Хигијена међузубног простора

medjuzubni prostorЧеткица за прање зуба је дуго била једино средство за одржавање хигијене уста и зуба на нашим просторима. Међутим, није довољно да се зуби само оперу четкицом. Потребно је да се заостала храна у међузубним просторима одстрани. То се може учинити зубним концем и чачкалицом.

Зубни конац је обично провучен кроз восак да не би оштетио и исекао десни, а чачкалица може бити дрвена или пластична; она поред чишћења има и улогу међузубног стимулатора који појачава циркулацију у деснима.

Конац и чачкалица могу успешно да одстране остатке хране у простору између зуба, али не могу да одстране плак који се налази чврсто припијен уз зубе и десни тог неприступачног предела. Да би се одстранио и плак у међузубном простору морају се користити тзв. међузубне четкице (по облику личе на четке за прање флаша, само су мале).

Међузубне четкице имају танка, чврста и еластична жичана језгра. Користе се за чишћење међузубних простора, критичних пределa око мостова, зубних имплантата, фиксних ортодонтских апарата.

Зубни конац и чачкалица не могу у потпуности очистити удубљене површине међузубног простора и каналић између зуба и десни. Само интердентална (међузубна) четкица може детаљно очистити међузубни простор. У комплету који садржи неколико четкица налазе се одговарајуће величине четкица које су предвиђене за одређену величину простора између зуба.

Када стављамо међузубну четкицу она не сме бити ни премала ни превелика. За делотворно чишћење потребно је изабрати највећу међузубну четкицу коју још увек можемо лаганим притиском ставити у међузубни простор. Таква четкица ће га својим влакнима потпуно испунити и очистити.

Постоје и четкице за „соло прање зуба“. То су четкице које имају веома мали радни део и служе за појединачно чишћење сваког зуба (један по један) и ивице десни посебно, зато се зове СОЛО техника. Користи се код чишћења појединачних или преосталих зуба, предела иза последњих кутњака, око имплантата, фиксних ортодонтских апарата.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351