Пародонтопатија - болест потпорног ткива зуба

ZubiПародонтопатија није само здравствени већ и социоекономски проблем. Више од 85% популације у свету и код нас оболева од ове болести. Знаци обољења су неприметни у почетку, док болест не узме маха, а онда долази до испадања зуба који су некада потпуно здрави, тј. неоштећени зубним кваром.

Различитим механизмима пародонтопатија утиче и на удаљене органе делујући као жариште (фокус) које стално ствара услове за настанак различитих болести. Пародонтопатија може утицати на појаву и развој коронарне болести срца а може довести и до компликација у трудноћи.
Да би се спречила пародонтопатија, потребно је спроводити одговарајуће мере превенције, које се најпре односе на одржавање хигијене уста и зуба и редовне посете стоматологу.

Орална хигијена се састоји од редовног правилног четкања зуба и чишћења међузубних простора да би се уклонио сав зубни плак (беле наслаге), који је легло бактерија и основни узрок пародонтопатије. Правилним спровођењем хигијене може се спречити или бар зауставити напредовање већ започете болести.

Бактерије које се лепе на површину зуба и десни, морају бити одстрањене! То се ради најпре механички помоћу средстава за чишћење зуба.
Редовним одласком на преглед, стоматолог прегледа зубе, уста, језик, образе, непце, чак и слузокожу ждрела, све оком и инструментима доступне области, и уочава промене на ткивима и о томе обавештава пацијента.

Уколико је потребно, стоматолог отклања зубни каменац који онемогућава добро одржавање хигијене и ако примети још неке знаке обољења уста, примењује мере лечења или упућује пацијента специјалисти.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351