Zdravlje usta i zuba se stvara i čuva u porodici

здравље зуба

Kako bi se unapredilo stanje zdravlja usta i zuba, neophodno je stalno podsticati uspostavljanje pravilnih navika i ponašanja u ovom nezobilaznom i izuzetno važnom segmentu zdravlja. Pored roditelja, čija uloga je najvažnija za formiranja životnih navika kod dece, treba uključiti bake i deke koji su značajan potencijal u unapređenju zdravlja najmlađih. Vreme koje provode zajedno korisno je, kako za unuke, tako i za starije.

Znanja, stavove, razmišljanja, navike koje obostrano prenose jedni na druge treba da budu usklađeni sa savremenim doktrinama stomatološke preventivne nauke, posebno po važnom pitanju upotrebe fluorida u prevenciji karijesa.

Iako je Nacionalnom strategijom za razvoj obrazovanja postavljen cilj da do 2020. godine 75% dece bude obuhvaćeno nekim vidom organizovanog predškolskog boravka, samo 23,1% male dece uzrasta do 3 godine i 42,1% dece uzrasta od 3 godine pa do predškolskog pripremnog programa, uključeno je u organizovani boravak u predškolskoj ustanovi.

здравље зуба

Često su najmlađi povereni na čuvanje starijim članovima šire porodice, bakama i dekama i to veći deo dana, s obzirom na savremeni način života i orijentisanost roditelja ka sticanju i obezbeđivanju materijalnih uslova. Procenjuje se da u Srbiji skoro svaka peta osoba, starija od 65 godina, najčešće u ulozi bake ili deke, brine i provodi više od 6 sati dnevno sa unucima. Zbog toga je važno uspostaviti međugeneracijski transfer znanja o zdravlju, kako opštem, tako i zdravlju usta i zuba.

Pokazatelji stanja zdravlja usta i zuba starijih od 65 godina nepovoljniji su u odnosu na razvijene zemlje, bezubost i krezubost su prisutni kod oko 40% ove populacije, kao i visoki karijes indeksi (KIP 1,73-4,13) i nezadovoljavajući indeksi oralne higijene. Takođe, karijes je kod male dece sve prisutniji, što je dobrim delom uslovljeno ne obraćanjem dovoljno pažnje na oralnu higijenu.

здравље зуба

Osnovna pravila dobrog zdravlja usta i zuba su sledeća:

  1. Pravilna i redovna higijena zuba i usne duplje od rođenja pa nadalje, pranje zuba najmanje ujutru i uveče u trajanju od 3 minuta, tehnikom da se očiste sve zubne površine kao i površina jezika.
  2. Lokalna, topikalna upotreba preparata fluorida u odgovarajućoj koncentraciji prema uzrastu i faktorima rizika za karijes (paste za zube, rastvori, gelovi). Važno je da količina zubne paste bude u veličini zrna graška kao i da se posle četkanja ne proguta, već da se dobro isperu zubi i usta.
  3. Pravilna raznovrsna ishrana pospešuje lučenje pljuvačke, koja ima samočisteći efekat. Treba znati da ugljeni hidrati povećavaju kiselost u usnoj duplji i pospešuju rast bakterija u formiranom plaku na zubima, zbog čega treba izbegavati gazirana zaslađena pića i napitke, rafinisane šećere, posebno van obroka.
  4. Redovni odlasci kod doktora stomatologije, primena preventivnih mera i blagovremena sanacija, kao i kontrola rezultata na 6 meseci.
  5. Nošenje čuvara zuba pri kontaktnim sportovima.

Unaprediti zdravlje i kvalitet života svakog člana porodice misija je svih nas!

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351