Ницање првих млечних зуба и правилан начин прања

прање млечних зубаВреме ницања првих зуба је када одојче има oкo шест месеци живота али је могуће да то буде и трећи месец или чак много касније него што је уобичајено. Те варијације у ницању зуба се сматрају нормалним развојем. Бебе су тада обично нервозне, балаве и жваћу предмете које дохвате ручицом, не могу да спавају, плачу.

Беби ће бити лакше ако јој благо, својим прстом масирате десни или их меканом четкицом чешкате. Постоје и посебне глодалице које се могу држати у фрижидеру па када их бебе глођу онда се десни хладе и тегобе се смањују. Није сувишно напоменути да је потребно да предмети који долазе у додир са бебиним устима буду чисти.

Гелови и течности које садрже средства против болова, тј. малу количину анестетика, такође ублажавају симптоме избијања зуба. Дечји стоматолог и педијатар вам могу дати савете како да се понашате у случају потребе. Беба може добити и температуру па је тада потребно да се консултује педијатар који ће утврдити да ли је температура настала због ницања зуба или из другог разлога.

Као што је већ наведено, први зуби почињу да расту око шестог месеца живота и настављају са растом до око три године.

Деца добијају 20 млeчних зуба током три године живота. Обично беби прво ничу два средња доња секутића (јединице). Секутићи су осам предњих зуба (четири доња и четири горња). Неколико месеци касније ничу горњи секутићи, њих четири у размаку од по месец дана.

Просечна беба од годину дана има шест зуба, четири горе и два доле. Затим следи пауза од неколико месеци до наредног ницања.Тада нагло један за другим избија шест зубића: два преостала секутића доле и четири прва кутњака. Кутњаци не ничу одмах поред секутића јер остављају место за очњаке.

После појаве првих кутњака следи пауза од неколико месеци пре него што између секутића и првих кутњака не почну да расту очњаци. Ово се најчешће дешава у другој половини друге године. На крају ничу још четири друга кутњака (иза првих), обично половином треће године.

У просеку први секутићи ничу око 7. месеца, други око 8., први кутњаци од 10. до 14. месеца, очњаци од 14. до 20. месеца и на крају други кутњаци од 24. до 30. месеца. Ово је просек и не треба да се бринете ако је код ваше бебе распоред ницања зуба ранији или каснији.

Од друге године се препоручује редовно коришћење четкице за зубе и дечје пасте. Дечја паста за зубе која садржи флуорид јача зубну глеђ и спречава настанак каријеса (зубног квара). Минимална доза пасте око 0,5до 1 cm развучена по дужини четкице биће сасвим довољна за прање зубића. Ако се паста пажљиво распореди по врховима четкице, не може се прогутати.

  • Поставите четкицу на линију између зуба и десни под углом од око 45 степени.
  • Најпре правите мале, кружне покрете чистећи један по један зуб, а затим повлачите четкицу у смеру раста зуба (горње зубе на доле а доње на горе). Потребно је водити рачуна да се случејно не прескочи неки зубић.
  • Гризне површине је потребно четкати напред – назад и кружним покретима тако да се прођу све фисуре и улегнућа.
  • Зубе је потребно опрати и са унутрашње стране која је окренута ка језику и непцима тако што се четкица постави под углом од 45 степени на границу десни и зуба и најпре се пере кружним благим покретима а затим у правцу ницања зуба.
  • Језик је такође потребно опрати водећи рачуна да се код детета не изазове рефлекс повраћања.
  • На крају је потребно детету помоћи да испере уста.

Др Либија Димитријевић Танасковић

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351