Povrede od petardi i vatrometa - kako ih sprečiti i šta uraditi u slučaju povrede

петардеSvake godine pirotehnička sredstva, pre svega različite vrste petardi i vatrometa, uzrok su nastanka povreda kod desetina hiljada ljudi širom sveta, koje često ostavljaju ozbiljne posledice. Muškarci stradaju tri puta češće u odnosu na žene, uglavnom usled samopovređivanja neadekvatnim rukovanjem pirotehnikom, dok žene pre svega bivaju slučajno povređene, na javnim mestima i događajima.

Gotovo polovina povređenih ima manje od od 16 godina starosti, a najviše se povređuju dečaci uzrasta 10-14 godina.

Najčešće povrede su opekotine – pre svega lica, prstiju, šaka i ručnih zglobova, preko 50% povreda uzrokovanih pirotehničkim sredstvima, a nisu retke ni delimične ili potpune amputacije jednog ili više prstiju na rukama.

петарде

Veoma često dolazi i do povreda očiju (opekotine rožnjače ili mehanička oštećenja nastala zapadanjem stranog tela u oko), kao i oštećenja sluha (pucanje bubne opne).

Sve navedene povrede su 100% preventabilne, odnosno, njihov nastanak se može sprečiti.

петарде

петарде

Uzrok svake druge nastale povrede je neadekvatno rukovanje pirotehničkim sredstvima, a neispravna pirotehnička sredstva uzrok su svake treće nastale povrede. Pod nepravilnom upotrebom petardi i vatrometa podrazumeva se nepridržavanje pisanih uputstava za upotrebu, kao i njihov neadekvatan transport i čuvanje.

Kako biste izbegli ili sveli na minimum mogućnost da sebe ili svoje najmilije dovedete u situaciju da budu povređeni pirotehnički sredstvima neophodno je da se pridržavate sledećih saveta:

 • Pirotehnička sredstva uvek kupujte u ovlašćenim prodavnicama!
 • Nikako ih nemojte praviti samostalno, u tzv. domaćoj radinosti!
 • Čuvajte ih zatvorene na tamnom i suvom mestu, van domašaja dece!
 • Pre upotrebe uvek pažljivo pročitajte i pridržavajte se uputstava proizvođača!
 • Koristite ih samo na otvorenom, na bezbednoj udaljenosti od zapaljivih materijala i drugih ljudi!
 • Nikada nemojte paliti više od jedne petarde u isto vreme!
 • Nikada nemojte pokušavati da ponovo upalite petarde ili vatromet koji se iz nepoznatih razloga nisu aktivirali!
 • Prilikom upotrebe vatrometa pored sebe uvek treba imati posudu sa vodom u slučaju izbijanja eventualnog požara!
 • Alkohol i pirotehnika NE IDU ZAJEDNO!
Roditelji i staratelji deci mlađoj od 14 godina ne treba da dozvole upotrebu petardi i vatrometa, dok deca starija od 14 godina treba da budu pod strogim nadzorom odraslih ukoliko ih koriste.

ЉУБИМЦИ И ПИРОТЕХНИКА НЕ ИДУ ЗАЈЕДНО!

Dok deci donose neizmernu radost, novogodišnji praznici predstavljaju najstresniji deo godine za naše ljubimce!

Kod pasa i mačaka čulo sluha je daleko razvijenije od ljudskog, tako da su oni mnogo osetljiviji na glasne zvuke, naročito iznenadne i intenzivne, poput onih koje proizvode petarde, vatromet ili grmljavina, a koji kod njih izazivaju veliki stres i intenzivan osećaj straha. Svake godine na hiljade ljubimaca biva povređeno ili strada od rana ili srčanog udara usled stresa izazvanih pirotehničkim sredstvima.

петарде и љубимци

Bez obzira da li imate ljubimca ili ne, bez obzira li volite životinje ili ne, poštujte njihovo pravo na život i suzdržite se od bacanja petardi i aktiviranja drugih piroteničkih sredstava u njihovoj blizini i okruženju!

ŠTA KAŽE ZAKON? Upotreba petardi i ostalih pirotehničkih sredstava regulisana je Zakonom o javnom redu i miru Republike Srbije, u kome se ističe da će svako ko naruši isti ili ugrožava sigurnost građana paljenjem pirotehničkih sredstava biti kažnjen, novčano (50.000-100.000 RSD) ili društveno-korisnim radom (40-120 sati), a ukoliko se prekršaj izvrši u grupi, za počinioce je predviđena i zatvorska kazna u trajanju od 30-60 dana

ŠTA RADITI UKOLIKO DO POVREDE DOĐE

Najčešće povrde od pirotehnike su opekotine. U slučaju nastanka opekotina neophodno je pridržavati se nakoliko osnovnih koraka

 • Povređeno mesto što pre ohladite!
 • Manju opekotinu stavite pod mlaz hladne vode ili preko nje stavite hladne mokre obloge, nikako led!
 • Sa opečene kože nikada nemojte na silu skidati odeću koja se zalepila, već isecite materijal oko rane, ili je rasparajte po šavovima!

петарде опекотине

 • Kod većih opekotina, kao i kod bilo kakve opekotine kod beba ili male dece obavezno potražite medicinsku pomoć!
 • Kod dubokih posekotina ili otkidanja prstiju i drugih delova ekstremiteta, dok medicinska pomoć ne bude dostupna- zaustavite krvarenje, ranu prekrijte sterilnom gazom i podignite povređeni deo tela.
 • KOD POVREDA OČIJU PIROTEHNIČKIM SREDSTVIMA ŠTO HITNIJE POTRAŽITE MEDICINSKU POMOĆ!

Ne zaboravite...

Jedan trenutak nepažnje vam može zauvek promeniti život...

Ne rizikujte!

Prepustite pirotehniku profesionalcima a vi uživajte u zabavi sa najmilijima!

 

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351