Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода 2018.

саобраћајне нсереће 2018Светски дан сећања на жртве саобраћаја обележава се сваке године, треће недеље у новембру, од стране све већег броја земаља на свим континентима.

Овај  дан је посвећен сећању на погинуле или повређене у саобраћајним незгодама, њиховим породицама и заједницама, као и одавању почасти преданим здравственим радницима који се сусрећу са последицама саобраћајног трауматизма.

Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода ове године обележава се под слоганом „Путеви причају приче”.

Ова тема је проистекла из Стуба 2 Декаде акције за безбедност на путевима 2011-2020, Безбеднији путеви и кретање, у којем се  истиче потреба да се побољша безбедност мреже путева ради добробити свих учесника у саобраћају, нарочито најрањивијих: пешака, бициклиста и мотоциклиста.

Активности укључују побољшање безбедности приликом пројектовања и конструкције путева, редовну процену безбедности на путевима; охрабривање власти да разматрају сигурност путне инфраструктуре у циљу задовољења потреба свих учесника у саобраћају, и различите врсте едукације на тему безбедности у саобраћају.

Зашто постоји потреба за тим даном?

Смртни исходи и повреде на путевима су изненадни, насилни, трауматски догађаји, чији је утицај дуготрајан, а често и трајан.

Многе жртве су припадници млађе популације, многе саобраћајне незгоде су могле бити спречене. Однос према  жртвама и њиховим породицама је често неадекватан, равнодушан, и непримерен губитку живота и смањеном квалитету живота.

Овај дан такође има за циљ да укаже на величину проблема и представља средство за све владе и институције које се баве превенцијом незгода и повреда у саобраћају,  да ускладе деловање како би се број повређених и погинулих смањио.

У Републици Србији у периоду од 2013. до 2017. године у саобраћајним незгодама је смртно страдало 2.971 лицe, док је лакше и теже повређено 97.736  лица.

Највећи број погинулих лица чине возачи и путници у путничким возилима, којих је било 1.363, што чини 46% од укупно погинулих лица. Следе пешаци, којих је било 742, што чини једну четвртину погинулих лица (26%), затим бициклисти и моторизовани двоточкаши којих је било 281, односно 263, редом, што чини по 9%. За њима следе возачи и путници на тракторима, којих је смртно страдало 173 (6%). У посматраном петогодишњем периоду смртно је страдало 92 возача и путника у теретним возилима (3%) и 25 возача и путника у аутобусима (1%).

У Београду је у наведеном периоду погинуло 518 лица, док је укупан број повређених био 31.252.

Повреде у саобраћају се могу спречити одговорним понашањем и избегавањем свих фактора ризика! 

Подсећамо да су главни фактори ризика за повреде на путевима:

  • Неприлагођена и непрописна брзина
  • Вожња након употребе алкохола и дрога
  • Умор
  • Неупотреба сигурносних појасева
  • Неупотреба дечјих ауто-седишта
  • Неношење кациге код мотоциклиста
  • Употреба мобилних уређаја током вожње
  • Лоша путна инфраструктура

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351