Mlečni zubi, čuvari prostora

млечни зуби

Rast i razvoj vilica i zuba se odvija još u intrauterinom periodu. Posle rođenja, oko šestog meseca života počinju da niču prvi mlečni zubi. Svojim postavljanjem u određeni položaj u vilici, mlečni zubi određuju i budući rast i razvoj zametaka stalnih zuba koji se nalaze ispod mlečnih zuba.

Nicanje mlečnih zuba se završava oko 30-og meseca života. Oni se razlikuju od stalnih zuba po velični (manji su), po boji (belji su) i imaju drugačiji oblik (manje su oštri) i drugačije učestvuju u žvakanju hrane. Ima 20 mlečnih zuba.

Znači, mlečni zubi su prisutni u ustima od prve do desete - jedanaeste godine života. Veoma je važno da svi mlečni zubi ostanu na svom mestu, u ustima, do prirodne smene i ispadanja; oni imaju ulogu u žvakanju hrane, u stvaranju uslova za pravilno formiranje glasova i izgovor (fonaciju), u estetskom uobličavanju fizionomije, u čuvanju prostora za smeštaj stalnih zuba.

Neki roditelji smatraju da mlečni zubi nisu važni i da ne moraju da se leče pošto ionako ispadaju i smenjuju ih stalni zubi. To nije tačno, naprotiv, svaki karijes na mlečnim zubima mora što pre da se sanira, jer karijes kod mlečnih zuba brzo napreduje, pošto mlečni zub ima pulpu (živci i krvni sudovi) bliže površini zuba. Tako kvar na mlečnom zubu brzo napreduje i prouzrokuje bol i odumiranje (nekrozu) živca i druge komplikacije što dovodi do gubitka zuba.

Stomatolozi preduzimaju lečenje mlečnih zuba da bi se ovi što duže održali u vilici. Ako dođe do preranog gubitka mlečnog zuba, dolazi i do prevremenog nicanja stalnog zuba (koji se nalazi ispod njega), i onda se remeti raspored zuba u vilici i odnos gornje i donje vilice, tj. remeti se zagrižaj. To se najpre dogodi ako se izgubi „petica“, (mlečni kutnjak) pa „šestica“ (prvi stalni zub i kutnjak) nikne tako da delimično zauzme mesto stalnoj petici (nikne malo napred, pomeri se) i na taj način poremeti čitav proces nicanja i smeštanja stalnih zuba. Odnos gornje i donje „šestice“, njihovo pravilno uzglobljavanje predstavlja tzv. „ključ okluzije“, tj. taj odnos je najvažniji u formiranju pravilnog zagrižaja.

Nepravilan način smeštanja zuba u vilicu zahteva intervenciju specijaliste za ortopediju vilica koji preduzima lečenje po određenom protokolu primenjujući odgovarajuće terapeutske mere.

 

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351