Otklanjanje zubnog plaka četkicom

Pranje zuba cetkicom

Zubni plak, tj. meke bele naslage na zubima, najodgovorniji je za nastajanje parodontopatije. Čak i kada se operu zubi, plak može ostati na površini zuba i desni. U tom slučaju plak se ne može videti golim okom, ali se može otkriti pomoću sredstava koja ga mogu obojiti. Ta sredstva mogu obojiti plak u dve boje – sveže zubne naslage stare do 24 sata u crveno, a one starije od 24 sata u plavo.

Plavo obojene naslage pokazuju ona područja gde nismo temeljno odstranili zubne naslage jer ta područja iz nekog razloga zanemarujemo u dužem periodu pa ih zaobiđemo. Nekada to može biti zbog bola ili osetljivosti na pritisak četkice i tako stvaramo uslove za nagomilavanje kamenca i upalu desni.

Sredstva za otkrivanje zubnih naslaga mogu biti u obliku tečnosti ili tableta. Tablete se mogu sažvakati i ubrzo se plak ukazuje u vidu crvenih ili plavih mrlja koje prekrivaju zube.

Kada smo otkrili da nismo dobro oprali zube, pristupamo ponovnom pranju. To činimo četkicom za zube koja ima malu glavu sa gusto raspoređenim kompaktnim, nežnim vlaknima koja mogu da obuhvate i najskrivenije površine zuba. Potrebno je da vlakna četkice dospevaju u kanalić koji se nalazi između zuba i desni (gingive). Što više vlakana ima četkica to su ona tanja, finije strukture i delotvornija.

Ukoliko ste ranije upotrebljavali tvrde četkice (što je nekada bilo pravilo kada se radilo o higijeni usta), verovatno ste stvorili klinaste erozije na delu zuba koji se nalazi uz samu gingivu. Na tom mestu gleđ je najtanja pa se tvrdom četkicom i grubim pokretima, kao i horizontalnim trljanjem levo desno brzo uništi gleđ i dentin (zubna kost) i stvore udubljenja (klinaste erozije) koja zadržavaju hranu, osetljiva su na dodir, kiselo, slatko, toplo i hladno. Pošto te promene izazivaju nelagodnost i bol, vi izbegavate da ih dodirujete, perete i onda se stvara jedan začarani krug koji dovodi do trajnih promena i zapaljenja potpornog aparata zuba, pa i do parodontopatije i karijesa (zubnog kvara).

Postoje i električne četkice za zube koje se koriste ukoliko u ustima postoje potrebe za takvim tretmanom: mostovi, implantati, ortodontski aparati, osetljivi zubi.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351