Umor - faktor rizika za bezbednu vožnju

возач спавањеDolaskom lepog vremena i uskršnjih i prvomajskih praznika veliki broj naših sugrađana će se truditi da predstojeće slobodne dane iskoristi za neko kraće ili duže putovanje u društvu svojih najmilijih. Mnogi će se opredeliti za put sopstvenim vozilom, i u tom slučaju trebalo bi da učine sve kako bi sebe i svoju porodicu bezbedno prevezli do željenog odredišta i nazad.

Vožnja predstavlja izuzetno napornu aktivnost koja zahteva stalnu koncentraciju, brze reflekse i dobru psihomotornu koordinaciju, i shodno tome umara, kao i svaki drugi rad, čak mnogo više ukoliko uzmemo u obzir da često traje i po nekoliko časova ili se odvija u nepovoljnim vremenskim uslovima. Ukoliko se umor u vožnji ne prepozna, on može imati kobne posledice. Svaka treća saobraćajna nezgoda nastaje usled umora vozača, pri čemu je on ili zaspao ili neadekvatno reagovao, tako da umor, uz brzinu i konzumiranje alkohola, predstavlja jedan od najznačajnijih faktora rizika za bezbednu vožnju.

ŠTA IZAZIVA UMOR U TOKU VOŽNJE?

Umor je neminovan pratilac vožnje i on se javlja već nakon drugog sata, najčešće između drugog i sedmog sata, odnosno nakon pređenih 200 do 500 km. Sve zavisi po kakvom se putu vozi, kakvi su vremenski uslovi, koje je doba dana, kao i koliko ste bili odmorni kada ste započeli vožnju.

Umor tokom vožnje nastaje usled, pre svega psihičkog naprezanja vozača, zbog pojačane pažnje radi izbegavanja opasnosti i ispravnog i brzog reagovanja u rešavanju rizičnih situacija u saobraćaju. Osim psihološkog naprezanja i fiziološkog trošenja energije koji vremenom dovode do umora, on može nastati kao posledica nedostatka kvalitetnog sna. Najčešće se javlja u toku vožnje u vreme predviđeno za spavanje (između 1.00 i 6.00 ujutru) ili u popodnevnim časovima kada dolazi do fiziološkog pada budnosti (13.00-17.00 popodne), kada je i zabeležen najveći broj saobraćajnih nezgoda izazvan umorom. Na umor utiču i monotonija puta, nepovoljni klimatski uslovi, usamljenost, izrazito duga vožnja ali i smenski rad.

Istraživanja su pokazala da manje od šest sati sna tri puta povećava rizik od saobraćajnih nezgoda, a manje od pet sati sna - čak pet puta!

KOJI VOZAČI SU NAJPODLOŽNIJI UMORU?

Umor je fiziološki proces i njemu su podložni svi vozači, s tim što kod iskusnijih vozača, naviknutih na dužu vožnju on nastaje nešto kasnije. Zbog psihofizičkih karakteristika, životne dobi i vrste posla koji obavljaju, umoru su posebno podložni mladi - neiskusni vozači, radnici koji rade u smenama, kao i profesionalni vozači (vozači kamiona koji voze velike udaljenosti i vozači autobusa tokom letnje sezone).

KOJI SU UPOZORAVAJUĆI ZNACI UMORA?

Umor se manifestuje slično kod svih vozača i može biti psihički i fizički. Znaci psihičkog umora su poremećaji osećaja, pažnje, razmišljanja i ponašanja u vožnji, dok su najčešći znaci fizičkog umora malaksalost, pospanost, bol u leđima, vratu, mišićima ruku i nogu. Psihički i fizički umor uglavnom deluju udruženo, a najbolje ih je otkloniti adekvatnim odmorom.

возач спавање

ZNACI UMORA KOD VOZAČA

 • Pospanost
 • Oči se sklapaju /teško fokusiraju
 • Usporeno treptanje
 • Stalno zevanje
 • Usporeni refleksi
 • Nemogućnost koncentrisanja na vožnju («lutanje misli»)
 • Krivudanje u kolovoznoj traci
 • Nenameravano usporavanje i promena brzine vožnje
 • Glavu teško drži uspravno – tzv. «kljucanje»
 • Teško se priseća poslednjih nekoliko kilometara

Ne zanemarujte znake umora i pospanosti!

Vožnja pod uticajem umora jednako je opasna kao i vožnja pod uticajem alkohola - 17 sati bez sna imaće isti efekat kao da ste popili dva, a 24 sata bez sna, kao da ste popili četiri alkoholna pića!

KAKO DA SPREČITE UMOR U TOKU VOŽNJE?

Kako biste sprečili umor za volanom pridržavajte se sledećih saveta:

 • Pre polaska na dugi put dobro se naspavajte i odmorite
 • Trudite se da izbegavate noćnu vožnju
 • Ne konzumirajte obilne obroke i alkohol
 • Podesite sedište u što udobniji položaj
 • Redovno provetravajte kabinu vozila
 • Pravite pauze u vožnji na svaka dva sata (istezanje, lak obrok i dosta tečnosti)
 • Ne koristite energetske napitke, niti kafu u velikim količinama kako biste ostali budni.

 

Dejstvo kofeina koji sadrže kafa i energetski napici je kratkotrajno, i može vas zavarati i umanjiti vam subjektivni osećaj umora, dok posledice umora na vašem telu i dalje ostaju prisutne kao i veći rizik od izazivanja saobraćajne nezgode!

KAKO POSTUPITI KOD PRVIH ZNAKA UMORA?

Kada osetite prve znake umora odmah zaustavite automobil na prvom sigurnom mestu.

Oborite sedište i odspavajte 15-20 minuta. Nakon toga izađite iz automobila i prošetajte. Kratak odmor i šetnja brzo će vas oporaviti za dalji nastavak vožnje.

Kada osetite znake umora važno je da nikada ne kažete sebi ja mogu dalje. Ubrzo će vas nadjačati fiziologija umora i sna i odjednom će te biti svesni kako ste prešli deo puta koga se uopšte ne sećate!

Dobar i vremenski dovoljan san je najbolji način da izbegnete umor i pospanost za volanom!

Pridržavajte se datih saveta kako biste srećni i zadovoljni stigli do željenog odredišta!

Budite odgovoran vozač, prema sebi i drugim učesnicima u saobraćaju!

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351