Здравље уста и зуба се ствара и чува у породици

здравље зубаКако би се унапредило стање здравља уста и зуба, неопходно је стално подстицати успостављање правилних навика и понашања у овом незобилазном и изузетно важном сегменту здравља. Поред родитеља, чија улога је најважнија за формирања животних навика код деце, треба укључити баке и деке који су значајан потенцијал у унапређењу здравља најмлађих. Време које проводе заједно корисно је, како за унуке, тако и за старије.

Знања, ставове, размишљања, навике које обострано преносе једни на друге треба да буду усклађени са савременим доктринама стоматолошке превентивне науке, посебно по важном питању употребе флуорида у превенцији каријеса.

Иако је Националном стратегијом за развој образовања постављен циљ да до 2020. године 75% деце буде обухваћено неким видом организованог предшколског боравка, само 23,1% мале деце узраста до 3 године и 42,1% деце узраста од 3 године па до предшколског припремног програма, укључено је у организовани боравак у предшколској установи.

Чздравље зубаесто су најмлађи поверени на чување старијим члановима шире породице, бакама и декама и то већи део дана, с обзиром на савремени начин живота и оријентисаност родитеља ка стицању и обезбеђивању материјалних услова. Процењује се да у Србији скоро свака пета особа, старија од 65 година, најчешће у улози баке или деке, брине и проводи више од 6 сати дневно са унуцима. Због тога је важно успоставити међугенерацијски трансфер знања о здрављу, како општем, тако и здрављу уста и зуба.

Показатељи стања здравља уста и зуба старијих од 65 година неповољнији су у односу на развијене земље, безубост и крезубост су присутни код око 40% ове популације, као и високи каријес индекси (КИП 1,73-4,13) и незадовољавајући индекси оралне хигијене. Такође, каријес је код мале деце све присутнији, што је добрим делом условљено не обраћањем довољно пажње на оралну хигијену.

здравље зуба

Основна правила доброг здравља уста и зуба су следећа:

  1. Правилна и редовна хигијена зуба и усне дупље од рођења па надаље, прање зуба најмање ујутру и увече у трајању од 3 минута, техником да се очисте све зубне површине као и површина језика.
  2. Локална, топикална употреба препарата флуорида у одговарајућој концентрацији према узрасту и факторима ризика за каријес (пасте за зубе, раствори, гелови). Важно је да количина зубне пасте буде у величини зрна грашка као и да се после четкања не прогута, већ да се добро исперу зуби и уста.
  3. Правилна разноврсна исхрана поспешује лучење пљувачке, која има самочистећи ефекат. Треба знати да угљени хидрати повећавају киселост у усној дупљи и поспешују раст бактерија у формираном плаку на зубима, због чега треба избегавати газирана заслађена пића и напитке, рафинисане шећере, посебно ван оброка.
  4. Редовни одласци код доктора стоматологије, примена превентивних мера и благовремена санација, као и контрола резултата на 6 месеци.
  5. Ношење чувара зуба при контактним спортовима.

Унапредити здравље и квалитет живота сваког члана породице мисија је свих нас!

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351