Млечни зуби, чувари простора

млечни зубиРаст и развој вилица и зуба се одвија још у интраутерином периоду. После рођења, око шестог месеца живота почињу да ничу први млечни зуби. Својим постављањем у одређени положај у вилици, млечни зуби одређују и будући раст и развој заметака сталних зуба који се налазе испод млечних зуба.

Ницање млечних зуба се завршава око 30-ог месеца живота. Они се разликују од сталних зуба по велични (мањи су), по боји (бељи су) и имају другачији облик (мање су оштри) и другачије учествују у жвакању хране. Има 20 млечних зуба.

Значи, млечни зуби су присутни у устима од прве до десете - једанаесте године живота. Веома је важно да сви млечни зуби остану на свом месту, у устима, до природне смене и испадања; они имају улогу у жвакању хране, у стварању услова за правилно формирање гласова и изговор (фонацију), у естетском уобличавању физиономије, у чувању простора за смештај сталних зуба.

Неки родитељи сматрају да млечни зуби нису важни и да не морају да се лече пошто ионако испадају и смењују их стални зуби. То није тачно, напротив, сваки каријес на млечним зубима мора што пре да се санира, јер каријес код млечних зуба брзо напредује, пошто млечни зуб има пулпу (живци и крвни судови) ближе површини зуба. Тако квар на млечном зубу брзо напредује и проузрокује бол и одумирање (некрозу) живца и друге компликације што доводи до губитка зуба.

Стоматолози предузимају лечење млечних зуба да би се ови што дуже одржали у вилици. Ако дође до прераног губитка млечног зуба, долази и до превременог ницања сталног зуба (који се налази испод њега), и онда се ремети распоред зуба у вилици и однос горње и доње вилице, тј. ремети се загрижај. То се најпре догоди ако се изгуби „петица“, (млечни кутњак) па „шестица“ (први стални зуб и кутњак) никне тако да делимично заузме место сталној петици (никне мало напред, помери се) и на тај начин поремети читав процес ницања и смештања сталних зуба. Однос горње и доње „шестице“, њихово правилно узглобљавање представља тзв. „кључ оклузије“, тј. тај однос је најважнији у формирању правилног загрижаја.

Неправилан начин смештања зуба у вилицу захтева интервенцију специјалисте за ортопедију вилица који предузима лечење по одређеном протоколу примењујући одговарајуће терапеутске мере.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351