Градски завод на Пролећном фестивалу здравља 2018.

фестивал здравља 2018У Београду је 12. и 13. априла 2018. године у Дому Војске Србије одржан 17. Пролећни фестивал здравља под слоганом „За здраво потомство”.

Фестивал је реализован под покровитељством и уз подршку значајних републичких и градских институција, као и бројних релевантних установа и организација из области медицине и спорта, међу којима су: Министарство здравља и Министарство одбране Републике Србије, Републички фонд за здравствено осигурање, Лекарска и Фармацеутска комора Србије, Секретаријат за здравство града Београда, Агенција за лекове и медицинска средства, Црвени крст Србије, Олимпијски комитет и Спортски савез Србије, Дом здравља и Градска општина „Стари град“, на чијој се територији и одржавао Фестивал.

Градски завод за јавно здравље Београд је остварио запажено учешће на овој манифестацији. Здравствени радници, представници свих делатности из области превентивне медицине, су овом приликом приближили грађанима бројне теме од јавноздравственог значаја.

фестивал здравља 2018

Поред индивидуалног саветовања, заинтересованим грађанима је било понуђено прегршт оригиналних лифлета, брошура и другог здравствено-промотивног и едукативног материјала, са разноврсним садржајем.

Највише интересовања грађани су показали за кардиоваскуларне болести, дијабетес и здраву исхрану.

фестивал здравља 2018

Овом приликом је истакнут значај усвајања здравих животних навика и избегавања ризичних облика понашања попут пушења, неправилне исхране, претераног конзумирања алкохола, седентарног начина живота.

Наведена ризична понашања, која повећавају ризик од многих хроничних незаразних болести, могу директно или индиректно утицати и на репродуктивно здравље појединца.

фестивал здравља 2018

Пуно пажње је посвећено темама превенције и благовременог препознавања симптома заразних болести, као и превенције и раног откривања рака дојке, грлића материце и дебелог црева.

Истакнут је негативан утицај пушења, конзумирања алкохола и других психоактивних супстанци на здравље младих, као и на повећање ризика од повреда у саобраћају.  У фокусу интересовања младих је била и превенција полно преносивих болести.

фестивал здравља 2018

Фестивал здравља био је традиционално добро подржан од стране водећих националних и локалних медијских кућа.

фестивал здравља 2018

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351