Започните одмор на безбедан начин - Савети за безбедну вожњу

вожњаСа почетком летњег распуста и сезоне годишњих одмора велики број наших суграђана се већ упутио или планира да се ускоро упути на одмор на неку од дестинација које често подразумевају и вишечасовну вожњу до истих. Нажалост, неминовни пратилац повећаног броја путовања јесте и пораст броја саобраћајних незгода на путевима, које неретко резултују тешким повредама или фаталним последицама.

Сопствена безбедност, безбедност најближих, али и свих других учесника у саобраћају, је нешто што возачи у сваком тренутку морају имати на уму. Без обзира на возачко умеће и дужину возачког стажа, с времена на време неопходно је подсетити се основних правила безбедности у току вожње, нарочито када су у питању дужа путовања.

Како бисте безбедно стигли на жељену дестинацију придржавајте се савета који ће ваше путовање учити пријатнијим и безбеднијим.

ПРЕ ПОЛАСКА НА ПУТ...

ПРОВЕРИТЕ ИСПРАВНОСТ ВОЗИЛА!

Поред редовних сервиса, пре поласка на пут обратите пажњу и на све оне детаље које се у журби могу превидети - проверите да ли имате довољну количину уља и других течности за возило, да ли су гуме адекватно напумпане, да ли брисачи и светлосна сигнализација адекватно раде и сл.

УНАПРЕД ИСПЛАНИРАЈТЕ РУТУ ПУТОВАЊА

Пре пута проучите руту којом ћете се кретати до жељене дестинације како би вам путовање било што једноставније и угодније, и како покушаји проналажења правог пута у току саме вожње не би реметили вашу концентрацију и додатно вас раздраживали, чиме бисте могли угрозити своју и безбедност других у саобраћају.

ИНФОРМИШИТЕ СЕ О ВРЕМЕНСКИМ ПРИЛИКАМА НА ПУТУ

Трудите се да на пут не крећете уколико су најављени лоши временски услови - попут временских непогода - јаких пљускова са грмљавимом, олујног ветра, града и слично, али имајте на уму да и велике врућине представљају ризик по безбедну вожњу, јер много брже доводе до умора и исцрпљености.

КРЕНИТЕ НА ПУТ ОДМОРНИ!

Умор је узрочник сваке треће саобраћајне незгоде на путевима, а неминован је пратилац дугих вожњи, нарочито у ноћним и неповољним климатским условима, попут великих врућина. Његов најчешћи узрок јесте недостатак квалитетног и временски довољног сна.

Како бисте спречили или одложили настанак умора у току вожње, пре путовања се добро наспавајте и одморите, не конзумирајте тешку храну и алкохол, и трудите се да избегавате ноћну и вожњу у неповољним климатским условима!

НЕМОЈТЕ ВОЗИТИ ПОД УТИЦАЈЕМ ПСИХОАКТИВНИХ СУПСТАНЦИ - На пут никако немојте кретати уколико сте конзумирали алкохол или друге психоактивне супстанце, укључујући и лекове који имају доказани или могући ефекат на безбедну вожњу.

У ВОЗИЛУ...

ВЕЖИТЕ СЕ

Употреба сигурносног појаса је императив за сваког путника у возилу, било да је на месту возача, сувозача или путника на задњем седишту. У случају настанка саобраћајне незгоде сигурносни појасеви су ти који у великом броју случајева праве разлику између фаталних и нефаталних исхода, односно тежег и лакшег повређивања.

Према подацима Светске здравствене организације, употреба сигурносних појасева за возаче и путнике на предњим седиштима смањује ризик од смртног исхода за готово 50%, док за путнике на задњим седиштима тај проценат у појединим деловима света износи и до 75%.

ВОДИТЕ РАЧУНА О БЕЗБЕДНОСТИ ДЕЦЕ У ВОЗИЛУ!

На нашим путевима деца највише страдају као путници у возилима, а један од најчешћих разлога је некоришћење, односно неправилно коришћење ауто-седишта и друге безбедносне опреме за превоз деце у возилу.

Како би Ваше дете било максимално безбедно треба да га превозите у атестираном и правилно постављеном ауто-седишту, које одговара узрасту (тежини и висини) Вашег детета, и у коме је дете сваки пут правилно везано.

Дете се може везати сигурносним појасом без употребе ауто-седишта, када постигне тежину од 36 кг или висину од 150 цм.

У ТОКУ ПУТОВАЊА...

ВОЗИТЕ СИГУРНО А НЕ БРЗО!

Придржавајте се постојећих ограничења брзине. Имајте на уму да је вожња непрописном и неприлагођеном брзином узрочник сваког другог смртног исхода у саобраћајним незгодама. Са сваким километром брзине веће од дозвољене, расте шанса да изазовете саобраћајну незгоду.

Брзину обавезно прилагодите временским условима на путу. У случају лоших временских услова неопходан је додатни опрез, а брзина треба да буде прилагођена стању на коловозу.

ПРАВИТЕ АДЕКВАТНЕ ПАУЗЕ!

Како бисте избегли умор за воланом, а ваши сапутници укоченост изазвану дугим седењем, на свака два сата правите паузе од најмање 15 минута, чак и у ситуацијама када вам се чини да можете да возите даље.

Проветравање возила, лагана шетња и истезање, као и унос довољне количине течности, отклониће прве симптоме и знаке физичког и менталног замора, који се обично јављају након другог сата вожње.

НЕМОЈТЕ КОРИСТИТИ МОБИЛНИ ТЕЛЕФОН И ИЗБЕГАВАЈТЕ СВЕ ШТО ВАМ МОЖЕ ОМЕТАТИ КОНЦЕНТРАЦИЈУ У ТОКУ ВОЖЊЕ!

Током путовања трудите се да будете максимално концентрисани. Употреба мобилног телефона- разговор и куцање порука на телефону- један је од значајнх фактора ризика за настанак саобраћајних незгода, али не и једина опасна сметња коју возачи треба да избегавају док управљају возилом. Промена ЦД-а, конзумирање хране и пића у току вожње и интензивна интеракција (разговор) са путницима само су неки од примера ометања које би требало да избегавате у току вожње.

ПОШТУЈТЕ СВА ПРАВИЛА САОБРАЋАЈА И САОБРАЋАЈНУ СИГНАЛИЗАЦИЈУ НА ПУТУ И ТРУДИТЕ СЕ

ДА БУДЕТЕ СТРПЉИВИ!

Многе саобраћајне незгоде изазване су од стране нестрпљивих возача који су журили да стигну од тачке А до тачке Б.

Време проведено на путу је свакако важно и представља значајан фактор који одређује угодност једног путовања, али имајте на уму да је безбедност важнија. Уколико будете били актер саобраћајног удеса, ма како он мали и без последица био, свакако ће вам бити потребно много више времена да стигнете на жељену дестинацију, него да сте возили лагано и стрпљиво.

Сваки пут када пожелите да убрзате пут до жељене дестинације, сетите се да је ипак најважније да тамо безбедно стигнете са читавом својом породицом!

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351