Безбедна вожња у доба короне - одговорност на првом месту!

sudar

Повреде у саобраћају и последице саобраћајних незгода представљају велико оптерећење здравственог система, чак и у најмириније време. У Србији сваке године више од 550 особа изгуби живот, а  преко 20.000 бива лакше или теже повређено у саобраћајним незгодама. Оне су један од водећих узрока повређивања и смрти младог и радно активног становништва.

Сваке године четврта недеља у месецу априлу посвећена је превенцији повреда у саобраћају, а ове године, у складу са новонасталим околностима, значај превенције још више долази до изражаја.

У тренуцима када наш здравствени систем улаже изузетне напоре у циљу спречавања ширења инфекције вирусом Covid-19, последња ствар која је потребна нашим здравственим установама јесу додатна повређивања, пре свега тешке повреде попут оних које се најчешће дешавају у саобраћајним незгодама.

posledice saobracajnih nezgoda

Извор: Центар за превенцију И контролу болести, Атланта,САД

Сви они који се питају накоји начин могу помоћи здравственом систему у борби против овог вируса, могу започети са најлакшим поступцима, а то је управо растерећење здравственог система од збрињавања оних стања која се понашањем могу спречити, попут повреда у саобраћају, и то веома једноставним поступцима као што је безбедна вожња. Пажња за воланом је увек неопходна, али током тренутне глобалне кризе јавног здравља она је важнија него икад.

Везивање сигурносних појасева, поштовање ограничења брзине, употреба кацига, избегавање коришћења мобилних телефона и избегавање вожње под утицајем алкохола и других психоактивних супстанци су начини понашања који могу помоц́и у спасавању живота возача и њихових путника и умањити утицај Covid-19.

Међутим, и поред свих препорука за безбедну вожњу имајте у виду да је најважније да у овом тренутку поштујемо препоруке епидемиолога и наш боравак напољу сведемо на најмању могућу меру!

НЕ ЗАБОРАВИТЕ - САОБРАЋАЈНЕ НЕЗГОДЕ СЕ МОГУ СПРЕЧИТИ, и треба да учинимо све како бисмо их избегли, поготово у овом тренутку!

Будите одговорни због себе и за добро свих других

 

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351