Započnite odmor na bezbedan način - Saveti za bezbednu vožnju

вожњаSa početkom letnjeg raspusta i sezone godišnjih odmora veliki broj naših sugrađana se već uputio ili planira da se uskoro uputi na odmor na neku od destinacija koje često podrazumevaju i višečasovnu vožnju do istih. Nažalost, neminovni pratilac povećanog broja putovanja jeste i porast broja saobraćajnih nezgoda na putevima, koje neretko rezultuju teškim povredama ili fatalnim posledicama.

Sopstvena bezbednost, bezbednost najbližih, ali i svih drugih učesnika u saobraćaju, je nešto što vozači u svakom trenutku moraju imati na umu. Bez obzira na vozačko umeće i dužinu vozačkog staža, s vremena na vreme neophodno je podsetiti se osnovnih pravila bezbednosti u toku vožnje, naročito kada su u pitanju duža putovanja.

Kako biste bezbedno stigli na željenu destinaciju pridržavajte se saveta koji će vaše putovanje učiti prijatnijim i bezbednijim.

PRE POLASKA NA PUT...

PROVERITE ISPRAVNOST VOZILA!

Pored redovnih servisa, pre polaska na put obratite pažnju i na sve one detalje koje se u žurbi mogu prevideti - proverite da li imate dovoljnu količinu ulja i drugih tečnosti za vozilo, da li su gume adekvatno napumpane, da li brisači i svetlosna signalizacija adekvatno rade i sl.

UNAPRED ISPLANIRAJTE RUTU PUTOVANJA

Pre puta proučite rutu kojom ćete se kretati do željene destinacije kako bi vam putovanje bilo što jednostavnije i ugodnije, i kako pokušaji pronalaženja pravog puta u toku same vožnje ne bi remetili vašu koncentraciju i dodatno vas razdraživali, čime biste mogli ugroziti svoju i bezbednost drugih u saobraćaju.

INFORMIŠITE SE O VREMENSKIM PRILIKAMA NA PUTU

Trudite se da na put ne krećete ukoliko su najavljeni loši vremenski uslovi - poput vremenskih nepogoda - jakih pljuskova sa grmljavimom, olujnog vetra, grada i slično, ali imajte na umu da i velike vrućine predstavljaju rizik po bezbednu vožnju, jer mnogo brže dovode do umora i iscrpljenosti.

KRENITE NA PUT ODMORNI!

Umor je uzročnik svake treće saobraćajne nezgode na putevima, a neminovan je pratilac dugih vožnji, naročito u noćnim i nepovoljnim klimatskim uslovima, poput velikih vrućina. Njegov najčešći uzrok jeste nedostatak kvalitetnog i vremenski dovoljnog sna.

Kako biste sprečili ili odložili nastanak umora u toku vožnje, pre putovanja se dobro naspavajte i odmorite, ne konzumirajte tešku hranu i alkohol, i trudite se da izbegavate noćnu i vožnju u nepovoljnim klimatskim uslovima!

NEMOJTE VOZITI POD UTICAJEM PSIHOAKTIVNIH SUPSTANCI - Na put nikako nemojte kretati ukoliko ste konzumirali alkohol ili druge psihoaktivne supstance, uključujući i lekove koji imaju dokazani ili mogući efekat na bezbednu vožnju.

U VOZILU...

VEŽITE SE

Upotreba sigurnosnog pojasa je imperativ za svakog putnika u vozilu, bilo da je na mestu vozača, suvozača ili putnika na zadnjem sedištu. U slučaju nastanka saobraćajne nezgode sigurnosni pojasevi su ti koji u velikom broju slučajeva prave razliku između fatalnih i nefatalnih ishoda, odnosno težeg i lakšeg povređivanja.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, upotreba sigurnosnih pojaseva za vozače i putnike na prednjim sedištima smanjuje rizik od smrtnog ishoda za gotovo 50%, dok za putnike na zadnjim sedištima taj procenat u pojedinim delovima sveta iznosi i do 75%.

VODITE RAČUNA O BEZBEDNOSTI DECE U VOZILU!

Na našim putevima deca najviše stradaju kao putnici u vozilima, a jedan od najčešćih razloga je nekorišćenje, odnosno nepravilno korišćenje auto-sedišta i druge bezbednosne opreme za prevoz dece u vozilu.

Kako bi Vaše dete bilo maksimalno bezbedno treba da ga prevozite u atestiranom i pravilno postavljenom auto-sedištu, koje odgovara uzrastu (težini i visini) Vašeg deteta, i u kome je dete svaki put pravilno vezano.

Dete se može vezati sigurnosnim pojasom bez upotrebe auto-sedišta, kada postigne težinu od 36 kg ili visinu od 150 cm.

U TOKU PUTOVANJA...

VOZITE SIGURNO A NE BRZO!

Pridržavajte se postojećih ograničenja brzine. Imajte na umu da je vožnja nepropisnom i neprilagođenom brzinom uzročnik svakog drugog smrtnog ishoda u saobraćajnim nezgodama. Sa svakim kilometrom brzine veće od dozvoljene, raste šansa da izazovete saobraćajnu nezgodu.

Brzinu obavezno prilagodite vremenskim uslovima na putu. U slučaju loših vremenskih uslova neophodan je dodatni oprez, a brzina treba da bude prilagođena stanju na kolovozu.

PRAVITE ADEKVATNE PAUZE!

Kako biste izbegli umor za volanom, a vaši saputnici ukočenost izazvanu dugim sedenjem, na svaka dva sata pravite pauze od najmanje 15 minuta, čak i u situacijama kada vam se čini da možete da vozite dalje.

Provetravanje vozila, lagana šetnja i istezanje, kao i unos dovoljne količine tečnosti, otkloniće prve simptome i znake fizičkog i mentalnog zamora, koji se obično javljaju nakon drugog sata vožnje.

NEMOJTE KORISTITI MOBILNI TELEFON I IZBEGAVAJTE SVE ŠTO VAM MOŽE OMETATI KONCENTRACIJU U TOKU VOŽNJE!

Tokom putovanja trudite se da budete maksimalno koncentrisani. Upotreba mobilnog telefona- razgovor i kucanje poruka na telefonu- jedan je od značajnh faktora rizika za nastanak saobraćajnih nezgoda, ali ne i jedina opasna smetnja koju vozači treba da izbegavaju dok upravljaju vozilom. Promena CD-a, konzumiranje hrane i pića u toku vožnje i intenzivna interakcija (razgovor) sa putnicima samo su neki od primera ometanja koje bi trebalo da izbegavate u toku vožnje.

POŠTUJTE SVA PRAVILA SAOBRAĆAJA I SAOBRAĆAJNU SIGNALIZACIJU NA PUTU I TRUDITE SE

DA BUDETE STRPLJIVI!

Mnoge saobraćajne nezgode izazvane su od strane nestrpljivih vozača koji su žurili da stignu od tačke A do tačke B.

Vreme provedeno na putu je svakako važno i predstavlja značajan faktor koji određuje ugodnost jednog putovanja, ali imajte na umu da je bezbednost važnija. Ukoliko budete bili akter saobraćajnog udesa, ma kako on mali i bez posledica bio, svakako će vam biti potrebno mnogo više vremena da stignete na željenu destinaciju, nego da ste vozili lagano i strpljivo.

Svaki put kada poželite da ubrzate put do željene destinacije, setite se da je ipak najvažnije da tamo bezbedno stignete sa čitavom svojom porodicom.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351