Отклањање зубног плака четкицом

Pranje zuba cetkicomЗубни плак, тј. меке беле наслаге на зубима, најодговорнији је за настајање пародонтопатије. Чак и када се оперу зуби, плак може остати на површини зуба и десни. У том случају плак се не може видети голим оком, али се може открити помоћу средстава која га могу обојити. Та средства могу обојити плак у две боје – свеже зубне наслаге старе до 24 сата у црвено, а оне старије од 24 сата у плаво.

Плаво обојене наслаге показују она подручја где нисмо темељно одстранили зубне наслаге јер та подручја из неког разлога занемарујемо у дужем периоду па их заобиђемо. Некада то може бити због бола или осетљивости на притисак четкице и тако стварамо услове за нагомилавање каменца и упалу десни.

Средства за откривање зубних наслага могу бити у облику течности или таблета. Таблете се могу сажвакати и убрзо се плак указује у виду црвених или плавих мрља које прекривају зубе.

Када смо открили да нисмо добро опрали зубе, приступамо поновном прању. То чинимо четкицом за зубе која има малу главу са густо распоређеним компактним, нежним влакнима која могу да обухвате и најскривеније површине зуба. Потребно је да влакна четкице доспевају у каналић који се налази између зуба и десни (гингиве). Што више влакана има четкица то су она тања, финије структуре и делотворнија.

Уколико сте раније употребљавали тврде четкице (што је некада било правило када се радило о хигијени уста), вероватно сте створили клинасте ерозије на делу зуба који се налази уз саму гингиву. На том месту глеђ је најтања па се тврдом четкицом и грубим покретима, као и хоризонталним трљањем лево десно брзо уништи глеђ и дентин (зубна кост) и створе удубљења (клинасте ерозије) која задржавају храну, осетљива су на додир, кисело, слатко, топло и хладно. Пошто те промене изазивају нелагодност и бол, ви избегавате да их додирујете, перете и онда се ствара један зачарани круг који доводи до трајних промена и запаљења потпорног апарата зуба, па и до пародонтопатије и каријеса (зубног квара).

Постоје и електричне четкице за зубе које се користе уколико у устима постоје потребе за таквим третманом: мостови, имплантати, ортодонтски апарати, осетљиви зуби.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351