Bezbedna vožnja u doba korone - odgovornost na prvom mestu!

sudarPovrede u saobraćaju i posledice saobraćajnih nezgoda predstavljaju veliko opterećenje zdravstvenog sistema, čak i u najmirinije vreme. U Srbiji svake godine više od 550 osoba izgubi život, a  preko 20.000 biva lakše ili teže povređeno u saobraćajnim nezgodama. One su jedan od vodećih uzroka povređivanja i smrti mladog i radno aktivnog stanovništva.

Svake godine četvrta nedelja u mesecu aprilu posvećena je prevenciji povreda u saobraćaju, a ove godine, u skladu sa novonastalim okolnostima, značaj prevencije još više dolazi do izražaja.

U trenucima kada naš zdravstveni sistem ulaže izuzetne napore u cilju sprečavanja širenja infekcije virusom Covid-19, poslednja stvar koja je potrebna našim zdravstvenim ustanovama jesu dodatna povređivanja, pre svega teške povrede poput onih koje se najčešće dešavaju u saobraćajnim nezgodama.

posledice saobracajnih nezgoda

Izvor: Centar za prevenciju I kontrolu bolesti, Atlanta,SAD

Svi oni koji se pitaju nakoji način mogu pomoći zdravstvenom sistemu u borbi protiv ovog virusa, mogu započeti sa najlakšim postupcima, a to je upravo rasterećenje zdravstvenog sistema od zbrinjavanja onih stanja koja se ponašanjem mogu sprečiti, poput povreda u saobraćaju, i to veoma jednostavnim postupcima kao što je bezbedna vožnja. Pažnja za volanom je uvek neophodna, ali tokom trenutne globalne krize javnog zdravlja ona je važnija nego ikad.

Vezivanje sigurnosnih pojaseva, poštovanje ograničenja brzine, upotreba kaciga, izbegavanje korišćenja mobilnih telefona i izbegavanje vožnje pod uticajem alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci su načini ponašanja koji mogu pomoći u spasavanju života vozača i njihovih putnika i umanjiti uticaj Covid-19.

Međutim, i pored svih preporuka za bezbednu vožnju imajte u vidu da je najvažnije da u ovom trenutku poštujemo preporuke epidemiologa i naš boravak napolju svedemo na najmanju moguću meru!

NE ZABORAVITE - SAOBRAĆAJNE NEZGODE SE MOGU SPREČITI, i treba da učinimo sve kako bismo ih izbegli, pogotovo u ovom trenutku!

Budite odgovorni zbog sebe i za dobro svih drugih!

 

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351