Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda 2018.

саобраћајне нсереће 2018Svetski dan sećanja na žrtve saobraćaja obeležava se svake godine, treće nedelje u novembru, od strane sve većeg broja zemalja na svim kontinentima.

Ovaj  dan je posvećen sećanju na poginule ili povređene u saobraćajnim nezgodama, njihovim porodicama i zajednicama, kao i odavanju počasti predanim zdravstvenim radnicima koji se susreću sa posledicama saobraćajnog traumatizma.

Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda ove godine obeležava se pod sloganom „Putevi pričaju priče”.

Ova tema je proistekla iz Stuba 2 Dekade akcije za bezbednost na putevima 2011-2020, Bezbedniji putevi i kretanje, u kojem se  ističe potreba da se poboljša bezbednost mreže puteva radi dobrobiti svih učesnika u saobraćaju, naročito najranjivijih: pešaka, biciklista i motociklista.

Aktivnosti uključuju poboljšanje bezbednosti prilikom projektovanja i konstrukcije puteva, redovnu procenu bezbednosti na putevima; ohrabrivanje vlasti da razmatraju sigurnost putne infrastrukture u cilju zadovoljenja potreba svih učesnika u saobraćaju, i različite vrste edukacije na temu bezbednosti u saobraćaju.

Zašto postoji potreba za tim danom?

Smrtni ishodi i povrede na putevima su iznenadni, nasilni, traumatski događaji, čiji je uticaj dugotrajan, a često i trajan.

Mnoge žrtve su pripadnici mlađe populacije, mnoge saobraćajne nezgode su mogle biti sprečene. Odnos prema  žrtvama i njihovim porodicama je često neadekvatan, ravnodušan, i neprimeren gubitku života i smanjenom kvalitetu života.

Ovaj dan takođe ima za cilj da ukaže na veličinu problema i predstavlja sredstvo za sve vlade i institucije koje se bave prevencijom nezgoda i povreda u saobraćaju,  da usklade delovanje kako bi se broj povređenih i poginulih smanjio.

U Republici Srbiji u periodu od 2013. do 2017. godine u saobraćajnim nezgodama je smrtno stradalo 2.971 lice, dok je lakše i teže povređeno 97.736  lica.

Najveći broj poginulih lica čine vozači i putnici u putničkim vozilima, kojih je bilo 1.363, što čini 46% od ukupno poginulih lica. Slede pešaci, kojih je bilo 742, što čini jednu četvrtinu poginulih lica (26%), zatim biciklisti i motorizovani dvotočkaši kojih je bilo 281, odnosno 263, redom, što čini po 9%. Za njima slede vozači i putnici na traktorima, kojih je smrtno stradalo 173 (6%). U posmatranom petogodišnjem periodu smrtno je stradalo 92 vozača i putnika u teretnim vozilima (3%) i 25 vozača i putnika u autobusima (1%).

U Beogradu je u navedenom periodu poginulo 518 lica, dok je ukupan broj povređenih bio 31.252.

Povrede u saobraćaju se mogu sprečiti odgovornim ponašanjem i izbegavanjem svih faktora rizika! 

Podsećamo da su glavni faktori rizika za povrede na putevima:

  • Neprilagođena i nepropisna brzina
  • Vožnja nakon upotrebe alkohola i droga
  • Umor
  • Neupotreba sigurnosnih pojaseva
  • Neupotreba dečjih auto-sedišta
  • Nenošenje kacige kod motociklista
  • Upotreba mobilnih uređaja tokom vožnje
  • Loša putna infrastruktura

 

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351