Parodontopatija - bolest potpornog tkiva zuba

Zubi

Parodontopatija nije samo zdravstveni već i socioekonomski problem. Više od 85% populacije u svetu i kod nas oboleva od ove bolesti. Znaci oboljenja su neprimetni u početku, dok bolest ne uzme maha, a onda dolazi do ispadanja zuba koji su nekada potpuno zdravi, tj. neoštećeni zubnim kvarom.

Različitim mehanizmima parodontopatija utiče i na udaljene organe delujući kao žarište (fokus) koje stalno stvara uslove za nastanak različitih bolesti. Parodontopatija može uticati na pojavu i razvoj koronarne bolesti srca a može dovesti i do komplikacija u trudnoći.
Da bi se sprečila parodontopatija, potrebno je sprovoditi odgovarajuće mere prevencije, koje se najpre odnose na održavanje higijene usta i zuba i redovne posete stomatologu.

Oralna higijena se sastoji od redovnog pravilnog četkanja zuba i čišćenja međuzubnih prostora da bi se uklonio sav zubni plak (bele naslage), koji je leglo bakterija i osnovni uzrok parodontopatije. Pravilnim sprovođenjem higijene može se sprečiti ili bar zaustaviti napredovanje već započete bolesti.

Bakterije koje se lepe na površinu zuba i desni, moraju biti odstranjene! To se radi najpre mehanički pomoću sredstava za čišćenje zuba.
Redovnim odlaskom na pregled, stomatolog pregleda zube, usta, jezik, obraze, nepce, čak i sluzokožu ždrela, sve okom i instrumentima dostupne oblasti, i uočava promene na tkivima i o tome obaveštava pacijenta.

Ukoliko je potrebno, stomatolog otklanja zubni kamenac koji onemogućava dobro održavanje higijene i ako primeti još neke znake oboljenja usta, primenjuje mere lečenja ili upućuje pacijenta specijalisti.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351