Обележена недеља превенције повреда у саобраћају - вршњачка едукација у фокусу

повреде у саобраћајуПоводом обележавања Недеље превенције повреда у саобраћају, Градски завод за јавно здравље Београд је, у сарадњи са Саобраћајно-техничком школом Земун и Медицинском школом „Надежда Петровић“ из Земуна, а уз подршку Црвеног крста Београд и Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, у петак 4. маја 2018. године, други пут за редом организовао показну вежбу вршњачке едукације на полигону Саобраћајно-техничке школе у Земуну.

Циљ ове манифестације био је подизање свести о значају безбедног понашања и правилног реаговања у случају настанка саобраћајне незгоде, ради спречавања  и ублажавања последица саобраћајног трауматизма.

повреде у саобраћају

Уиграни тим вршњачких едукатора Медицинске школе „Надежда Петровић“ и Саобраћајно-техничке школе Земун учеснике манифестације је на сликовит начин подсетио на најчешће ризике за настанак саобраћајних незгода, као што су употреба алкохола, брзина, употреба мобилних телефона у току вожење и др. Посетиоци су били у прилици да виде, као и да сами испробају симулатор директног судара на косој равни, чиме је истакнут значај коришћења сигурносних појасева и при веома малим брзинама, као и да стекну утисак о опасности вожње под утицајем алкохола, психоактивних супстанци и вишечасовног умора, уз помоћ специјалних наочара за симулацију ових стања.

повреде у саобраћају

У току показне вежбе изведена је и симулација саобраћајне незгоде где је посебна пажња посвећена радњама које би сваки учесник у саобраћају требало да предузме у случају настанка саобраћајне незгоде, са акцентом на основне технике пружања прве помоћи повређенима.

Поред земунских средњошколаца, овом значајном догађају присуствовало је и руководство Саобраћајно-техничке школе, Медицинске школе "Надежда Петровић", представници Градског завода за јавно здравље, Црвеног крста Београд, секретар Црвеног крста Земун, председник Скупштине Градске Општине Земун,Секретар Ауто-мото савеза Србије. Нарочито је било запажено присуство др Жофије Пустај, представника и шефа националне канцеларије Светске здравствене организације у Београду, која је окупљенима упутила снажне поруке о адекватном понашању младих у циљу побољшања њихове безбедности у саобраћају. Цео догађај је био изузетно медијски пропраћен.

повреде у саобраћају

У оквиру овог догађаја приказан је само један сегмент вршњачке едукације коју ови млади људи спроводе у средњим школама на територији града Београда.

Зашто вршњачка едукација? Вршњачка едукација представља доказано ефикасан начин преношења и усвајања знања и вештина, пре свега језиком који је прилагођен узрасту. На тај начин порука много лакше допире до онога коме је намењена, и то не само из области безбедности у саобраћају, већ када су у питању и бројне друге теме.

повреде у саобраћају

Зашто млади? Са јавно здраственог аспекта управо млади представљају једну од најрањивијих груп учесника у саобраћају. Саобраћајни трауматизам је водећи узрок смрти и инвалидности у узрасту 15-19 година, односно средњошколском узрасту.

повреде у саобраћају

Градски завод за јавно здравље Београд интензивно ради на координацији и давању подршке вршњачкој едукацији из области безбедности у саобраћају. Од децембра 2016. године, када је изведена прва едукација, тим вршњачких едукатора медицинске школе "Надежда Петровић" и Саобраћајно техничке школе Земун, обавио је 11 едукација у средњим школама различите вокације, од чега 7 едукација, са преко 350 слушалаца у току 2017. године, док су у прва четири месеца 2018. године одржане 4 едукације са преко 200 слушалаца.

повреде у саобраћају

Ови подаци указују да се спровођење вршњачке едукације интензивира, са тежњом да у наредном периоду ове активности буду још заступљеније, како би порука и знање о безбедности у саобраћају, о правилном понашању и реаговању након саобраћајне незгоде, били пренесени што већем броју младих људи, како би им се побудила свест о свакодневним ризицима којима су изложени и како би што већи број младих живота био сачуван.

повреде у саобраћају

повреде у саобраћају

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351