti.

Shodno svemu navedenom smanjuje rizik od nastanka gojaznosti, kardiovaskularnih i mnogih drugih hroničnih oboljenja.

U trenutnoj situaciji, kada se gotovo sve zemlje sveta uveliko bore ili se pripremaju za borbu sa epidemijom virusa Covid-19, vožnja bicikla deklarisana je kao jedan od najbezbednijih vidova transporta. Socijalna distanca koju ona pruža, kao i boravak na otvorenom prostoru, smanjuju mogućnost prenosa infekcije i čine je manje rizičnom u odnosu na vožnju automobilom ili javnim prevozom.

I sama Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se, kad god je to moguće, prilikom odlaska na posao ili u nabavku radije opredelite za šetnju ili vožnju bicikla. To će vam s jedne strane omogućiti održavanje fizičke distance koja predstavlja jednu od najznačajnijih mera u sprečavanju širenja infekcije Kovidom, a sa druge strane vam omogućava da zadovoljite onaj minimum potrebe za svakodnevnom fizičkom aktivnošću, koja je uvek neophodna, a naročito sada kada veliki broj ljudi dugo vremena provodi za računarom, i kada je bavljenje sportom i rekreativnim aktivnostima ograničeno.

covid bicikle

PREDNOSTI VOŽNJE BICIKLA U DOBA KORONE

 • IZBEGAVANJE KOLEKTIVNOG PREVOZA- ZAŠTITA I SEBE I DRUGIH!
 • BORAVAK NA OTVORENOM- MANJI RIZIK OD INFEKCIJE!
 • BOLJE PSIHOFIZIČKO STANJE!

Međutim, imajte u vidu da svaki boravak van kuće, svaki kontakt sa drugim ljudima, čak i u prolazu, povećava rizik da dobijete ili drugome prenesete infekciju. Shodno tome, neophodno je da se pre, u toku, i nakon svake vožnje bicikla adekvatno zaštitite.

 • PRE I NAKON SVAKE UPOTREBE BICIKLA PAŽLJIVO DEZINFIKUJTE SVE DELOVE KOJE DODIRUJETE (ručice, sirenu, kočnice, menjač brzina, sedište, korpu). Ovo je veoma važno kada je u pitanju javni bicikl, bicikl koji se rentira ili bicikl koji delite sa nekim. Koristite dezinfekciono sredstvo ili antibakterijske vlažne maramice.
 • PRE VOŽNJE OBAVEZNO OPERITE ILI DEZINFIKUJTE RUKE!
 • TRUDITE SE DA U TOKU VOŽNJE NE DODIRUJETE LICE RUKAMA!
 • BICIKL VOZITE SAMI ILI U DRUŠTVU ČLANOVA DOMAĆINSTVA!
 • IZBEGAVAJTE VOŽNJU U GRUPI!
 • IZBEGAVAJTE GUŽVU I USKE TRAKE!
 • DRŽITE ADEKVATNO ODSTOJANJE ! Na raskrsnicama i prilikom svakog zaustavljanja trudite se da održite razdaljinu od 2m u odnosu na druge. Ukoliko u toku vožnje želite da preteknete nekoga, preticanje započnite sa bezbedne udaljenosti.

DA LI BRŽE KRETANJE ZAHTEVA VEĆU DISTANCU? Preliminarni rezultati istraživanja sprovedenih u Belgiji i Holandiji u simuliranim uslovima ukazala su da je preporučena socijalna distanca od dva metra efikasna ukoliko stojimo, bilo u zatvorenom prostoru ili na otvorenom, kad nema većih vazdušnih strujanja, ali ujedno sugerišu da ova distanca treba da bude veća ukoliko se krećemo, odnosno da bi prilikom šetnje ona trebalo da bude namanje 4m ukoliko se krećemo iza drugih osoba, da oni koji trče treba da budu udaljeni najmanje 10m jedni iza drugih, dok se za bicikliste preporučuje da, ukoliko voze umerenom brzinom, voze na distaci od najmanje 20m iza drugih. U svakom slučaju, nepobitna je činjenica da što je veća distanca i što je manji broj kontakata sa drugima, rizik od prenošenja infekcije je manji!

 • NAKON VOŽNJE BICIKLA, A PRE ULASKA U KUĆU GUME OBAVEZNO OPERITE ILI DEZINFIKUJTE!
 • Ukoliko bicikl unosite u kuću, vodite računa da pre ulaska u zatvoreni prostor dezinfikujete gume vašeg dvotokaša sredstvima na bazi alkohola ili hlora.
 • NAKON SVAKE VOŽNJE POŽELJNO JE DA SE ISTUŠIRATE, PROMENITE ODEĆU, OČISTITE RUKAVICE, KACIGE, NAOČARE I DRUGU OPREMU ILI ODEVNE PREDMETE KOJE SE KORISTILI!

covid bicikle

Ne zaboravite da pored infekcije postoje i drugi rizici u toku vožnje, i shodno tome…

VOZITE BEZBEDNO! SMANJITE RIZIK OD POVREDA ADEKVATNOM OPREMOM I BEZBEDNIM PONAŠANJEM! Brojni statistički podaci i istraživanja ukazuju da zdravstveni benefiti vožnje bicikla 13-145 puta premašuju rizik od povređivanja. Ali imajte u vidu da mogućnost povređivanja u toku vožnje bicikla uvek postoji, i shodno tome, svaki put kada sedamo na bicikl moramo preduzeti adekvatne mere zaštite, kako bismo nastanak povreda sveli na minimum. Ovo je naročito važno u sadašnjoj situaciji, kada je veliki deo zdravstvenih kapaciteta usmeren na lečenje zaraženih kovidom i kada svako nepotrebno povređivanje koje zahteva bolničko zbrinjavanje dodatno opterećuje zdravstveni kadar, a s druge strane može se desiti da povređeni duže čeka na zbrinjavanje nego u regularnim uslovima. Nošenje zaštitne opreme i poštovanje saobraćajnih propisa i mera bezbednosti će značajno smanjiti vašu šansu da budete povređeni.

PRE VOŽNJE

 • PROVERITE DA LI JE VAŠ BICIKL ISPRAVAN. Redovno održavanje bicikla je imperativ za bezbednu vožnju, i shodno tome pre vožnje proverite da li kočnice rade, da li su gume dovoljno napumpane i sl.
 • NOSITE ADEKVATNU ZAŠTITNU OPREMU.
 • NOSITE BICIKLISTIČKU KACIGU ODGOVARAJUĆE VELIČINE I PRAVILNO PRIČVRŠĆENU- S obzirom da povrede glave predstavljaju najčeći uzrok fatalnog povređivanja kod biciklista, biciklistička kaciga je neohodan deo opreme, koji rizik od ozbiljnih povreda glave može smanjiti za 50%, a od povreda lica i vrata za 33%.
 • NOSITE ODEĆU JARKIH BOJA, poput žute, crvene ili narandžaste, kako biste na putu bili lakše uočljivi.
 • NOSITE ADEKVATNE BICIKLISTIČKE RUKAVICE zato što su višestruko korisne. One pre svega omogućavaju da vam dlanovi ne klize sa ručica bicikla usled znojenja. U slučaju pada, rukavice će zaštititi vaše dlanove od ogrebotina i posekotina, a ujedno pomažu da se u toku vožnje smanji pritisak na dlanove i spreči nastanak plikova.
 • NOSITE NAOČARE ZA SUNCE ILI ZAŠTITNE NAOČARE, koje će štititi vaše oči od sunca, prašine, krhotina, ali i raznih kapljica koje mogu sadržati štetne mikroorganizme.

U TOKU VOŽNJE

 • NA KOLOVOZU VOZITE U PRAVCU KRETANJA SAOBRAĆAJA!
 • POŠTUJTE SAOBRAĆAJNE PROPISE I SIGNALIZACIJU!- ne zaboravite da je bicikl vozilo a vi ste vozači! Nepoštovanjem saobraćnih pavila možete dovesti u opasnost sebe i sve ostale učesnike u saobraćaju.
 • UVEK BUDITE NA OPREZU I SPREMNI DA REAGUJETE! Ne zaboravite da rupe, boce, staklo, ivičnjaci i rešetke za kanalizaciju predstavljaju veliki rizik od pada za bicikliste. Uvek gledajte dovoljno daleko ispred sebe kako biste biili u mogućnosti da napravite manevar izbegavanja ili se zaustavite na vreme kako biste izbegli prepreku ili sudar. Vodite računa kada vozite pored parkiranih automobila- imajte u vidu da neko može iznenada otvoriti vrata vozila.
 • SIGNALIZIRATE! Jedini način na koji biciklisti mogu komunicirati sa ostalim učesnicima u saobraćaju, pre svega vozačima, jeste odgovorajućom signalizacijom rukama koja prenosi namere za okretanjem ili zaustavljanjem, čineći ih bezbednijim za sve.
 • PONAŠAJTE SE PREDVIDIVO! Pokušajte da ne krivudate u toku vožnje. Prepreke je potrebno izbegavati, ali nepažljiva vožnja i nasumično kretanje mogu zbuniti ili nervirati ostale vozače, koji neće biti u mogućnosti pravilno da reaguju, čime ćete i sebe i njih dovesti u opasnost.
 • VOZITE U KOLONI, bilo da ste na kolovozu ili na trotoaru. Imajte u vidu da na taj način omogućavate bezbedno mimoilaženje, a ujedno ne smetate pešacima i ne stvarate gužvu.
 • OSTAVITE TEHNOLOGIJU PO STRANI! Bez obzira da li putujete na posao ili se rekreirate, dok vozite izbegavajte upotrebu mobilnog telefona, kao i slušanje muzike. Nošenje slušalica vam smanjuje sposobnost da adekvatno čujete ostale učesnike u saobraćaju. Pored toga, svako sklanjanje ruku sa upravljača bilo da biste promenili jačinu zvuka, izabrali drugu pesmu ili prihvatili / odbili poziv na mobilnom telefonu ometa vašu stabilnost i može rezultovati padom.

BICIKL VOZITE ODGOVORNO I U SKLADU SA SVOJIM MOGUĆNOSTIMA! Imajte na umu da ovo nije pravi trenutak da ispitujete granice svoje izdržljivosti!

Opširnije o Svetskom danu bicikla možete pogledati na sledećim linkovima:

https://www.worldcyclingalliance.org/advocacy/celebrate-world-bicycle-day-on-june-3rd/

https://www.un.org/en/observances/bicycle-day

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351