Parodontopatija - bolest potpornog tkiva zuba

Zubi

Parodontopatija nije samo zdravstveni već i socioekonomski problem. Više od 85% populacije u svetu i kod nas oboleva od ove bolesti. Znaci oboljenja su neprimetni u početku, dok bolest ne uzme maha, a onda dolazi do ispadanja zuba koji su nekada potpuno zdravi, tj. neoštećeni zubnim kvarom.

Različitim mehanizmima parodontopatija utiče i na udaljene organe delujući kao žarište (fokus) koje stalno stvara uslove za nastanak različitih bolesti. Parodontopatija može uticati na pojavu i razvoj koronarne bolesti srca a može dovesti i do komplikacija u trudnoći.
Da bi se sprečila parodontopatija, potrebno je sprovoditi odgovarajuće mere prevencije, koje se najpre odnose na održavanje higijene usta i zuba i redovne posete stomatologu.

Oralna higijena se sastoji od redovnog pravilnog četkanja zuba i čišćenja međuzubnih prostora da bi se uklonio sav zubni plak (bele naslage), koji je leglo bakterija i osnovni uzrok parodontopatije. Pravilnim sprovođenjem higijene može se sprečiti ili bar zaustaviti napredovanje već započete bolesti.

Bakterije koje se lepe na površinu zuba i desni, moraju biti odstranjene! To se radi najpre mehanički pomoću sredstava za čišćenje zuba.
Redovnim odlaskom na pregled, stomatolog pregleda zube, usta, jezik, obraze, nepce, čak i sluzokožu ždrela, sve okom i instrumentima dostupne oblasti, i uočava promene na tkivima i o tome obaveštava pacijenta.

Ukoliko je potrebno, stomatolog otklanja zubni kamenac koji onemogućava dobro održavanje higijene i ako primeti još neke znake oboljenja usta, primenjuje mere lečenja ili upućuje pacijenta specijalisti.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351