Higijena međuzubnog prostora

medjuzubni prostor

Četkica za pranje zuba je dugo bila jedino sredstvo za održavanje higijene usta i zuba na našim prostorima. Međutim, nije dovoljno da se zubi samo operu četkicom. Potrebno je da se zaostala hrana u međuzubnim prostorima odstrani. To se može učiniti zubnim koncem i čačkalicom.

Zubni konac je obično provučen kroz vosak da ne bi oštetio i isekao desni, a čačkalica može biti drvena ili plastična; ona pored čišćenja ima i ulogu međuzubnog stimulatora koji pojačava cirkulaciju u desnima.

Konac i čačkalica mogu uspešno da odstrane ostatke hrane u prostoru između zuba, ali ne mogu da odstrane plak koji se nalazi čvrsto pripijen uz zube i desni tog nepristupačnog predela. Da bi se odstranio i plak u međuzubnom prostoru moraju se koristiti tzv. međuzubne četkice (po obliku liče na četke za pranje flaša, samo su male).

Međuzubne četkice imaju tanka, čvrsta i elastična žičana jezgra. Koriste se za čišćenje međuzubnih prostora, kritičnih predela oko mostova, zubnih implantata, fiksnih ortodontskih aparata.

Zubni konac i čačkalica ne mogu u potpunosti očistiti udubljene površine međuzubnog prostora i kanalić između zuba i desni. Samo interdentalna (međuzubna) četkica može detaljno očistiti međuzubni prostor. U kompletu koji sadrži nekoliko četkica nalaze se odgovarajuće veličine četkica koje su predviđene za određenu veličinu prostora između zuba.

Kada stavljamo međuzubnu četkicu ona ne sme biti ni premala ni prevelika. Za delotvorno čišćenje potrebno je izabrati najveću međuzubnu četkicu koju još uvek možemo laganim pritiskom staviti u međuzubni prostor. Takva četkica će ga svojim vlaknima potpuno ispuniti i očistiti.

Postoje i četkice za „solo pranje zuba“. To su četkice koje imaju veoma mali radni deo i služe za pojedinačno čišćenje svakog zuba (jedan po jedan) i ivice desni posebno, zato se zove SOLO tehnika. Koristi se kod čišćenja pojedinačnih ili preostalih zuba, predela iza poslednjih kutnjaka, oko implantata, fiksnih ortodontskih aparata.

 

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351