Пародонтопатија - болест потпорног ткива зуба

ZubiПародонтопатија није само здравствени већ и социоекономски проблем. Више од 85% популације у свету и код нас оболева од ове болести. Знаци обољења су неприметни у почетку, док болест не узме маха, а онда долази до испадања зуба који су некада потпуно здрави, тј. неоштећени зубним кваром.

Различитим механизмима пародонтопатија утиче и на удаљене органе делујући као жариште (фокус) које стално ствара услове за настанак различитих болести. Пародонтопатија може утицати на појаву и развој коронарне болести срца а може довести и до компликација у трудноћи.
Да би се спречила пародонтопатија, потребно је спроводити одговарајуће мере превенције, које се најпре односе на одржавање хигијене уста и зуба и редовне посете стоматологу.

Орална хигијена се састоји од редовног правилног четкања зуба и чишћења међузубних простора да би се уклонио сав зубни плак (беле наслаге), који је легло бактерија и основни узрок пародонтопатије. Правилним спровођењем хигијене може се спречити или бар зауставити напредовање већ започете болести.

Бактерије које се лепе на површину зуба и десни, морају бити одстрањене! То се ради најпре механички помоћу средстава за чишћење зуба.
Редовним одласком на преглед, стоматолог прегледа зубе, уста, језик, образе, непце, чак и слузокожу ждрела, све оком и инструментима доступне области, и уочава промене на ткивима и о томе обавештава пацијента.

Уколико је потребно, стоматолог отклања зубни каменац који онемогућава добро одржавање хигијене и ако примети још неке знаке обољења уста, примењује мере лечења или упућује пацијента специјалисти.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351