Повреде од петарди и ватромета - како их спречити и шта урадити у случају повреде

петардеСваке године пиротехничка средства, пре свега различите врсте петарди и ватромета, узрок су настанка повреда код десетина хиљада људи широм света, које често остављају озбиљне последице. Мушкарци страдају три пута чешће у односу на жене, углавном услед самоповређивања неадекватним руковањем пиротехником, док жене пре свега бивају случајно повређене, на јавним местима и догађајима.

Готово половина повређених има мање од од 16 година старости, а највише се повређују дечаци узраста 10-14 година.

Најчешће повреде су опекотине – пре свега лица, прстију, шака и ручних зглобова, преко 50% повреда узрокованих пиротехничким средствима, а нису ретке ни делимичне или потпуне ампутације једног или више прстију на рукама.

петарде

Веома често долази и до повреда очију (опекотине рожњаче или механичка оштећења настала западањем страног тела у око), као и оштећења слуха (пуцање бубне опне).

Све наведене повреде су 100% превентабилне, односно, њихов настанак се може спречити.

петарде

петарде

Узрок сваке друге настале повреде је неадекватно руковање пиротехничким средствима, а неисправна пиротехничка средства узрок су сваке треће настале повреде. Под неправилном употребом петарди и ватромета подразумева се непридржавање писаних упутстава за употребу, као и њихов неадекватан транспорт и чување.

Како бисте избегли или свели на минимум могућност да себе или своје најмилије доведете у ситуацију да буду повређени пиротехнички средствима неопходно је да се придржавате следећих савета:

 • Пиротехничка средства увек купујте у овлашћеним продавницама!
 • Никако их немојте правити самостално, у тзв. домаћој радиности!
 • Чувајте их затворене на тамном и сувом месту, ван домашаја деце!
 • Пре употребе увек пажљиво прочитајте и придржавајте се упутстава произвођача!
 • Користите их само на отвореном, на безбедној удаљености од запаљивих материјала и других људи!
 • Никада немојте палити више од једне петарде у исто време!
 • Никада немојте покушавати да поново упалите петарде или ватромет који се из непознатих разлога нису активирали!
 • Приликом употребе ватромета поред себе увек треба имати посуду са водом у случају избијања евентуалног пожара!
 • Алкохол и пиротехника НЕ ИДУ ЗАЈЕДНО!
Родитељи и старатељи деци млађој од 14 година не треба да дозволе употребу петарди и ватромета, док деца старија од 14 година треба да буду под строгим надзором одраслих уколико их користе.

ЉУБИМЦИ И ПИРОТЕХНИКА НЕ ИДУ ЗАЈЕДНО!

Док деци доносе неизмерну радост, новогодишњи празници представљају најстреснији део године за наше љубимце!

Код паса и мачака чуло слуха је далеко развијеније од људског, тако да су они много осетљивији на гласне звуке, нарочито изненадне и интензивне, попут оних које производе петарде, ватромет или грмљавина, а који код њих изазивају велики стрес и интензиван осећај страха. Сваке године на хиљаде љубимаца бива повређено или страда од рана или срчаног удара услед стреса изазваних пиротехничким средствима.

петарде и љубимци

Без обзира да ли имате љубимца или не, без обзира ли волите животиње или не, поштујте њихово право на живот и суздржите се од бацања петарди и активирања других пиротеничких средстава у њиховој близини и окружењу!

ШТА КАЖЕ ЗАКОН? Употреба петарди и осталих пиротехничких средстава регулисана је Законом о јавном реду и миру Републике Србије, у коме се истиче да ће свако ко наруши исти или угрожава сигурност грађана паљењем пиротехничких средстава бити кажњен, новчано (50.000-100.000 РСД) или друштвено-корисним радом (40-120 сати), а уколико се прекршај изврши у групи, за починиоце је предвиђена и затворска казна у трајању од 30-60 дана.

ШТА РАДИТИ УКОЛИКО ДО ПОВРЕДЕ ДОЂЕ

Најчешће поврде од пиротехнике су опекотине. У случају настанка опекотина неопходно је придржавати се наколико основних корака

 • Повређено место што пре охладите!
 • Мању опекотину ставите под млаз хладне воде или преко ње ставите хладне мокре облоге, никако лед!
 • Са опечене коже никада немојте на силу скидати одећу која се залепила, већ исеците материјал око ране, или је распарајте по шавовима!

петарде опекотине

 • Код већих опекотина, као и код било какве опекотине код беба или мале деце обавезно потражите медицинску помоћ!
 • Код дубоких посекотина или откидања прстију и других делова екстремитета, док медицинска помоћ не буде доступна- зауставите крварење, рану прекријте стерилном газом и подигните повређени део тела.
 • КОД ПОВРЕДА ОЧИЈУ ПИРОТЕХНИЧКИМ СРЕДСТВИМА ШТО ХИТНИЈЕ ПОТРАЖИТЕ МЕДИЦИНСКУ ПОМОЋ

Не заборавите...

Један тренутак непажње вам може заувек променити живот...

Не ризикујте!

Препустите пиротехнику професионалцима а ви уживајте у забави са најмилијима!

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351